Czy jest możliwe lub ewentualnie kiedyś będzie - skanowanie z użyciem przycisku na skanerze? Na takiej zasadzie że użytkownik ma w urządzeniu wielofunkcyjnym wybrany tryb skanowania, wciska start i skan leci do określonego udziału sieciowego. Chodzi o to, żeby dzieci mogły to obsłużyć bez dogłębnej wiedzy informatycznej lub wchodzenia do QTS. Moje urządzenie Canon MF4320d nie jest na liście zgodności, ale UPSa też na niej nie ma a działa.
Zapoznaj się z tematem -> Rozwiązany - Skaner HP 1315
No ok, ale pytanie zasadnicze: Czy przycisk "start" na skanerze zainicjuje proces skanowania, czy trzeba wpisać jakieś polecenie w konsoli czy coś tam? Pytam, bo na wirtualnej maszynie z windows mam tak.
Dobra, jakiś postęp jest:
Skaner został wykryty. Przetestujmy go więc:
Wygląda że jest pięknie. Teraz do pełni szczęścia brakuje mi obsługi przycisku start skanera, czyli żeby wrzucił obrazek do określonego folderu w NAS. Czy ktoś wie jak się za to zabrać?
Działa takie coś wpisane z konsoli:
Teraz tylko bym chciał aby to w tle sobie działało i zapisywało obrazki pod nazwą obrazek_n.cośTam. Jest to możliwe?
Dobra, jakiś postęp jest:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Załóż konto aby zobaczyć zablokowany kod!
Skaner został wykryty. Przetestujmy go więc:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Działa takie coś wpisane z konsoli:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
No widzę, że w końcu zamiast gonić wszystkich do roboty wziąłeś byka za rogi - winszuję.
pokręć się jeszcze wokół tematu wyjętego z poprzedniego linku:
pokręć się jeszcze wokół tematu wyjętego z poprzedniego linku:
Proszę, Zaloguj lub Załóż konto aby zobaczyć zablokowaną zawartość!
Ale to co zaproponowałeś, dotyczy HP, a ja mam canon...
Pytanie pomocnicze: Może by się dało napisać jakiś program, który sobie działa w tle, wywołuje w pętli scanimage --format=tiff -p --mode Color --resolution 600 > pic.tiff pod kolejną nazwą pliku? To by mi wystarczyło.
Dobra, chyba coś poszło nie tak, podobnie jak z veracrypt:
Jakieś sugestie?
Pytanie pomocnicze: Może by się dało napisać jakiś program, który sobie działa w tle, wywołuje w pętli scanimage --format=tiff -p --mode Color --resolution 600 > pic.tiff pod kolejną nazwą pliku? To by mi wystarczyło.
Dobra, chyba coś poszło nie tak, podobnie jak z veracrypt:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Jakieś sugestie?
Błąd
... grywasz w totka?
A przez optware?
A przez optware?
Nie kumam... Będzie dostępne przez ipkg? Akurat używam qnapware. Zainstalowałem z linka podanego na forum jako optware, ale okazało się to być qnapware. Czy jedno i drugie nie pogryzie się?
Patrzę na VM Ubuntu i po instalacji sterowników canon, zainstalowałem hplip. Wizard próbuje wyszukać urządzenie, ale nie widzi go. Użyłem opcji wpisania ID urządzenia (lsusb w ubuntu znajduje urządzenie), ale nadal nie widzi.
Popełniłem taki skrypcik:
i działa fajnie, ale jak się zamknie terminal, to już nie. Da się temu jakoś zaradzić w prosty sposób?
Patrzę na VM Ubuntu i po instalacji sterowników canon, zainstalowałem hplip. Wizard próbuje wyszukać urządzenie, ale nie widzi go. Użyłem opcji wpisania ID urządzenia (lsusb w ubuntu znajduje urządzenie), ale nadal nie widzi.
Popełniłem taki skrypcik:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Bash:
Proszę,
Zaloguj
lub
A gdyby to dać do autostartu qnapa, to nie zawiesi mi czegoś?
Screen faktycznie działa, dziękować. Chciałbym jeszcze włączyć sprawdzanie obecności urządzenia. Myślę że można to wykonać przez:
ale z basha jeszcze kuleję i nie za bardzo wiem jak to wpleść do warunku. Przy włączonym urządzeniu wyświetla:
a przy wyłączonym wyświetla pustą wartość. Podpowiedzcie proszę jak to formalnie wpisać do skryptu.
kaktus coś wspomniał o Scan to PC Yes, ale nie za bardzo wiem do czego to przypiąć. Scanimage zdaje się działać dobrze (ten mój skrypt wyżej), trzeba tylko dorobić detekcję obecności urządzenia.
Screen faktycznie działa, dziękować. Chciałbym jeszcze włączyć sprawdzanie obecności urządzenia. Myślę że można to wykonać przez:
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Popatrz w te linki
przerób i opisz wynik, zobaczymy co wyjdzie
Proszę,
Zaloguj
lub
Załóż konto
aby zobaczyć linki URL!
Proszę,
Zaloguj
lub
Załóż konto
aby zobaczyć linki URL!
przerób i opisz wynik, zobaczymy co wyjdzie
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Nie masz natywnego debiana? tylko w QTSie grzebiesz?
Aaa ok, myślałem że o QTS chodzi.
Bash:
Proszę,
Zaloguj
lub
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Dobra a może by dało się podrasować mój skrypt o sprawdzanie obecności sprzętu? To by wystarczyło w 99%.
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
a czemu kodu USB nie podmieniłeś ?
debuguj polecenia jedno po drugim - bo proof of concept działa
poza tym zapisywałbym do pliku jaki numer obrazka został zeskanowany i czytał go sobie w pętli, podmieniając wartość kiedy trzeba
Bash:
Proszę,
Zaloguj
lub
poza tym zapisywałbym do pliku jaki numer obrazka został zeskanowany i czytał go sobie w pętli, podmieniając wartość kiedy trzeba
w00tProszę, Zaloguj lub Załóż konto aby zobaczyć zablokowaną zawartość!
Proszę, Zaloguj lub Załóż konto aby zobaczyć zablokowaną zawartość!
Kod:
Proszę,
Zaloguj
lub
huh ? coś źle kopiujesz

nie baw się w formatowanie spacjami ... bo zwykle tam leży problem
nie baw się w formatowanie spacjami ... bo zwykle tam leży problem