To może i ja się trochę dołączę do tematu multimediów w QTS 4.3.3
Odnośnie wbudowanego DLNA - z całym szacunkiem, ale nie da się z tego korzystać jeśli ktoś dokładnie taguje swoje nagrania... Akurat dla mnie (a sądzę, po liczności postów na anglojęzycznych grupach, że nie tylko dla mnie
) brak możliwości wyszukiwania/przedstawiania muzyki bez tagów ALBUMARTIST/BAND/ENSEMBLE czy choćby roku wydania płyty - uniemożliwiają komfortowe korzystanie z wbudowanego serwera DLNA, powiem nawet więcej - dyskwalifikuje... Najprostszym przykładem tego jest często używane Various Astists, ale także płyty, na których np. gościnnie występują różni artyści a firmowana jest nazwą jednego... Czy kilka płyt/singli tego samego artysty z tym samym tytułem z różnych lat...
Podobnie filmy - można wyszukać po rożnych klasyfikacjach tylko nie np. nie po roku wydania czy po tytule
/sarkazm mode on/ I znajdź tu odcinek serialu... Pewnie po reżyserze... Albo gatunku... Albo obu
/sarkazm mode off/
Z photo też nie jest najlepiej, ale dużo lepiej niż reszta... Nie po to w końcu człowiek odpowiednio kataloguje na dysku swoje "dokonania", by robić to po raz kolejny w innych aplikacjach... Przy kilkudziesięciu tysiącach robi to różnicę...
Może jestem "nowy w QNAPie", ale dotychczas stosowane rozwiązania (nie tylko bliskiej konkurencji) przyzwyczaiły mnie do pewnych standardów. Chciałbym, by w podobnym kierunku udawał się QNAP... Czasem wystarczy "posłuchać"...
Wierzę, że można "odrobić lekcje" przy wsparciu użytkowników, którzy zazwyczaj wiedzą czego i do czego potrzebują określonego sprzętu. No chyba, że skupiamy się tylko na "backupach" tylko po co wtedy piloty (na podczerwień, sic!), HDMI, etc...
Co do innych serwerów DLNA... Faktycznie oprócz kombajnów typu Plex/Emby jest ich kilka, ale mi osobiście udało się uruchomić (i uwidocznić w sieci) jedynie MinimServer... Tyle, że on serwuje tylko audio... Reszta aplikacji, mimo najszczerszych chęci i poszukiwań rozwiązań problemów nadal nie działa
Jeszcze 3 grosze na temat Twonky...
Odnośnie jego działania na QNAPie nie mogę się wypowiedzieć, bo urządzenie od razu miało QTS 4.3.x... Korzystałem kiedyś na innych platformach i raczej sobie chwaliłem. Ale pozwolę sobie nie zgodzić się z twierdzeniem, że "dotychczas QNAP płacił za Twoją licencję" - tak na prawdę to nabywca NASa płacił za tą licencję (owszem płacił, ale na innych zasadach, była wliczona w cenę NASa i na pewno nie wynosiła $20 per tzw. łeb
). W cenie urządzenia jest także "frycowe" w postaci wsparcia i developmentu nowych wersji firmware... Jak zresztą u każdego...
Chyba, że po rejestracji urządzenia QNAP NAS w jakimś portalu, użytkownik otrzymywał klucz licencyjny i mógł zarejestrować się w Twonky - wtedy przepraszam i zwracam honor...