Pomoc Udostępnianie folderów w szkolnej pracowni na komputerach uczniowskich

Brunon

Passing Basics
Beginner
15 Grudzień 2025
5
0
1
55
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Bardzo proszę o jakieś wskazówki
Chciałbym na 15 komputerach w szkolnej pracowni stworzyć foldery udostępniane otwierane hasłem. Pracownia nie ma prawdziwej sieci z serwerem i klientami, więc pomyślałem o dysku NAS aby zapobiegać złośliwym skasowaniom prac przez różnych uczniów, a i mi łatwiej będzie zebrać wszystkie prace do oceny. Rozpoczynam przygodę z dyskiem Qnap TS-233 a moja wiedza jest minimalna -przeglądam różne filmy z kanału Qnap Poland, EPA Systemy. Proszę o jakieś wskazówki: czy powinienem tworzyć 15 użytkowników na poziom 4-6 i kolejnych 15 na poziom 7-8? Czy 15 na konkretną klasę? Czy tworzyć oddzielne woluminy dla poziomu 4-6 i 7-8 a w nich główne foldery np komp_1, komp_2 ..... komp_15 i podfoldery widoczne tylko dla konkretnego użytkownika najlepiej otwierane hasłem? Czy w ogóle jest taka możliwość na tak podstawowym NAS TS-233 ? W klasie mam połączenie LAN 1GBit do wszystkich 15 komputerów i dostęp do switch-a.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Brunon T.

Masz tam AD ? pamiętam że szkoły dostawały SBSa swojego czasu (gówno niesamowite ...)

folder dla uczniów -> rób "wspólny" gdzie każdy może czytać , zapisywać tylko nauczyciel.
folder od uczniów -> "dla nauczyciela" , gdzie każdy może pisać , ale nie może czytać (czytaj - Jaś wrzuca plik i dalej nic o tym nie wie) podczas gdy nauczyciel ma pełne prawa.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie, nie mam Active Directory. Mam 15 komputerów z win 11 pro połączonych switchem w celu dostępu do Internetu. Na każdym 3 konta: 1-3, 4-6, 7-8.
Ilu mam stworzyć użytkowników: dwóch (poziom 4-6 i 7-8, dla 1-3 nie tworzę, bo i tak nie będą z tego korzystać) czy 30 po 15 na poziom, tylu ile jest komputerów. Nie jestem informatykiem więc proszę o wyrozumiałość.
Folder od uczniów->dla nauczyciela, nie da możliwości odczytu pracy przez ucznia aby ją dokończyć. na kolejnych zajęciach i zapisać wprowadzone zmiany. Tutaj jest mój największy problem: uczniowie różnych klas np 4, 5, 6, są na jednym koncie i kasują pracę innych osób, zanim zostaną ocenione. Dlatego pykałem o możliwość zahasłowania folderu lub jego szyfrowania, aby inny uczeń (z innej klasy) nie miał do niego dostępu.

Dziękuję za pomoc, ale chyba TS-233( tam jest tylko 2GB RAM ) tego nie "uciągnie" Instalacja i konfiguracja Moodle wygląda skomplikowanie i raczej sam tego nie ogarnę.
Jeszcze raz dziękuję
Brunon T.
Ma więcej ramu jak rpi3 a na tym ludzie stawiają jest i nie jest trudne bo może się ograniczyć do jednego compose ale rozumiem :)