TS-253 Pro plus TR-004 - RAID 1 i rozszerzenie magazynu

sebii20

Entry Technician
Q Associate
15 Wrzesień 2014
56
3
8
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Cześć,

Posiadam od ponad 5 lat QNAPa TS-253Pro, kupiłem go wtedy trochę do testów, nauki, zabawy, nie sądziłem, że kiedyś na NASie będę miał tyle działających usług, stronę www, serwer pocztowy, rejestrator kamer, centrum rozrywki DLNA, itp - stał się nierozłącznym partnerem życia codziennego. Jak uruchomiony wtedy te 5 lat temu, działa praktycznie non-stop, bez przerwy pod UPSem. ;)

Stawiając wtedy NASa zamontowałem dwa tyski WD RED 3TB (system) i 4TB, skonfigurowane jako dwa osobne wolumeny, bo wtedy myślałem: po co mi RAID, to tylko do zabawy, kiedyś trzeba będzie to zrobi się RAID 1 żeby chronić dane - no i do tej pory działają jako osobne wolumeny. W tym momencie jak by jakiś dysk się wysypał miałbym wielki problem...

Chciałbym teraz kupić jednostkę rozszerzająca TR-004, lecz potrzebuje dopytać przed zakupem, czy jestem w stanie zrealizować RAID tak jak ja sobie to wymyśliłem.

Czyli chciałbym zrobić tak, aby do TR-004 wsadzić dwa dyski 3 i 4TB, aby działały w RAID 1 odpowiednio z dyskami w TS-253 Pro, oraz dwa dyski które będą osobnymi wolumenami, aby zwiększyć przestrzeń magazynowania, na mniej ważne rzeczy, np na zapis z monitoringu.

Czy za pomocą TR-004 zrealizuję mój pomysł? (2 dyski na RAID 1 z obecnymi dyskami + dwa dyski na rozszerzenie magazynu) Czy aby zrobić RAID 1 muszę porostu kupić dwu zatokową jednostkę rozszerzająca TR-002 i za pomocą dip switchy ustawić RAID?

Dziekuję za wszelkie sugestię.
Nikt nic nie podpowie? :cry: Nie chcę kupić sprzętu w ciemno i okaże się, że nie zrealizuje na nim swoich założeń.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: sebii20

• Angry
Reakcje: Jarmal

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. serwer pocztowy