lukrajew

Passing Basics
Beginner
29 Grudzień 2009
33
4
65
Odznaki
16
Kraków
QNAP
TS-419P+
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witajcie,
Raz w miesiącu puszczam test dysków. Po ostatnim dostałem komunikat, że na jednym z dysków znaleziono błędy. Sprawdziłem w SMART i są to:
1. Current sector pending
2. Offline uncorrectable

Moja konfiguracja to dwa dyski WD green o pojemności 1,5 TB spięte w RAID 1.
Raczej nie ma się co zastanawiać i trzeba ten dysk wymienić. I teraz mam dwa scenariusze i pytania do nich:
Pierwszy - Wymiana uszkodzonego dysku na nowy, identyczny - rozumiem, że gdy kupię taki dysk, to mam na działającym systemie wyjąć uszkodzony, podmienić na nowy i po wsadzeniu go w obudowę system sam się odbuduje? Nie muszę nic z menu wyklikiwać?
I drugi scenariusz - wymiana obu dysków na większą pojemność - czy przy tym błędzie, który teraz zgłasza, mogę wykonać procedurę poszerzenia pojemności poprzez podmianę dysków na większe? Załatwiłbym dwa tematy za jednym razem, bo i tak miałem w niedalekiej przyszłości zwiększenie pojemności NAS.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20160419
Model serwera: QNAP TS-419P+
Prośna o Waszą opinię,

Pozdrawiam

Łukasz

Nie bierz dysków z tej samej serii produkcyjnej ... bo sypną się w tym samym czasie! Prawo Moore'a ;)

Sugeruję opcje numer dwa - w managierze dysków jest opcja capacity expansion prowadzi ona za rękę przez proces wymiany dysków, odbudowy raidu oraz powiększenia raidu.

Na 2 dyskach masz różnice 100 zł max co piszesz. Ja mam różnice w cenie hurtowej 50zł . Później jest kłopot, że dyski się sypią. Płacz lament itd. Polak mądry po szkodzie. Jeszcze raz powtarzam wydaje ktoś 2 tys na qnapa i pakuje do tego najtańsze dyski czy to ma sens ? XKOM nie jest tanim sklepem. Możesz porównać np ceny z Proline.pl / Sklepy na allegro - znajdziesz tańszych. Zostaje jeszcze np AB.

A po za tym na REDa dostajesz 36 msc gwarki. Na GREENa 24 msc gwarki. To nawet dodajac 50 zł masz 2 plusy mniej kłopotów z sypaniem się dysków w raid i dodatkowy 1 ROK.

WD Green - Secondary Consumer Storage / WD Red - Home Small NAS

To sie nazywa w PL wydaniu cebulowanie o 100 zł - tylko źle jest gdy robi to ktoś nieświadom zagrożeń a mniej gdy osoba która wie w co paluchy wkłada.

wg MOJEJ opini wypracowanej z proline - unikać jak ognia , dyski na allegro to jeszcze bardzie poroniony pomysł .. chociażby temat poruszany na forum, AB z tego co wiem nie ma sklepu stacjonarnego tylko B2B

Dysk na allegro możesz kupić od : Komputronik, XKOM, Satysfakcja(ten sam własciciel co XKOM), Agito , Karen-Komputronik , Sferis , Autoryzowany sprzedawca czyli jakas z tych firm które wymieniłem. Więc pisanie, że to poroniony pomysł chyba się nie do konca sprawdza. Wiele produktów porównaj z cenami w www.xkom.pl do ich sklepu na allegro i sie okaże, że kupisz taniej.

Takie jeszcze 5gr do rozmowy, w widelkach cenowych Green a Red macie jeszcze dyski HGST (Hitachi->teraz WD). Co do dyskow Green, fakt ich przeznaczenie nie jest praca 24h, MTBF jest mierzony na podstawie pracy 8h przez 5 dni w tygodniu ale to nie znaczy ze nie beda pracowac poprawnie 24h. Tak jak SiewcaRyżu SiewcaRyżu napisal, jesli wiesz co wkladasz to wiesz czego mozesz oczekiwac, ale nie mozesz mowic ze nie mozesz.

Takie jeszcze 5gr do rozmowy, w widelkach cenowych Green a Red macie jeszcze dyski HGST (Hitachi->teraz WD). Co do dyskow Green, fakt ich przeznaczenie nie jest praca 24h, MTBF jest mierzony na podstawie pracy 8h przez 5 dni w tygodniu ale to nie znaczy ze nie beda pracowac poprawnie 24h. Tak jak SiewcaRyżu SiewcaRyżu napisal, jesli wiesz co wkladasz to wiesz czego mozesz oczekiwac, ale nie mozesz mowic ze nie mozesz.
Dlatego proponuje Ci teraz zakupić dyski RED a nie pchać się w GREEN / BLUE

Mi proponujesz? To nie ja sie zastanawiam, ja tylko stwierdzam fakt :Dumny:

---edit---
ramzesserwis ramzesserwis poprostu stereotypowe stwierdzenia kuja w oczy

Mi proponujesz? To nie ja sie zastanawiam, ja tylko stwierdzam fakt :Dumny:

---edit---
ramzesserwis ramzesserwis poprostu stereotypowe stwierdzenia kuja w oczy

Rozpędziłem się :)
Polak mądry po szkodzie.

Co do twojego pytania to raczej proponuje wymienic walniety na wiekszy, po odbudowie wymienic drugi i masz wieksza pojemnosc. Co do kupowania z tej samej serii fakt dobrze unikac takich akcji, jednym ze sposobow jest mieszanie producentow w RAID. Wkladajac wiekszy dysk nie zwiekszysz pojemnosci, zawsze bedzie widoczna pojemnosc mniejszego w tym wypadku, dopiero bedziesz mial dostep do pozostalej przestrzeni po dodaniu drugiego HD o takiej samej pojemnosci.

Wymiana na identyczny z tej samej serii raczej mi nie grozi, te dyski pracują u mnie jakieś 4 lata :)
Też skłaniam się do scenariusza drugiego, tylko mam dylemat czy NAS się nie "zbuntuje" do rozszerzania pojemności jak jedn z dysków nie do końca jest sprawny

OK, to zamawiam nowe dyski :)
A jeszcze jedno - te dwa stare, mam zamiar w takim układzie wykorzystać jako backupowe w kieszeniach zewnętrznych. Czy wg Was, ten "uszkodzony", z objawami jakie opisałem, nadaje się na backup (po sformatowaniu oczywiście), czy raczej już go nie używać?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Wymiana uszkodzonego dysku
  2. 419p+
  3. wymiana dysku raid 10