Udzielamy pomocy synchronizacja wybranych folderów na dwóch NAS QNAP w różnych lokalizacjach

Dyskusja w 'Archiwizacja i przywracanie' rozpoczęta przez użytkownika marker, 16 Kwiecień 2018.

Ładowanie...
  1. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Czy istnieje gdzieś kompletny przewodnik jak poprawnie ustawić dwa serwery QNAP TS-269L oraz TS-469L, aby wzajemnie replikowały/synchronizowały wybrane foldery udostępniane.

    Obrazowo, mój problem wygląda tak:

    Lokalizacja 1 - Kilka komputerów podłączonych do NAS, na którym zawartości ich katalogów są replikowane w czasie rzeczywistym w wybranych folderach
    Lokalizacja 2 - Kilka komputerów podłączonych do NAS, na którym zawartości ich katalogów są replikowane w czasie rzeczywistym w wybranych folderach

    Chciałbym, aby foldery z serwera w lokalizacji 1 były replikowane na utworzonych folderach "Replika folder 1", "Replika folder 2" na serwerze w lokalizacji 2 i odwrotnie. Nie musi się to dziać w czasie rzeczywistym, ale np każdego dnia w nocy chciałbym, aby oba serwery wyrównały różnicę (synchronizacja tylko w jedną stronę, druki serwer, to kopia zapasowa folderów pierwszego serwera).

    Chciałbym, uzyskać taki efekt, że każdego dnia rano oba serwery mają wykonane wzajemne repliki zawartości katalogów z których korzystają komputery lokalne w drugiej lokalizacji.

    Obie lokalizacje podpięte przez LTE, ale Tylko jedna lokalizacja ma stały adres IP, zatem idealnie byłoby gdyby można było korzystać z adresów myqnapcloud...

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0537 Build 20180331
    Model serwera: QNAP TS-269L oraz TS-469L
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  3. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Różnic nie będzie aż tak wiele, zatem te kilka godzin w nocy powinno załatwić temat. Jestem użytkownikiem, zatem skrypty i konsole odpadają... Teraz meczę się w sieci lokalnej, zanim przenoiosę drugi NAS do ostatecznej lokalizacji.
    Używam opcji rsync w Hybrid Backup - połączyłem serwery (Test zadziałał), ale zadanie zdalne na jednym NASie, choć się wykonuje, nie jest prezentowane na liście zadań przychodzących drugiego NASa, zatem ciągle coś mam nie tak poustawiane, albo czegoś nie rozumiem...


    Nie wiem, czy dobrze się do tego zabrałem... Ja utworzyłem na potrzeby synchronizacji foldery na zapasowym serwerze... np. dla źródłowego folderu "Biblioteka MBP" na drugim serwerze utworzyłem "Replika MBP"... a może mam usunąć foldery i utworzyć na potrzeby kopii zapasowej zawartości folderów "miejsce w pamięci na zdalnym NAS" ?... Tylko, czy wówczas z drugiej lokalizacji będe miał do tego "miejsca w pamięci" dostęp?
    --- Połączono posty, 17 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 16 Kwiecień 2018 ---
    Temat ogarnięty - dla mnie lepszym rozwiązaniem jest jednak RTRR, choć trudno było znaleźć proste porównanie różnic z Rsync, nie mówiąc już o pełnym opisie Hybrid Backup i jakie opcje jak działają (tego nie znalazłem, ale metodą prób i błędów doszedłem do zależności ustawień i prezentacji)...

    Teraz stoję przed kolejnym krokiem... replikacja działa w sieci LAN, ale będę przenosił jeden z serwerów (pasywny - czyli taki na którym grzebie drugi serwer) do innej lokalizacji. Obie lokalizacje są połączone z internetem przez LTE. Jedna karta SIM ma stałe IP, druga nie... Jak to najlepiej połączyć?

    obie sieci LAN są zbudowane tak - Router LTE, którego LAN wchodzi do WAN routera sterującego siecią wewnętrzną i do niego wpięty jest NAS

    Zrzut ekranu 2018-04-17 o 17.24.08.


    Myślę o dwóch rozwiązaniach...

    1). Połączenie routerów wewnętrznych po VPN i na tej bazie połączenie obu NAS

    2). Ponieważ tylko jeden NAS ma zdefiniowane zadania, podłączenie zdalnej lokalizacji z SIM o stałym IP i tam przekierowanie portów

    Czy dobrze kombinuję, czy wymyślam głupoty... i jeżeli tak, to jak to zrobić?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    najlepsze rozwiazanie !
     
  5. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    dzięki :)
    --- Połączono posty, 19 Kwiecień 2018, Data oryginalnego postu: 17 Kwiecień 2018 ---
    Chyba ostatnie już wątpliwości... zestawiłem połączenie pomiędzy dwoma routerami VPN po IPsec, wszystko działa ale nie wiem jak mam czytać zapis podsieci podanych jako adres IP/XX - czyli np 192.168.1.0 / 24 - chodzi mi o ten parametr 24 (w to pole mogę wpisać wartość od 0 do 99) - czy to jest liczba możliwych adresów IP z puli 192.168.1.x ? czy to oznacza coś innego?

    i jeszcze jedna wątpliwość - czy jeżeli łączę ze sobą dwa routery VPN, (tylko jeden ma stały adres IP), to z puntu widzenia sieci to połączenie Lan-Lan, czy klient-Lan, czy bez znaczenia?... teraz mam na routerze ze stałym IP klient-Lan, a na drugim Lan-Lan - i niby wszystko działa...
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    az tak obcykany nie jestem - pogadaj z kimś od sieci
     
  7. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Jedno już wiem... ten parametr za "/" to binarny zapis maski :)
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  9. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Jednak wracam do Was z tematem... KIlkanaście dni testów i czegoś nie rozumiem...

    Dla przypomnienia:

    Dwie sieci LAN są spięte kanałem VPN ipsec zestawionym na routerach, obie sieci się widzą i mam bezproblemowy dostęp do urządzeń z obu LANów.

    Połączenie pomiędzy routerami (internet) jest oparty o LTE ze stałymi adresami IP i zwykle transfery mierzone przez speedtest.pl pokazują dowload na poziomie 30-50 Mb/s i upload na poziomie 25-35 Mb/s. Bramy LTE mają poziom sygnału na poziomie 90-100%, a anteny w zasadzie widzą przekaźniki operatora.

    W obu lokalizacjach pracują NASy

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0537 Build 20180331
    Model serwera: QNAP TS-269L oraz TS-469L

    Zanim jeden z NAS trafił do zdalnej lokalizacji, pierwsza synchronizacja została wykonana w jednym z LAN

    ... i teraz rzcz, której nie rozumiem...

    Gdy ustawiam synchronizację za pomocą RTRR w QNAP szybkośc transmisji nie przekracza 500-550 KB/s, a czas wykonywania zadania sprawdzenia czy katalogi są wyrównane (bez konieczności wykonania wyrównania, bo nie było zmian) to 1,5h

    To samo zadanie realizowane przez rsync raportuje transfer na poziomie 1,8 - 2,5 MB/s, a czas weryfikacji stanu synchronizacji to kilka minut...

    Zmiana parametrów "uruchom maksymalną prędkość transferu" w RTRR nie ma żadnego wpływu na rzeczywisty transfer - wpisałem wartość 999999 i zawsze mam w tescie nie więcej niż 500 KB/s, ale też przy parametrze z wartością 1 nie mniej niż 350 KB/s.

    Dlaczego tak to działa? Czy RTRR ma jakieś wbudowane "dławienie" transferu?

    Routery pracują z obciążeniem 5% - czyli żadnym, QNAPy też mają zapas mocy CPU 7% RAM 15%.

    Zwykłe kopiowanie pliku zip 1,15 GB po AFP bezpośrednio z komputera Mac do katalogu zdalnego trwa ok 39 min

    to samo zadanie po SMB 10 min
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. Apple przestaje korzystać z AFP - przechodzi w SMB , jako dowcip polecam sprawdzić transfer za pomocą FTPa ;)
    2. bracia z siostrzanego forum w DE - zgłaszali problem do producenta w związku z bardzo wolnym transferem po RTRR , podczas gdy RSync zasuwał jak szalony , może też to zgłoś ?

    Zrób test rsync vs rtrr vs nas-to-nas (How to Set up Remote Replication on QNAP NAS?).
     
  11. marker
    Offline

    marker Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    49
    Local Time:
    06:53
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dzięki... Skoro to nie jest tylko mój lokalny przypadek, to pobawię się ftp, ale pewnie finalnie ustawie to po rsync i tak zostawię
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.