Udzielamy pomocy TS-451 i XHCI na USB

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika masi0, 9 Styczeń 2019.

Ładowanie...
Tagi:
  1. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Chciałem postawić Volumio na Virtual Workstation - działa, sam system wstaje i pracuje. Niestety podłączony po USB DAC nie działa już tak sprawnie, przez brak bezpośredniego dostepu do USB. Ten sam Volumio (Linux pod spodem) postawiony na VirtualBox na laptopie funkcjonuje prawidłowo

    Czy macie jakies pomysły jak wymunić by wirtualka miała bezp. dostęp do USB?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  3. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    właśnie nie, USB 2.0
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a qnap wykrywa je ?
    w SSH lsusb

    upload_2019-1-9_17-57-46.
     
  5. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak oczywiscie, normalnie to urządzenie wykorzystuje z inną aplikacją i działa poprawnie. oczywiście na czas używania VM tamta apka nie działa
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dla potwierdzenia : mówimy o stacji wirtualizacji - nie Linux station ?

    upload_2019-1-9_18-37-3.
     
  7. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dokladnie tak
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czy widać je tutaj ?

    upload_2019-1-9_18-47-18.
     
  9. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak jak najbardziej, urządzenie jest wykrywane przez VM jak i widoczne w samym systemie - mimo to dziala źle. jak wspominałem, na virtual box ten sam konfig działa prawidłowo
    --- Połączono posty, 9 Styczeń 2019, Data oryginalnego postu: 9 Styczeń 2019 ---
    mała errata: lusb pokazuje:
    Kod (Text):
    1. Bus 001 Device 005: ID 278b:5100
    2. Bus 001 Device 003: ID 1005:b155 Apacer Technology, Inc.
    3. Bus 001 Device 002: ID 1c05:2074
    4. Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    5. Bus 002 Device 002: ID 1c05:3074
    6. Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
    dmesg pokazuje

    Kod (Text):
    1. [  372.839044] usb 1-1.3: new high-speed USB device number 4 using xhci_hcd
    2. [  373.392834] input: Rotel Rotel USB Audio 2.0 as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.3/0003:278B:5100.0001/input/input7
    3. [  373.497188] hid-generic 0003:278B:5100.0001: input: USB HID v1.10 Device [Rotel Rotel USB Audio 2.0] on usb-0000:00:14.0-1.3/input3
    4. [  373.734728] usb 1-1.3: USB disconnect, device number 4
    5. [  373.737794] [usb.001.004] /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.3 added.
    6. [  374.774248] [usb.001.004] /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.3 removed.
    7. [  382.598390] usb 1-1.3: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
    8. [  383.145728] input: Rotel Rotel USB Audio 2.0 as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-1/1-1.3/1-1.3:1.3/0003:278B:5100.0002/input/input8
    9. [  383.208981] hid-generic 0003:278B:5100.0002: input: USB HID v1.10 Device [Rotel Rotel USB Audio 2.0] on usb-0000:00:14.0-1.3/input3
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    co to za dongiel ? jakiś link do specyfikacji ?
    co za linucha palisz w VS ?
     
  11. masi0
    Offline

    masi0 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to jest DAC wbudowany w Rotel A12 (zewn. karta muzyczna) - chcialem uzywać tego z volumio (linux) jako serwer muzyczny
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 540
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:28
    Oceny:
    +1 167 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pobrałem obraz tego linucha i poszłem spać ...

    co jest nie tak ? słabo gra ?