pozwolę się wtrącić...
widziałem, że na dodatkowym repozytorium do qnapa (qnapclub.eu) jest paczka cacti, można tym elegancko zbierać dane po snmp. Wiem, że to kombajn, ale można dane generować nawet w formie wykresów.
wow. nieźle. sam chętnie potestuję.
natomiast ostrzegam w jednej sprawie... tak, cacti to kombajn, korzystający z PHP, serwra WWW, baz danych. Nastawiony przede wszystkim na urządzenia sieciowe (rutery, switche.. u mnie także zarządzalne zasilanie /NPS/NPU/ czy serwery /cpu, procesy, userzy/), choć dzięki wtyczkom, skryptom, gotowymi paczkami wystruganymi pod konkretne rozwiązania można monitorować nim absolutnie wszystko, łącznie z wilgotnością ziemi w ogródku.
jak się zna OIDy i wie, jak odczytywać tablice/indeksy (czasem informacja nie jest wprost do odnalezienia przez snmpget, trzeba odczytać tablicę X żeby znaleść indeks do interfejsu Z i dopiero wtedy można odczytać parametr Y z tego interfejsu)
Użycie cacti do sprawdzenia stanu toneru przypomina nieco użycie koparki do skopania ogródka. albo czołgu do zestrzelenia komara.
nie wiem, czy nie prościej byłoby- idąc tym tropem- znaleźć MRTG lub RRDTool i napisać sobie prosty skrypt odczytujący OIDa i generujący PNG, którego potem można by wrzucić do udostępnianego folderu.
Nawet odpalenie snmpget w cronie i zapisanie wyniku do pliku tekstowego (wraz z sygnaturą czasową) a potem odpalenie Excela do zrobienia wykresu wydaje się być prostrze niż skonfigurowanie Cacti.