Beer time Sezon grillowy uważam za otwarty! :)

Ice

Wyżej w hierarchii niż Pawliko.
Q's Reseller
Jan 16, 2018
1,347
2
491
113
38
QNAP
TVS-h1288X
Ethernet
10 GbE
A więc ciepło zawitało do naszego pięknego kraju więc - sezon grillowy czas zacząć. Kto ma jakąś turbo ciekawa marynatę do karczku lub inny ciekawy przepis - nie krępujcie się. Wrzucie przepis :)
 
2 łyżki stołowe miodu (lipowy)
2 łyżki stołowe musztardy
2 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżki stołowe oliwy/oleju
1 łyżka oregano

zmieszać , smarowac miencho (które warto podziabać nożem) i na noc do lodówy
ukradzione bratu :p
 
Jutro rano dopiero do zrobię ale będzie miało czas do 18 żeby się zamarynować:) jutro u kumpla grillujemy ale w takim wiosennym już klimacie:D
 
Ja do boczku i karczku...
aczytamyetykiety.pl_wp_content_uploads_2017_04_5901044018097_1.png


Można sprobować też z tym...
sos-musztardowo-miodowy-300ml-e1582028204504.jpg

Nothing else :)

Do kurczaka ostatnio kręcą mnie dwa Roleskiego produkty
Roleski_Asia_Street_Food.jpg

Sos Asia i Sos Sweet Chili
EPIIIIIIC!!! :>
PS. Kolezka marynuje steki w https://allegro.pl/oferta/sos-mississippi-bbq-original-barbecue-sauce-1814g-8974302039
twierdzi ze kocur!
1111.jpg
 
Mysle, że nie roznisz sie od wiekszosci! Tez jeszcze dwa lata temu w ogole nie bylem. Moze ustalmy... jak mi ktos poleje frytki albo burgera sosem barbecue to mam ochote mu dac w pysk. Serio.
To jest niedopuszczalne. Ale... jesli jem karczek i moge sobie dziabnąć troche i sprobowac to dlaczego nie.
I tak o to przekonalem się mając Heinz CHILI Barbecue:
ad36rz30b5p7lsd.cloudfront.net_kraftbrands_poland_product_imag9fe5eecad92e8409d7152889fd5af4fa.png
 
nie nie - po prostu go nie lubie, ten smokey mi nie siada :D
 
Panie teraz juz nawet aromat dymu do parówek czasem dają ;)
Ale fakt, mam tez kolege ktory tez zdania nie zmieni.
Dodam coś od siebie... jak kiełba z grilla, to tylko musztarda (ew, musztarda, ketchup), ale bron boże sam ketchup albo sos czosnkowy. :vomit:
Hot-dog tez ketchup musztarda.
Do wiejskiej dobrej jakosci kielbasy 30+ zł za kilo musztarda tylko:
adodomku.pl_images_products_full_00037699.jpg_19bef41af2daa1afb26d3f00bcdfc434.jpg

- podobno hit w sezonie. Akurat sie zgodze!
 
To jest najlepsza musztarda - ori z Czech nie do przebicia
awww.pixelsbin.com_images_2021_03_30_Develey_Musztarda_horciced86fa0dbc796a8a5f33919b1ddb1b20d.jpg

Poza tym wierzcie lub nie - u nas na Śląsku, w jednym sklepie mięsnym mają totalnie najlepszą kiełbasę grillową - Chłopska. Fenomenalna. Jak zrobi spotkanie we Wro, to wezmę ze sobą na grilla ;]
 
  • Like
Reactions: jerry1333
Hm. Jasno - ciemna. Robiona strickte pod grilla. Fenomenalna.
awww.pixelsbin.com_images_2021_03_30_b_prod_5900daa53f755164e571d611a78ed.jpg

Dokładnie taka - od naszego lokalnego rzeźnika.
 
Liczę że w tym roku zrobię białą swoją po raz pierwszy :D na grillu wypas temat
 
  • Like
Reactions: Silas Mariusz
Hej Nocne Marki ;)

Ja wam powiem tak : do mięsa na grilla (karkówka, kurczak, co tam jeszcze chcecie) najlepsze są przyprawy kupowane u chłopa na rynku w Turcji.

Dlaczego ?

A dlatego :

- zioła (warzywa, itp) zbierane są z pola, suszone, mielone i sprzedawane bez dodatków chemii, bo po co ?
- sprzedawane są na pniu, co nie generuje kosztów przechowania, pakowania, marży hurtowników itp.
- z doświadczenia powiem tak : zapakowane w foliowe worki strunowe (mój pomysł, by się coś nie wysypało w transporcie), po przywiezieniu do domu wyjąłem je z walizki, a po chwili przyszły domowniczki i od progu wołają : co tu tak ładnie pachnie ?

ai.imgur.com_LgQUzm0.jpg


Z doświadczenia powiem tak :

moja pani marynuje karkówkę na grilla w przyprawach tureckich (od chłopa), jemy to ze smakiem i następne dwa dni nie ma żadnych problemów żołądkowych.

Raz nam się skończyły te przyprawy i kupiliśmy przyprawę do karkówki Kamis, po czym następnego dnia samopoczucie niezbyt, lekkie wzdęcia, gazy (wybaczcie), generalnie nieciekawie. Kamis był dwa razy : pierwszy i ostatni.

Na szczęście Turkish Airlines ma dość duże limity wagowe, wiec w tym roku przywieziemy 5 kg przypraw, zamiast standardowych 2. Nigdy nie wiadomo, co będzie za rok ...

Swoją drogą polecam odwiedzić Tureckie "Lazurowe wybrzeże", czyli pas wybrzeża Morza Śródziemnego od Antalya do Alanya (ok. 120 km). Wizy zostały zniesione, testy na Covid'a zrobicie na miejscu za 25-30 €, a hotele 5-6-7 gwiazdkowe są na takim poziomie, że EU sie chowa i powinna stać w kącie i mocno się czerwienić.

Od znajomych wiem, że są w PL dostępne wycieczki czarterowe do tych okolic za 1.500 pln za tydzień (przelot, All Inclisive, czyli 3 posiłki dziennie, napoje i drinki no limit). Bezpieczeństwo na miejscu ? Bardziej bym się bał iść ulicą w Dublinie pod wieczór, niż o 2 czy 3 w nocy w Turcji ...

A handlu to nasi mogą się od nich uczyć, mam w tej kwestii sporo osobistych doświadczeń.

Pozdrawiam,

S.

ps. sezon grillowy otworzyłem już 28.02.21. :D

ai.imgur.com_rExJOX9.png
 
  • Like
Reactions: Silas Mariusz
Grill z juniorami skończony. Za 3 godziny z seniorami ;) Jutro wolne, więc.... Cuba Libre!
 
Czeskie, jest akceptacja ;] Czesi robią świetne piwa, mój znajomy ma mini browar i mówiąc krótko - rewelacja.
 
  • Like
Reactions: Silas Mariusz
jak ma własne browarki to mamy zupełne inną jakość :>
 
Słowo harcerza, że na board metting w DW wezmę kilka butelek :)
 
Ehh rozmarzyłem się.
Chętnie się piszę na małe co nieco przy grillu :)
Uważam że mięsko lepiej samemu zamarynować, a tu wiadomo, każdy ma własne patenty i sposoby, ale na to zwykle potrzeba czasu.
Z gotowców mogę polecić kiełbasę białą z czosnkiem niedźwiedzim.
A z dodatków:
awww.winiary.pl_sites_default_files_styles_product_image_desktd9b1930bc8dfed594cf2bd959ba7cd2f.png


aselgros24.pl_images_prodImages_Kamis_Kamis_musztarda_STRONG_z8d2c86b4df7f49434405e2106f587a02.jpg
 

Attachments

  • awww.winiary.pl_sites_default_files_styles_product_image_desktd9b1930bc8dfed594cf2bd959ba7cd2f.png
    awww.winiary.pl_sites_default_files_styles_product_image_desktd9b1930bc8dfed594cf2bd959ba7cd2f.png
    394.5 KB · Views: 50