1. Ciężko będzie wykorzystać Ci więcej niż 32GB ramu na tej maszynie -> moim zdaniem możesz mieć nadmiar, ale generalnie różnica w cenie między 2x16 a 1x32 chyba nie jest powalająca.
Już wiem że wszystkie wszystkie płyty w QNAPach pracują w dualu czyli biorę 2x16, 32GB faktycznie nie wykorzystam bo nie będzie pracował na QTS hero z tego względu że wszystkie inne QNAPY które miały by się z nim synchronizować też by musiały pracować na QTS hero. Do QTS hero też są rekomendowane pamięci ECC gdyż QTS hero korzysta z ZFS, który z kolei mocno wykorzystuje RAM - kompresja, deduplikacja, cache. To z kolei sprawia, że ewentualne błędy na poziomie bitów w RAM mogą skutkować problemem z danymi, które będą zapisywane dalej (kwestia spójności tych danych).
3. Musisz zadbać o infrastrukturę i switch który obsługuje 802.ad -> bo co z tego, że będą dyski, jak na wyjściu z progu Qnap wywróci się o 1Gbe
W tym przypadku to sztuka dla sztuki 1Gb wystarczy, cała sieć jest na tą chwilę na 1Gb, router i 3 switche zarządzalne wszystko działa na vlanach jak będzie wąskie gardło to zamienię switcha przy QNAPie na takiego który wykorzysta te 2,5Gb na tą chwilę wykorzystam agregację portów.
3. TS-451d2 -> znowu do kasy. Moim zdaniem nie ma dużej różnicy między 451 a 453 -> a otrzymujesz mimo wszystko 4c. Jakaś VM, docker -> i 2c się zdusi.
Dzięki bardzo za tą uwagę właśnie o to mi chodzi
nie znam tych systemów, modeli, na tyle by wybrać dobrze dlatego staram się tu konsultować przed zakupem by szybko nie sprzedawać ze stratą bo się nie nadaje
Bedę w takim razie brał model 453 pod uwagę dla siebie do domu.
4. Jak pracujesz "zawodowo" w technologii, to może nas czegoś nauczysz, albo sprzedasz jakieś ciekawe lifehacki?
Odnoszę wrażenie że Wy tu już je wszystkie znacie
pracuję zawodowo znaczy że nie jestem laikiem i często wiele z tego co QNAP w swoich NAS'ach stosuje przewija się gdzieś w trakcie mojej pracy, a że to praca to muszę znać się na rzeczy. Tak naprawdę czytam to forum bo nie znam poszczególnych modeli. Na stronie QNAP'a każdy jest tak opisany podobnie i potrafi to samo że nic tylko brać najtańsze na ARM bo przecież możliwości są takie same po co przepłacać. Z doświadczenia wiem że te tylko chwyt marketingowy
Po odpowiedziach udzielanych w poszczególnych wątkach widzę że w niektórych sprawach to ja mógłbym wiele nauczyć się od Was bo wiedzę macie solidnąB-) oczywiście zawsze staram się pomagać jeśli gruntownie znam temat
na tą chwilę mam zamówiony sprzęt taki na początek
PRODUKT Model ilość
Serwer NAS QNAP TS-673A-8G 1 szt
Rozbudowa pamieci RAM do 32GB 16GB 2 szt
Dysk M.2 970 EVO Plus NVMe MZ-V7S500 500GB 2 szt
Dysk WD Red 4TB WD40EFAX 2 szt