TS-453D - jaki dysk SSD pod system ?

Revvers

Passing Basics
Beginner
26 Listopad 2021
14
0
1
44
QNAP
null
Ethernet
null
Witam,

rozumie że zastosowanie dysku SSD pod system przyśpiesza dużo. Tylko rozumie że chodzi o dysk montowany jako fizyczny do zatoki, nie chodzi o dysku typu M.2 ?

I tutaj czy w/w model taki dysk montowany do zatoki musi mieć przejściówkę czy specjalną kieszeń z odpowiednim gniazdem ?

No i też jaki SSD, chodzi mi o jego przepustowość (transfer) by był kompatybilny z QNAP'em by nie przestrzelić a zarazem nie kupić coś wolnego. Też się liczę z kasą bo zamierzam kupić 2x Ironwolf 4TB (koszt ~900zł) które chcę by działały w RAID a kiedyś może dołożę 4 dysk.

Witam,

rozumie że zastosowanie dysku SSD pod system przyśpiesza dużo. Tylko rozumie że chodzi o dysk montowany jako fizyczny do zatoki, nie chodzi o dysku typu M.2 ?

I tutaj czy w/w model taki dysk montowany do zatoki musi mieć przejściówkę czy specjalną kieszeń z odpowiednim gniazdem ?

No i też jaki SSD, chodzi mi o jego przepustowość (transfer) by był kompatybilny z QNAP'em by nie przestrzelić a zarazem nie kupić coś wolnego. Też się liczę z kasą bo zamierzam kupić 2x Ironwolf 4TB (koszt ~900zł) które chcę by działały w RAID a kiedyś może dołożę 4 dysk.

Jak do TS 453D to taka karta Akcesoria do serweru QNAP QM2-2S-220A (QM22S220A) - Opinie i ceny na Ceneo.pl na której możesz zamontować 2 dyski np: Dysk SSD WD Red SA500 500GB M.2 2280 (WDS500G1R0B) - Opinie i ceny na Ceneo.pl i na nich zamontować system. A co do dysków montowanych w zatoki to zwykłe SSD pod sata np: Dysk SSD WD Red SA500 1TB 2,5 WDS100T1R0A - Opinie i ceny na Ceneo.pl nie trzeba żadnych przejściówek w kieszeniach są otwory do zamocowania dysków 2,5 cala a złącze jest takie samo jak przy HDD. Dyski oczywiście mogą być innych firm ale to są typowo do NAS.

Dzięki, mam jeszcze pytania:

Dyski SSD wiem że jak padną to kaplica. Czy można w jakiś sposób się zabezpieczyć, czy na SSD RAID 1 ma sens ?
Jeżeli kupię kartę rozszerzającą QM2 ona ma dwa sloty na SSD, czy jeżeli zamontuje tylko 1 dysk SSD, to mogę w każdej chwili dołożyć drugi bez żadnych problemów ?

Z tego co poczytałem na forum na dysku SSD najlepiej jest mieć system i virtualki/docker, czy wtedy muszę ten SSD dzielić na volumeny ? Bo zastanawiam się ile realnie system potrzebuje miejsca. Czy nie lepiej np kupić 2x 256GB dyski SSD. zamiast jednego 500GB. I czy wogle ma sens trzymania virtualek na SSD jeżeli moje łącze domowe nie przekroczy 1Gb/s - bo w mojej okolicy operatorzy max jaki dają to 700Mb/s

Ogólnie na virtualkach będę chciał postawić takie aplikacje, przy których gdyby dysk SSD padł nie chcialbym utracić danych, wiec wchodzi w RAID 1 na SSD czy lepiej virtualki trzymać na HDD.

I jeszce jedna sprawa, czy jeżeli zamontuje tylko jeden dysk HDD to czy mogę w przyszłości dodać drugi HDD tak by pracowały w RAID 1?

Próbuje optymalizować koszty, bo nie zakładałem zakupu karty i dysków SSD M.2 na ten moment. Ale z tego co widzę, jeżeli chcę by to szybko działało to się nie obejdzie bez tego.

I czy wogle ma sens trzymania virtualek na SSD jeżeli moje łącze domowe nie przekroczy 1Gb/s - bo w mojej okolicy operatorzy max jaki dają to 700Mb/s
nie wiem co ma prędkość internetu do dysków, ale VMki lepiej działają na SSD i nikt tego nie zaprzeczy ( więcej IOPS)

Ogólnie na virtualkach będę chciał postawić takie aplikacje, przy których gdyby dysk SSD padł nie chcialbym utracić danych, wiec wchodzi w RAID 1 na SSD czy lepiej virtualki trzymać na HDD.
RAID to nie backup.

czy mogę w przyszłości dodać drugi HDD tak by pracowały w RAID 1?
Tak.

Jak do TS 453D to taka karta Akcesoria do serweru QNAP QM2-2S-220A (QM22S220A) - Opinie i ceny na Ceneo.pl na której możesz zamontować 2 dyski np: Dysk SSD WD Red SA500 500GB M.2 2280 (WDS500G1R0B) - Opinie i ceny na Ceneo.pl i na nich zamontować system. A co do dysków montowanych w zatoki to zwykłe SSD pod sata np: Dysk SSD WD Red SA500 1TB 2,5 WDS100T1R0A - Opinie i ceny na Ceneo.pl nie trzeba żadnych przejściówek w kieszeniach są otwory do zamocowania dysków 2,5 cala a złącze jest takie samo jak przy HDD. Dyski oczywiście mogą być innych firm ale to są typowo do NAS.

Czy na tej karcie PCI jeżeli zamontuje 1 dysk SSD, to nie będzie problemu później z dołożeniem drugiego ?

Czy na dyskach SSD stosowanie RAID 1 jako zabezpieczenia przez uszkodzeniem dysku ma sens ?

I jeżeli tak to jeżeli w przyszłości zakupił bym drugi SSD i chciał go dołożyć to mogę wtedy ustawić RAID 1 na oba mimo że ten pierwszy będzie już posiadał dane ?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts-453D
  2. QM2-2S-220A
  3. jaki dysk na system
  4. jaki model ssd na system
  5. szybki nvme
  6. dysk ssd do qnap jaki kupic
  7. qnap 453D ssd m2
  8. jaki dysk qm2-2s-220a