TS-653D czy TS-673A?

Discussion in 'Przed zakupem...' started by accid, Apr 29, 2021.

Loading...
  1. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Polecacie TS-653D ale co w zestawieniu z TS-673A? Procesor AMD Ryzen, kompletnie nie znam tego procesora jednak Ryzeny 3 generacji obecnie zjadają Intele z serii I nie mówiąc o Celeronach.
    Mam dylemat bo potrzebuję raz coś do domu, dwa przymierzam się do zakupu do firmy gdzie ma działać jako główny NAS w centrali do backupów komputerów, serwera oraz zbierania backupów z 3 oddziałów. Zainteresowany bym był też virtualkami i dockerem. TS-673A ma możliwość wstawienia dużej ilości pamięci co pewnie ułatwi sprawę. Pytanie czy ktoś już testował i może coś o nim powiedzieć? Na forum wszyscy głownie piszą na temat modeli z Intelem wiec nie wiem czy AMD jest tak słaby czy po prostu nikt jakoś nie chce go wypróbować ;)
     
  2. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Ryzen przede wszystkim jest nowoczesną konstrukcją, ma HT, na pewno jest mocniejszy. Co do różnic -> do AMD dokładasz kartę graficzną i wykorzystujesz ją do wszystkiego, w Intelu był (jest) z tym problem i wykorzystanie GPU jest ograniczone. Na plus na pewno QuTS Hero -> jak dla mnie na dzień dzisiejszy ważny dodatek.
     
  3. gkowal
    Offline

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    38
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
    Ja od kilku lat mam w domu TS-473 i bez dwóch zdań dzisiaj ponownie wybrałbym QNAP'a na AMD. Głównie właśnie ze względu na dużą ilość RAM'u, którą można w nim zainstalować (obecnie mam 36GB RAM - 2x16+2x2). Na razie dla moich potrzeb nie brakuje mu mocy i zasobów.
    NAS nie posiada wyjścia HDMI, ale to był mój świadomy wybór bo stoi w domu w bunkrze, aby go nie było słychać.
    Tak testowo wstawiłem do niego pierwszą lepszą tanio kupiona kartę grafiki z pasywnym chłodzeniem (quadro nvs 295 LP) i zadziałała.
    Docelowo pewnie w jej miejsce trafi jakaś karta LAN 10Gb, ale dopiero wtedy jak w domu pojawią się inne urządzenia pracujące w tym standardzie.
    Ja swojego kupiłem na portalu aukcyjnym we Włoszech za 50% ceny sklepowej i nie żałuję.

    Ostatnio właśnie zastanawiałem się nad przesiadką najlepiej na TS-673A lub TS-873A. Głównie chodzi mi o większą ilość kieszeni na dyski. Czyli nadal zostaję w kręgu CPU od AMD. Na razie jednak koszty które musiałbym ponieść na wymianę (NAS + inny RAM + inne dyski M2) powstrzymują mnie przed tym działaniem. No chyba że upoluje gdzieś na aukcji takiego NAS'a w dobrej cenie :)
     
  4. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

    czy taka konfiguracja była by ok

    TS-673A-8G rozbudowa do 32GB dwie opcje 2x16GB lub 1x32GB
    jako że ten NAS ma tylko dwa sloty na RAM to chyba lepsza opcja 1x32GB pytanie czy pchać się w ECC

    do tego
    QNAP QDA-A2AR 3,5-CALOWY ADAPTER 2X 2,5''
    2x WD SSD WDS500G1R0A
    tu też mam pytanie czy ten adapter nie ogranicza jakoś transferu?? Planuję te dyski spiąć w RAID1 i na nich system postawić, oraz resztę miejsca na dockery i virtualki

    2x WD Red 4TB WD40EFAX
    RAID 1 na dane backupy itd

    1x WD Red SSD M.2 2280 SA500 NAS
    na QTIER

    zostają mi 3 wolne sloty na dodatkowe dyski i jeden slot na M.2

    z tego co rozmawiałem z serwery-NAS.pl w nowych NAS'ach nie ma już wymienialnych procesorów ponoć QNAP się z tego wycofał??
    Przy okazji jakie macie doświadczenia z serwery-NAS.pl kupiłem tam ostatniego QNAP'a TS-451D2 dla klienta, okazało się że jeden z dysków które też kupiłem był felerny od początku padł po 3 dniach i musiałem załatwiać jego reklamację bezpośrednio z WD bez ich udziału (wymienili bez problemu) jednak ceny mają w miarę ok.
     
  5. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Moim zdaniem 2x16GB będzie wystarczająco, ciężko będzie Ci to zapchać.
    Ofc, adapter ogranicza transfer z jednego dysku, bo SATA 6Gb/s. Ale i tak nie osiągniesz takich wyników, żeby nie wydolić przy RAID1.

    Co do SSD, tam powinny być wirtualki, więc minimum 1TB. Ja mam CT1000MX500SSD1 i po roku ostrego ciorania, ma 88% zdrowia. Nie wiem, czy jest sens pchać się w REDy ale nie znam się na SSD RED.

    Co do Qtier to poczytaj, bo ja testowałem i moim zdaniem lepiej zrobić cache niż Qtier, ale to wszystko zależy od tego, jak będziesz korzystał z NAS.
     
  6. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Biorę adapter by w przyszłości dołożyć więcej dysków. Jak mówisz że się nie zatka to ok.
    Te minimum do wirtualek to razem w RAIDzie 1TB czy 2x1TB czyli w RAIDZie 2TB? Bo planowałem 2x500GB wiec w sumie był by teoretycznie ten 1TB no w sumie na nim też będzie system instalowany.

    Nie będzie tam filmów multimediów itp jedynie co to głównie backupy i katalogi dla użytkowników dlatego Qtier chciałem. W sumie zawsze to mogę dołożyć jak ktoś się będzie skarżył że coś wolno działa.

    Tak btw jak działa MS SQL na QNAPIE jest sens się w to w ogóle pchać?

    Tak w ogóle nie pchać się w RED'y to tylko dla SSD? Czy o zwykłych dyskach HDD też mówiłeś?
     
  7. gkowal
    Offline

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    38
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
    Ja osadzałem RAM parami, bo wtedy kości pracują w DUAL'u. Nim zakupisz pamięć sprawdź czy standardowa sprzedawana konfiguracja ma jedną kość 8GB czy dwie kości po 4 GB. Jeśli są to dwie kości to może się okazać że gniazda musza być osadzone parą takich samych kości, czyli zostanie Ci opcja 2x16 GB. Może jedna kość 32GB tez będzie działać, ale konfiguracja 32GB + 8GB (kość kupiona razem z NAS'em) już niekoniecznie zadziała. Tego nie wiem, ale w qnapie już różne cuda widziałem.

    Co do adaptera QNAP QDA-A2AR to pamiętaj że pracuje on na złączu SATA a więc system będzie ograniczany do prędkości 6Gb (ograniczenie SATA). Lepiej system postawić na dyskach M.2 w RAID1 bo one są w standardzie NVMe a więc powinny działać szybciej niż te w adapterze.

    Dla mnie Qtier i pamięć podręczna SSD dla celów domowych jest tylko bełkotem marketingowym. To się sprawdza przy dużym wielodostępie z zewnątrz do tych samych danych. Jakie masz szanse w domu, że w tym samym momencie kilka urządzeń będzie chciało jednocześnie pobierać ten sam film lub tą samą piosenkę, aby opłacalne było przerzucenie takiego pliku na przestrzeń SSD? Ja tego nie używam, przez chwilę testowałem i wyłączyłem bo stwierdziłem ze tylko niepotrzebnie marnuje moje zasoby SSD.

    Co do zwykłych dysków HDD i ich konfiguracji to się nie wypowiadam bo już było wiele dyskusji na ten temat na forum. Każdy ma jakieś swoje preferencje.

    Jeśli to twój pierwszy Qnap to go postaw i przez pierwszy miesiąc nie ładuj na niego ważnych dla ciebie danych, które możesz stracić. Poświęć ten czas na zabawy związane z różnymi konfiguracjami, migawkami itp. Potestuj, sprawdź różne konfiguracje a w szczególności naprawy awarii, odzyskiwanie migawek, wyłączenia prądu itp. Potem się zastanów i wybierz ostateczną konfigurację NAS'a. Tak będzie lepiej dla Ciebie i dla chłopaków z forum :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
  9. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Moja konfiguracja NASa (w sumie taki jak Twój, tylko na Intelu bo TVS 672n)
    1-SSD -> system i virtualki 1TB
    2-3 -> RAID1 - ważne dane, backupy 8TB
    4-5 -> multimedia 28TB
    6 -> monitoring 8TB
    M.2 (1-2) 2x512GB cache ReadOnly -> BO RW zabija dyski m.2 w ekspresowym tempie.

    Moja konfiguracja mi się sprawdza już od roku. Co kilka dni robię backup wirtualek na RAID1 i nie mam problemów. Myślę o próbie migracji z systemem na M.2, ale różnica między dyskiem SSD z M.2 przy serwerze wydaje mi się, że może nie być odczuwalna, bo są ograniczenia LAN itd. System działa szybko, wirtualki też, nic nie muli.
     
  10. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Super dziękiB-) na 1 doku chciałem mieć właśnie ten adapter 2x SSD500 w RAID 1 na system i virtualki czy jest sens robić to w ten sposób czy nie wystarczy tak jak masz 1 TB SSD na pewno taniej to wyjdzie.
    Co masz na virtualkach? Jakiś windows 10? Da radę udźwignąć win10pro do zdalnego pulpitu lub może da rade udzwignąć 2x win10pro zdalny pulpit w jednym czasie?
    Pewnie za dużo wymagam ;) komputer zwykły do tego bardziej się nada jedynie prądu więcej zużyje.
     
  11. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Ja mam i9 9900t, więc sporo koni w tym CPU, ale sytuacja jest taka, papa Silas uczył, że odpalasz VM na jednym CPU i sprawdzasz jak chodzi. Jak ok, to zostawiasz. Najgorszy jest zawsze start maszyny, potem już na idlu i tylko operacje wykorzystują CPU. W mojej ocenie -> powinien uciągnąć 2xWIN10Pro, ale nie spodziewaj się kosmos wydajności. Wszystko w testach wyjdzie - poza tym to nowe CPU, na forum jest niewiele osób które go mają, będziesz jak @_Floyd@_Floyd beta tester :)

    Co do RAID1 na system -> nie wiem, ja mam na 1 i jest ok. OFC, mieć kopię zawsze większe bezpieczeństwo.
    --- Połączono posty, Apr 29, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 29, 2021 ---
    Co do VM aktualnie mam: Plesk (ubuntu), system monitoringu GPS na Centosie (4rdzenie), nextclouda, WINDOWSA nie lubię i jest zakaz u mnie na to, traccar (też gps) dwa docery i tyle. Wszystko śmiga.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    TZN ?
     
  13. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie wszędzie RAM pracuje w dualu to zależy od architektury płyty, możliwości chipsetu itd. W Twoim QNAP'ie masz 4 sloty na pamięć (w instrukcji powinno być opisane jak dokładać pamięć i czy trzeba to robić parami w odpowiednich slotach wtedy pamięci pracują w dualu) w tym który mnie interesuje są tylko dwa i nie koniecznie muszą pracować w dualu trzeba by było zobaczyć dokładną specyfikację. Myślałem o włożeniu kości 32GB bo wtedy jak mi będzie potrzebna to dołożę drugą i będzie 64GB

    W zwykłym kompie tak naprawdę SATA wystarczy by system chodził płynnie i tu również też tak będzie. To nie komputer do grania gdzie dysk M2 NVMe robi różnicę.

    Ten QNAP nie jest do domu dla mnie tylko do firmy dla niedużego klienta. Będzie pracował w centrali głownie jako backup w połączeniu z Xopero (do backupu serwera, 2 serwerów SQL, oraz 15 komputerów). Do tego Active Directory dla 15 osób w centrali, katalogi współdzielone oraz foldery osobiste.. Dodatkowo będzie synchronizował backupy z NASów z 3 oddziałów. Klient jest skąpy wiec muszę wybrać coś co będzie u niego działało dobrze i nie będzie musiał zmieniać za 2 lata. Nie znam QNAP'a na tyle dobrze by wybrać odpowiedni model stąd moje pytania na forum.

    Do domu nigdy nie kupiłbym takiego sprzętu bo szkoda było mi by kasy, zwyczajnie nie jest mi to potrzebne bo bym tego nie wykorzystał. Nie mam bazy filmów, nie używam torrenta od 10 lat wystarczy mi netfilx, amazon i hbo w sumie i tak nie mam czasu na oglądanie do muzyki wystarczy mi spotify.
    Kupię QNAP'a tylko dlatego by go poznać bo zaczynam oferować go klientom ale będzie to pewnie TS-451d2 z 8GB RAM bo uważam że dla mnie jest wystarczający.

    To nie mój 1szy QNAP (pierwszego kupiłem dla klienta rok temu) ogólnie wszystkie technologie w nim zastosowane są mi doskonale znane bo spotykam się z nimi zawodowo od 26lat :)

    Rozpisałem się:D zaczął mi się długi weekend i za dużo piwa :s
     
  14. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    1. Ciężko będzie wykorzystać Ci więcej niż 32GB ramu na tej maszynie -> moim zdaniem możesz mieć nadmiar, ale generalnie różnica w cenie między 2x16 a 1x32 chyba nie jest powalająca.
    2. Zgadzam się - wąskie gardło to hdd, nie SATA w przypadku serwerów
    3. Musisz zadbać o infrastrukturę i switch który obsługuje 802.ad -> bo co z tego, że będą dyski, jak na wyjściu z progu Qnap wywróci się o 1Gbe :)
    3. TS-451d2 -> znowu do kasy. Moim zdaniem nie ma dużej różnicy między 451 a 453 -> a otrzymujesz mimo wszystko 4c. Jakaś VM, docker -> i 2c się zdusi.
    4. Jak pracujesz "zawodowo" w technologii, to może nas czegoś nauczysz, albo sprzedasz jakieś ciekawe lifehacki? :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  15. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Już wiem że wszystkie wszystkie płyty w QNAPach pracują w dualu czyli biorę 2x16, 32GB faktycznie nie wykorzystam bo nie będzie pracował na QTS hero z tego względu że wszystkie inne QNAPY które miały by się z nim synchronizować też by musiały pracować na QTS hero. Do QTS hero też są rekomendowane pamięci ECC gdyż QTS hero korzysta z ZFS, który z kolei mocno wykorzystuje RAM - kompresja, deduplikacja, cache. To z kolei sprawia, że ewentualne błędy na poziomie bitów w RAM mogą skutkować problemem z danymi, które będą zapisywane dalej (kwestia spójności tych danych).

    W tym przypadku to sztuka dla sztuki 1Gb wystarczy, cała sieć jest na tą chwilę na 1Gb, router i 3 switche zarządzalne wszystko działa na vlanach jak będzie wąskie gardło to zamienię switcha przy QNAPie na takiego który wykorzysta te 2,5Gb na tą chwilę wykorzystam agregację portów.

    Dzięki bardzo za tą uwagę właśnie o to mi chodzi :) nie znam tych systemów, modeli, na tyle by wybrać dobrze dlatego staram się tu konsultować przed zakupem by szybko nie sprzedawać ze stratą bo się nie nadaje ;) Bedę w takim razie brał model 453 pod uwagę dla siebie do domu.

    Odnoszę wrażenie że Wy tu już je wszystkie znacie :Dpracuję zawodowo znaczy że nie jestem laikiem i często wiele z tego co QNAP w swoich NAS'ach stosuje przewija się gdzieś w trakcie mojej pracy, a że to praca to muszę znać się na rzeczy. Tak naprawdę czytam to forum bo nie znam poszczególnych modeli. Na stronie QNAP'a każdy jest tak opisany podobnie i potrafi to samo że nic tylko brać najtańsze na ARM bo przecież możliwości są takie same po co przepłacać. Z doświadczenia wiem że te tylko chwyt marketingowy;)
    Po odpowiedziach udzielanych w poszczególnych wątkach widzę że w niektórych sprawach to ja mógłbym wiele nauczyć się od Was bo wiedzę macie solidnąB-) oczywiście zawsze staram się pomagać jeśli gruntownie znam temat :)
    --- Połączono posty, May 7, 2021, Data oryginalnego postu: May 6, 2021 ---
    na tą chwilę mam zamówiony sprzęt taki na początek

    PRODUKT Model ilość
    Serwer NAS QNAP TS-673A-8G 1 szt
    Rozbudowa pamieci RAM do 32GB 16GB 2 szt
    Dysk M.2 970 EVO Plus NVMe MZ-V7S500 500GB 2 szt
    Dysk WD Red 4TB WD40EFAX 2 szt
     
  16. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Bez dwóch zdań dobry sprzęt. Kluczowe - pobaw się nim zanim zaczniesz na poważnie przenosić dane, pewnie kilka razy tak zamulisz system, że może być potrzebna inicjalizacja od nowa. Nic na szybko - tylko ogarnij się z tym. CACHE -> moja rada tylko RO -> bo na RW zajedziesz go tak szybko, że co pół roku do roku nowe dyski.
    Powodzenia.
     
  17. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak też zrobię :) na tą chwilę dyski SSD idą na RAID1 i pulę systemową, nie będę się na początek bawił w CACHE zobaczymy jak bez tego daje radę, jeśli będzie mulić a myślę że nie to dołożę kartę adapter PCIE na kolejne dyski zrobię z nich cache.
    Jedyna zmiana to zmieniłem dyski WD RED na WD RED Plus bo ponoć WD RED jakiś problem z wydajnością mają a różnica w cenie to 40zł na dysku.
     
  18. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    WD Redy mają przede wszystkim być trwałe, wydajność schodzi na dalszy plan. Z systemem na M.2 nie będziesz miał problemu, będzie śmigał turbo szybko.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. accid
    Offline

    accid Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 31, 2020
    Messages:
    19
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Przy ostatnim zakupie WD RED przy zakupie 4 x 2TB po włożeniu do slotów i spięciu w RAID 1 okazało się że QNAP zgłosił błędy po kilku - kilkunastu dniach jeśli mnie pamięć nie myli że jeden z nich jest uszkodzony:| wiec z tą trwałością różnie bywa ;) przetestowałem wtedy hotswapa, wymianę dysku i odbudowę RAID automatyczną po dołożeniu dysku sprawnego. Western Digital stanął na wysokości zadania i wymienił dysk na nowy w miarę szybko. Zdjęcia mam nawet. Dysk cykał jak przy bad block'ach

    upload_2021-5-7_15-50-47.
    upload_2021-5-7_15-51-49.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  20. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:38 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1