Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
P

pitk

Guest
Jestem użytkownikiem, od kilku lat, QNAP-a TS-459 Pro. Używam go w środowisku AD W2K3 i W2K8. NAS jest autoryzowany przez AD. Zdarzają się kłopoty z uprawnieniami NTFS na udziałach w przypadku problemów sieciowych, zarówno przy ustawieniu nadawania z poziomu QNAP-a jak i eksploratora windows. Są gubione a po przywróceniu działania sieci, LDAP Microsoft niekoniecznie prawidłowo synchronizuje się z LDAP Linux. Jest sieczka w dostępie.
I to jest jeden z moich problemów!!! Bo chętnie szerowane foldery zastosowałbym w DFS-ie Microsoftu z autoryzacją AD.
W związku z tym, równolegle stosuję technologię ISCSI.
Ostatnio na W2K8 podłączyłem przez jego Inicjatora Target z QNAP-a, z jednym LUN-em, ale okazał się za ciasny po tygodniu WindowsBackup.
I teraz pytanie zasadnicze.
Co oznacza podłączenie na QNAP-ie kilku LUN do jednego obiektu docelowego TARGET???
W moim Inicjatorze nie widać dodatkowych dysków ani rozszerzenia przestrzeni. Chyba mam luki wiedzy w tym zakresie.
Nadmienię jeszcze, że jedną kartę sieciową wykorzystuję na bezpośredni croslink do serwera AD, w celu zminimalizowania wpływu ewentualnych awarii urządzeń sieciowych na komunikację.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Oznaczyłeś post użytkownika jako rozwiązanie swojego pytania. Jeśli odpowiedź tego użytkownika nie jest trafna, zalecamy usunięcie rozwiązania z jego postu.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *