TS-x53a jako HTPC (+player.pl)

zdzichu2000

Nowy użytkownik
Noobie
26 Styczeń 2016
3
0
1
75
QNAP
TS-x53
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Cześć!

Planuję zakup QNAPa TS-x53A (jeszcze się zastanawiam pomiędzy 253 i 453) – jednym z zastosowań będzie HTPC do odtwarzania wszelkiego rodzaju multimediów w salonie.
Na codzień korzystam z plexa, i to on serwuje 99% tego, co potrzebuję. Pojawia się jednak problem, bo jednym z wymagań dla mojego HTPC jest również możliwość obsługi player.pl – i tu rodzi się pytanie: czy da radę streamować rzeczy z playera na QNAPie?

Wiem, że jedną z możliwości jest wtyczka do KODI, natomiast dużo bardziej wolałbym natywną obsługę playera, z uwagi na to, że mam wykupiony dostęp do playera, przez co mogę oglądać min. programy live.

Rozważam zatem 2 możliwości odtwarzania playera na nasie, i teraz pytania z nim związane:

1. Odtwarzanie bezpośrednio przez stronę player.pl – Czy jest taka możliwość? Nie ma silverlighta (którego player.pl wymaga) na linuksa – istnieje moonlight, ale nie wiem czy działa (i czy da się zainstalować na QTSie). Jeżeli działa, da się w QTSie dodać skrót do konkretnej strony na pulpicie? (Odpalanie przeglądarki, wpisywanie adresu za każdym razem za pomocą pilota może być dość upierdoliwe). Dodatkowe pytanie: Czy strona playera wyświetla się w przyzwoity sposób, i jest ona używalna za pomocą pilota?
2. Wirtualizacja + dedykowana appka – czytałem conieco na temat wirtualizacji, i widziałem, że da się zainstalować linuksa i androida(?) na NASie – zakładając, że mogę zainstalować androida – czy jestem w stanie uruchomić aplikację androidową z poziomu pulpitu na QTSie? (to rozwiązanie byłoby chyba idealne) - jeśli nie, jak ta wirtualizacja działa? Jeżeli mogę zainstalować tylko "pełnoprawnego" linuksa, w postaci np. ubuntu – to czy również w tym wypadku – mogę odpalić konkretny program/skrót/aplikację (do player.pl) z poziomu pulpitu QTSa?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: kaktus

• Lubię to
Reakcje: kaktus

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. x53A