Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

OswojonaKaczka

Passing Basics
Beginner
17 Czerwiec 2020
8
0
1
QNAP
TS-x31
Ethernet
10 GbE
Cześć ponownie!

Próbuje rozeznać temat udostępniania i synchronizowania danych pomiędzy urządzeniami. Do końca nie odpowiada mi udostępnianie danych w QSyncu, stąd poszukuję innej aplikacji, która mogłaby tym zarządzać. Pierwsza myśl to oczywiście Nextcloud, który mógłbym postawić w kontenerze (na debianie). Zastanawiam się tylko jak się to będzie miało do zarządzania plikami, które są na woluminie NASowym. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane i mógłby podpowiedzieć najlepsze rozwiązanie?

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję!

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2.1320 Build 20200529
Model serwera: QNAP TS-231P

Rozwiązanie
Dzięki za solidny materiał, zrobię tak jak tutaj przygotowałeś. Rozumiem, że Portainer mogę zainstalować z tego poradnika QNAP Container Station + Portainer ? :)
Ostatecznie poległem na postawieniu bazy danych MySQL/MariaDB, za każdym razem przy tworzeniu kontenera wyświetla się poniższy błąd. Nie chcę stawiać nextclouda na SQLite, bo nie ma to sensu przy wielkości plików, którymi chce zarządzać.. Czy masz jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

ai.imgur.com_L7LU3wC.webp

Ostatecznie znalazłem obraz MariaDB dla architektury ARM i udało się ogarnąć serwer bazy danych i poprawnie skonfigurować Nextclouda! Dzięki za poradnik.
Jedna wątpliwość - po zalogowaniu (tak samo jak u Ciebie) nie widzę moich udziałów, które definiowałem przy tworzeniu...
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. nextcloud portainer