Pomoc Udostępnianie folderów w szkolnej pracowni na komputerach uczniowskich

Brunon

Passing Basics
Beginner
15 Grudzień 2025
12
0
1
55
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Bardzo proszę o jakieś wskazówki
Chciałbym na 15 komputerach w szkolnej pracowni stworzyć foldery udostępniane otwierane hasłem. Pracownia nie ma prawdziwej sieci z serwerem i klientami, więc pomyślałem o dysku NAS aby zapobiegać złośliwym skasowaniom prac przez różnych uczniów, a i mi łatwiej będzie zebrać wszystkie prace do oceny. Rozpoczynam przygodę z dyskiem Qnap TS-233 a moja wiedza jest minimalna -przeglądam różne filmy z kanału Qnap Poland, EPA Systemy. Proszę o jakieś wskazówki: czy powinienem tworzyć 15 użytkowników na poziom 4-6 i kolejnych 15 na poziom 7-8? Czy 15 na konkretną klasę? Czy tworzyć oddzielne woluminy dla poziomu 4-6 i 7-8 a w nich główne foldery np komp_1, komp_2 ..... komp_15 i podfoldery widoczne tylko dla konkretnego użytkownika najlepiej otwierane hasłem? Czy w ogóle jest taka możliwość na tak podstawowym NAS TS-233 ? W klasie mam połączenie LAN 1GBit do wszystkich 15 komputerów i dostęp do switch-a.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Brunon T.

Masz tam AD ? pamiętam że szkoły dostawały SBSa swojego czasu (gówno niesamowite ...)

folder dla uczniów -> rób "wspólny" gdzie każdy może czytać , zapisywać tylko nauczyciel.
folder od uczniów -> "dla nauczyciela" , gdzie każdy może pisać , ale nie może czytać (czytaj - Jaś wrzuca plik i dalej nic o tym nie wie) podczas gdy nauczyciel ma pełne prawa.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie, nie mam Active Directory. Mam 15 komputerów z win 11 pro połączonych switchem w celu dostępu do Internetu. Na każdym 3 konta: 1-3, 4-6, 7-8.
Ilu mam stworzyć użytkowników: dwóch (poziom 4-6 i 7-8, dla 1-3 nie tworzę, bo i tak nie będą z tego korzystać) czy 30 po 15 na poziom, tylu ile jest komputerów. Nie jestem informatykiem więc proszę o wyrozumiałość.
Folder od uczniów->dla nauczyciela, nie da możliwości odczytu pracy przez ucznia aby ją dokończyć. na kolejnych zajęciach i zapisać wprowadzone zmiany. Tutaj jest mój największy problem: uczniowie różnych klas np 4, 5, 6, są na jednym koncie i kasują pracę innych osób, zanim zostaną ocenione. Dlatego pykałem o możliwość zahasłowania folderu lub jego szyfrowania, aby inny uczeń (z innej klasy) nie miał do niego dostępu.

Dziękuję za pomoc, ale chyba TS-233( tam jest tylko 2GB RAM ) tego nie "uciągnie" Instalacja i konfiguracja Moodle wygląda skomplikowanie i raczej sam tego nie ogarnę.
Jeszcze raz dziękuję
Brunon T.
Ma więcej ramu jak rpi3 a na tym ludzie stawiają jest i nie jest trudne bo może się ograniczyć do jednego compose ale rozumiem :)

Zdaje mi się, że w QNAPie, można ustawić, aby móc kopiować pliki i foldery na dysk sieciowy i z dysku sieciowego na lokalny ale też by użytkownik nie mógł już edytować tego pliku ani go usuwać. Do folderu udostępnionego przypisuje się użytkownika i w panelu kontrolnym wybieramy Foldery udostępnione w sekcji Akcja wybieramy Edytuj Uprawnienia do folderu udostępnionego na górze zaznaczamy 'Induwidualne uprawnienia' pojawi się niżej (na dole) okienko do nadawania praw ACL , wybieramy styl uprawnienia: Specjalne uprawnienia windows i okienko poniżej zmieni się - teraz wybierz użytkownika i na końu po prawej okienko Edytuj - pojawi się okienko z opcjami dostępu specjalnego dla windows tam trzeba wybrać odpowiednie opcje.
edytuj podmiot.png

Zdaje mi się, że w QNAPie, można ustawić, aby móc kopiować pliki i foldery na dysk sieciowy i z dysku sieciowego na lokalny ale też by użytkownik nie mógł już edytować tego pliku ani go usuwać. Do folderu udostępnionego przypisuje się użytkownika i w panelu kontrolnym wybieramy Foldery udostępnione w sekcji Akcja wybieramy Edytuj Uprawnienia do folderu udostępnionego na górze zaznaczamy 'Induwidualne uprawnienia' pojawi się niżej (na dole) okienko do nadawania praw ACL , wybieramy styl uprawnienia: Specjalne uprawnienia windows i okienko poniżej zmieni się - teraz wybierz użytkownika i na końu po prawej okienko Edytuj - pojawi się okienko z opcjami dostępu specjalnego dla windows tam trzeba wybrać odpowiednie opcje.Pokaż załącznik 48654
Dziękuję za wskazówkę
Brunon T.

Masz tam AD ? pamiętam że szkoły dostawały SBSa swojego czasu (gówno niesamowite ...)

folder dla uczniów -> rób "wspólny" gdzie każdy może czytać , zapisywać tylko nauczyciel.
folder od uczniów -> "dla nauczyciela" , gdzie każdy może pisać , ale nie może czytać (czytaj - Jaś wrzuca plik i dalej nic o tym nie wie) podczas gdy nauczyciel ma pełne prawa.
Jak ustawić uprawnienia tylko do zapisu dla udostępnianego folderu?
1767619471374.png

Jest pole Odczyt/Zapis lub tylko Odczyt. Nie ma samego zapisz nawet jeśli mam włączone zaawansowane uprawnienia folderu.

polecam ci - zrób to na grupie Uczniowe (gdzie dodasz ich wszystkich) , bo zabijesz się klikając to dla x smarków :D
w uprawnieniach zaawansowanych dla grupy Uczniowie, zabierasz im prawo odczytu , dodajesz prawo zapisu

Dzisiaj napotkałem na pewien problem: Pliki utworzone przez uczniów np w Excel, Word, Paint mogą zapisywać w udostępnianym folderze odpowiedzi (gdy go tam zapiszą , widzą że ich plik tam jest, lecz nie mogą już go otworzyć i modyfikować, -to działa super), ale gdy tworzą rozwiązania np. w Scratch online i zapisują plik na dysku (domyślnie w pobranych) to takiego pliku już nie mogą przenieść do folderu odpowiedzi. Tak naprawdę żadnego pobranego pliku z Internetu, nie mogą później zapisać do udostępnianego folderu Odpowiedź. Zauważyłem że wcześniej na forum w podpowiedzi udzielanej przez dxxt było zaznaczone na zdjęciu:
-odczyt atrybutów,
-odczyt atrybutów rozszerzonych,
-odczyt uprawnień, tych parametrów nie zaznaczyłem. Zamieszczam zdjęcia mojej konfiguracji. Na ostatnim zrzucie strzałką pokazuje co mogę kopiować, a plików pobranych z Internetu nie.
Czy to moje niedopatrzenie może skutkować takim blokowanie zapisu do folderu udostępnianego plików pobranych z Internetu?
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.
Pozdrawiam
Brunon T.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    297,7 KB · Wyświetleń: 6
  • 2.jpg
    2.jpg
    315,9 KB · Wyświetleń: 6
  • 3.jpg
    3.jpg
    137,4 KB · Wyświetleń: 6
jeśli to pliki pobrane za pomocą przeglądarki - zdejmij im "Mark of Web" - po polsku ODBLOKUJ i sprawdź ponownie
Aby odblokować plik w systemie Windows,kliknij na niego prawym przyciskiem myszy, wybierz Właściwości, a następnie na karcie Ogólne zaznacz opcję Odblokuj (jeśli występuje) lub odznacz Tylko do odczytu i kliknij OK

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Jutro jak będę w pracy to sprawdzę.
Czy należy także zaznaczyć w konfiguracji uprawnień te opcje które pominąłem:
-odczyt atrybutów,
-odczyt atrybutów rozszerzonych,
-odczyt uprawnień?

"Mark of Web" zdjęte i teraz można kopiować do udostępnianego folderu. Bardzo dziękuję za pomoc.
Jednak dla ucznia klasy 4, to jest trochę skomplikowane. Przy zapisie na dysku komputera nie trzeba tego wykonywać. Czy jest możliwe obejście tego odblokowania, może jakieś ustawienia w przeglądarce? Czy dodanie adresu Scratch - Imagine, Program, Share do witryn zaufanych może rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam
Brunon T.

skonfiguruj dla każdego usera na każdym kompie
Kod:
    Registry Subkey: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Attachments
    Registry Entry: SaveZoneInformation
    Entry Values:
        On: 1
        Off (default): 2
albo za pomocą GPO
Group Policy: User Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Attachment Manager

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. brunon t