Pomoc Ts-264 i obudowa tr-002 gubi foldery.

pit_h

Nowy użytkownik
Noobie
28 Listopad 2012
11
0
1
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Witam. Mam problem z jednym z dysków. Dysk kręci się w obudowie tr-002. Co jakiś czas NAS przestaje widzieć zawartość folderów, wyświetla informacje w FileStation o braku folderów. Po SMB to samo. Brak plików. Po restarcie obudowy dostęp do folderów zostaje przywrócony. Zaczęło się tak dziać po zainstalowaniu aplikacji qsirch i resilio. Jednak po usunieciu obydwu problem nie ustał. Zauważyłem że foldery zniknęły ostatnio w trakcie indeksowania multimedia console i wróciły rano po zakończeniu. Jednak dzisiaj np. Nic nie było indeksowane a foldery zniknęły. W Informacjach o dyskach dysk jest widoczny i widać zajęte miejsce.

Obudowa widoczna. W obudowie dwa dyski. Na jednym wszystko widoczne i nic się nie dzieje, na drugim pokazuje , że zajęta pojemność ale brak folderów. Dopiero reset przywraca widocznosc folderów na drugim dysku. I po jakimś czasie powtórka.

Ogólnie poradziłem sobie inaczej. Zrobiłem backup danych i utworzyłem na obudowie drugą pulę pamięci w raid 1. Teraz nic się nie dzieje. Szkoda, bo wolałem jako pamiec zewnatrzna bez raid przez wzgląd na pojemność.

Dysk jest sprawny. Testy zrobione. Dodam tylko, że dysk był wcześniej dodawany do obudowy przez inny serwer i z inną etykietą. Poprzedni serwer padł (ts-251+) i zakupiłem nowy TS-264. Podpiąłem obudowę pod nowy serwer i jedyne co zmieniłem, to etykietę tego dysku. Później doinstalowałem aplikacje z pierwszego posta i zaczęły się cyrki.