TS-653D czy TS-673A?

Discussion in 'Przed zakupem...' started by accid, Apr 29, 2021.

Loading...
  1. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    735
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +208 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    i bastardo
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    System na SSD, M2 jako cache RO (jak masz jeden dysk) bądź RW (jak masz dwa dyski)
    Generalnie polecam cache bo lepiej się sprawuje , Qtier w wewnętrznych testach jednak jest słabszy (nie mówię że jest BE , tylko ma gorsze wyniki .. ale nie powiem więcej :p)

    Ma zastosowanie do pewnych celów i QNAP to ładnie opisał.
    --- Połączono posty, Jul 7, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 7, 2021 ---
    a VMki oczywiście na SSD badź na dedeykowanym M2.
     
  3. Brevis
    Offline

    Brevis Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 13, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Podłączę się pod temat. Od 3 lat moja domowa sieć obsługiwana przez switcha gigabitowego ( jak budowałem dom 7 lat temu nie myślałem o kategoriach kabli rj 45 ) wspomaga Qnap ts251+ 8gb ram , 2 X WD red pro 6tb z dodatkowo tr-002-n476 ( 2 dyski JBOD 2+ 6 tb ) dla backupu .
    Generalnie sprzęt mnie zaspokaja , backup 2 domowych laptopów plus desktopa , magazyn rodzinnych zdjęć i filmików z GoPro , plex , Media streaming na 3 TV na 3 Tv , połączenie z onedrive itd , itp .Myślę nad przesiadka na 673a postawionym na qts hero plus ZFS , plus switch QSW-M2108-2C lub QSW-M2108R-2C aby zapewnić szybkie połączenia desktop do Nas ... zaczynam bawić się w rendering i szybkie łącze się przyda . Mam jednak rozterki i pytania ....

    1. Ram , podobno do ZFS min 32gb , najlepiej ECC , prawda to ?Jakich pamięci szukać .?
    2. NVme 2x raid 1 obsadzone na slotach w 673a , co polecacie i jaka pojemność .... na system , cache RW (obsadzone będą 1-4 wd red pro 6tb raid5 , 5i 6 JBOD dyski z TR.
    3. Będę potrzebował kartę 10gb do Nas-a i desktopa , bardziej po miedzi ( odległość około 25m i musze po elewacji domu puścić )
    4. Pozostałe porty 2,5 gb w switchu będą się łączyły z siecią Wi-Fi mesh w domu , plus z starym switchem .
    5.W drugi slot w Nasie chce obsadzić jakaś kart graficzna ... co hdmi wyjść do garażu i tam zrobić jaskinie chłopa ... kino domowe plus zestaw hi fi do grania i streamingu z Nasa i Tidala np ...

    Przepraszam , że tak się rozpisałem , za podpowiedzi dziękuje .
     
  4. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    27
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    będę QTIER testował teraz zobaczymy jak wyjdzie. Tak w ogóle jak chcesz system na M2 to na początek tylko te dyski wsadzi i odpal NASA wtedy tam się zainstaluje i potem dokładaj zwykłe dyski HDD ale to raczej wiesz.
    Qtier działa tak że w czasie użytkowania sprawdza które dane są najczęściej używane i przenosi je na dyski SSD a te najmniej używane przenosi na HDD i to jest w ramach jednej puli pamięci. Przy zakładaniu QTIER z dwóch dysków SSD M2 robimy RAID 1 a potem to samo z dyskami HDD już standardowo. Tak naprawdę trzeba przetestować ja będę w tej chwili to testował wiec za jakiś czas dam znać jak to się sprawdza.
    --- Połączono posty, Jul 14, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 13, 2021 ---
    Tak przy QTS HERO tylko pamięci ECC i 32 GB jest optymalne. Pytanie czy do domu potrzeba Ci QTS HERO? Dla mnie to przerost formy nad treścią. Pracujesz zespołowo w kilkanaście lub więcej osób na tym NASIE? To się sprawdzi większym przedsiębiorstwie gdzie pracuje jednocześnie dużo osób i potrzeba jest wyjątkowego bezpieczeństwa i wydajności jakie zapewnia ZFS.

    Co do switch-y i przepustowości 10Gbe. Droga sprawa, pewnie przyszłościowa w domu jak będzie telewizja 24K. Szczerze u wielu moich klientów łącze 1Gbit wystarcza w sieci wewnętrznej gdzie pracuje 30 osób do tego jest podpięty monitoring z kamerami IP 4-8Mbit. NAS jest podpięty na dwa porty 2,5Mbit do Switcha. Multimedia, dane, archiwizacje i nikt nie narzeka. Rendering się robi tak naprawdę na kompie na którym robisz rendering wyniki potem możesz przesłać na NAS'a czy do tego potrzeba 10Gbe sam sobie odpowiedz.

    NVMe pojemność co najmniej 1GB przy rajd 1 będziesz miał do dyspozycji właśnie 1 GB, system Ci się sam zakłada (musisz najpierw wsadzić tylko dyski NVMe po inicjacji możesz dokładać resztę dysków i robić pulę pamięci itd.
    Jak Ci potrzebna serio karta 10GBit do kompa proszę tu masz link
    ASUS XG-C100C (100/1000Mbit/10Gbit) - Karty sieciowe - Sklep komputerowy - x-kom.pl
    musisz na pewno położyć kable skrętka 6 kategorii lub lepiej 6e by to miało sens. Odległość bezpieczna to chyba 200m (niech ktoś poprawi)

    a po co skoro masz już 10GBit? :D to nie łączy się bezpośrednio z Twoim kompem po 10Gbit tylko jest podłączone do switcha który podałeś powyżej i to tworzy już Twoją sieć po co to podłączać do starego switcha i wifii (jak? :D). Chyba nie do końca rozumiesz ideę sieci ethernet.

    Zapytam z ciekawości po Ci w domu RAID 5?

    To dla mnie trochę nieznane wody. Karta graficzna dokładana do tego modelu jest nie po to by wyświetlać na telewizorze filmy? Może się mylę ale GPU wykorzystuje się do wspomagania virtualek itp. a nie przez hdmi lecimy z filmami czy grania w gry :D?
     
  5. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ehh - a niech NAS zajmie się tym co ma robić czyli : serwowaniem danych ? a do odtwarzenia kup sobie Nvidia Shield czy to co @Pawliko@Pawliko poleca ?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    27
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    @Brevis nie pisałem tego posta złośliwie, zawsze staram się patrzeć na wydawanie pieniędzy czy ma to sens!! Jeśli cena nie ma znaczenia i Cię stać to możesz kupować rozwiązania enterprise do domu z topowymi switchami i routerami będzie działać super B-) myśle jednak że byś nie pytał tutaj o to tylko wynajął firmę i nie dbał o koszty. Przeczytaj mój post na spokojnie i przemyśl sprawę.
    --- Połączono posty, Jul 14, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 14, 2021 ---
    na pewno taniej wyjdzie i będzie lepiej działać :D:Dumny:
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Brevis
    Offline

    Brevis Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 13, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    @accid@accid . Dzięki za odpowiedz . Wiem , ze konfig na pewno do domu będzie overkillem .Troszkę w tym jest zabawy , troszkę prezentu dla siebie . Dukaty duże , wiem . Pytanie tylko , czy w miarę dobrze to sobie wymyśliłem .....
    Miło będzie pracować w takim środowisku sieciowym w domu .
     
  8. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    735
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +208 / 6 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Tylko pamiętaj o tym, że cache RW tak ora dyski, że co pół roku wymiana na nowe. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

    Aha i port HDMI w Qnap to proteza - mocno dropi.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  9. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    147
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +74 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    10Gbit po Cat6 do 55m, Cat6a do 100m przy czym to odległość komputer <-> komputer. Cat 6e nie istnieje chociaż niektórzy tej nazwy używają (powinno się używać 6a).
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    27
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE

    Jeśli chodzi o model 673a to nie posiada on portu HDMI. Kolega

    chce wsadzić kartę VGA do tego modelu i z niej HDMI pociągnąć nie wiem tylko czy to tak działa ;) nie mam z tym doświadczenia ale chyba nie po to wkłada się karty VGA do QNAP'a by mieć port HDMI
     
  11. Brevis
    Offline

    Brevis Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 13, 2021
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dodatkowe VGA oprócz portu hdmi , daje także kopa w Hardware Transcoding ,lecz tylko w wersji na dwa sloty ,
    ASUS PH-GTX1050TI-4G. Reszta kompatybilnych kart jest na 1 slot i wspiera HD Station / Linux Station / Container Station / Virtualization Station .
    Raid 5 w domu da mi większy transfer przy zachowaniu podobnego bezpieczeństwa danych .... nowe switche Qnapa dają właśnie możliwości zbudowania 10gb sieci , przynajmniej pomiędzy NAS o jednostka centralne w rozsądnych dukatach .Kurczę , nie wiem , ale jakoś seria x73a strasznie mi wpadła do głowy . Może po obejrzeniu paru filmów na Nascompares .Dlaczego nie spełniać pewnych marzeń a tylko kierować się czysta kalkulacją .?
     
  12. gkowal
    Offline

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    41
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +15 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
    W takie upały jak teraz taka karta ASUS'a zagotuje Ci QNAP'a. No chyba, że faktycznie nie liczysz się z kasą i zainwestujesz w szafkę z klimą.
     
  13. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    30
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Też właśnie stoję przed wyborem - przesiadka (znaczy padł - dwie zatoczki z dymem 4 i 5) TS-563 i zastanawiam się między tymi dwoma modelami. Zastosowanie - domowe - chmurka, backu, wideo (nie po HDMI), kamery. Ten x73 wydaje się taki bardziej pro, a boję się kolejnego zawodu jak miało to miejsce przy poprzedniku. No i przyszłościowo te lepiej wygląda. Oczywiście fajna sprawa m.2 bo dyski tanie i system można by na tym postawić. Wy jak to widzicie? Chciałbym raczej "długowieczny" serwer (jak to miało miejsce przy moim poprzedniku TS-212 - jak tylko wyszedł zakup i śmigał bez zająknięcia dopóki nie brakło mi przestrzeni :D)
     
  14. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    464
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Na pewno będzie RAID minimum 2 x dysk. Zatem RW ? --> czytam że taka wersja bardzo skraca żywotność dysków M2 ?
    A czy hostingi stosują ceche na M2 ? typu RW ? to by było dla nich bardzo kosztowne.

    Szukam rozwiązania co zapewni szybkość a jednocześnie gwarancję długiej pracy bez dużych kosztów.

    To RW ile przyśpiesza ? RW ma w swojej pamięci pliki których używa się najczęściej ? I od strzała je odpala ?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    czytać i czytać : SSD Cache | Boost storage I/O speed | QNAP
    cache RW do działania wymaga dwóch dysków SSD spiętych w RAID1 - OSOBNYCH

    to pytasz czy potwierdzasz ?
     
  16. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    464
    Local Time:
    11:05 AM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Trochę czasu minęło, tak podpytuję czy masz już jakieś porównanie w wydajności TS-653D & TS-673A ?