Pomoc Wordpress / przekierowanie z domeny na serwer qnap + certyfikat SSL

Kiler_pl

Nowy użytkownik
Noobie
24 Kwiecień 2025
7
0
1
38
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Cześć,
help, bo już skończyły mi się pomysły.

Potrzebuję zrobić przekierowanie z domeny na serwer qnap.

Domena ma ustawiony typ rekordu A, przekierowana na stałe IP (mojej sieci, gdzie jest serwer).
Uruchomiłem serwer WWW na QNAPie, ustawiłem porty, zrobiłem przekierowania na routerze. Serwer wymusza przekierowanie HTTP na HTTPS.
Zainstalowałem Wordpressa, uruchomiłem bazę danych.
Wordpress ma ustawiony adres Wordpressa i witryny w formacie: https://IP_LOKALNE:pORT HTTPS. Wewnętrznie wszystko działa.

Za cudy chińczyka nie mogę się z zewnątrz połączyć z Wordpressem, strona nie wyświetla się, ale co ciekawe, gdy przeglądarka nie może się połączyć, w adresie strony pojawia się prawidłowy wewnętrzny port przekierowania po HTTPS!

Teoretycznie wpisując moje IP zewnętrzne (już pomijam domenę) typu: https://10.10.10.10 (czyli port 443) router powinien skierować mnie na wewnętrzny NAS i ustawiony port serwera WWW. Powinno działać.. już nie wiem gdzie grzebać..

Please help!

Dzięki!

1. a jesteś pewien że router wspiera Network address translation - Wikipedia ?
jak testujesz na komórce z wyłączonym wifi to działa ?

2. i czemu zawsze zaczynają ludzie od Wordpressa ? postaw prostą stronę WWW z napisem dupa
działa ?
  1. jak tak to przekierowanie jest poprawne
  2. jak nie, to przekierowanie portów do poprawy.

1. a jesteś pewien że router wspiera Network address translation - Wikipedia ?
jak testujesz na komórce z wyłączonym wifi to działa ?

2. i czemu zawsze zaczynają ludzie od Wordpressa ? postaw prostą stronę WWW z napisem dupa
działa ?
  1. jak tak to przekierowanie jest poprawne
  2. jak nie, to przekierowanie portów do poprawy.
Cześć, dzięki za odpowiedź :)

Trochę raczkuję i bawię się tematem już kilka dni :)

1. Router to Ubiqiti UDR, tak, obsługuje NAT :)
tak, oczywiście próbuję się odłączyć od LANu i testować bezpośrednio z zewnątrz - nie działa. W przeglądarce też czyszczę historię co jakiś czas, a do testów używam Edga lub Chroma lub Firefoxa zamiennie.

2. A pewnie, że bawiłem się i testowałem :) acz nie wykorzystałem słowa dupa xD mój błąd :D
Tak, wgrałem prosty plik html, po usunięciu wymuszenia HTTPS przekierowanie działa prawidłowo, stronka się otwiera prawidłowo.
Potem zacząłem walczyć z Wordpress i tu poległem.

Wywaliłem teraz wymuszenie SSL, w Wordpress zmieniłem także adres na HTTP.
No i także wordpress nie startuje..

Więc nie wiem, czy brakuje jakiś ustawień w samym Wordpressie czy może jakimś przypadkiem router blokuje dojście do NASA - ale skoro działa zwykły plik html to wordpressa także nie powinien blokować..

W przeglądarce też czyszczę historię co jakiś czas
podczas testów używaj Private Mode i masz problem z głowy
1745516344042.png

Potem zacząłem walczyć z Wordpress i tu poległem.
A jak Wordpress został zainstalowany ?

podczas testów używaj Private Mode i masz problem z głowy
Pokaż załącznik 46764

A jak Wordpress został zainstalowany ?
o, no i fajnie, włączę private mode - dzięki za podpowiedź.

Wordpress - ściągnąłem czystą, aktualną wersję w zip.
Wypakowałem w folderze Web po uruchomieniu serwera,
zainstalowałem MariaDB5 i 10 (korzystam z 10), zainstalowałem myPHPadmin
stworzyłem bazę danych (wordpress, utf8 PL)
wlazłem wewnętrznie na wordpressa i postępowałem wg instrukcji konfigurując dostęp do bazy danych

nie, wordpressa mam bezpośrednio w folderze Web
port zwykły zmieniłem tymczasowo na 8085, SSL na 8086

wewnętrznie loguję się bez problemu poprzez 192.168.1.20:8085 lub https://192.168.1.20:8086 dla SSL
i tu WordPress startuje bez problemu

co mi nie pasuje
wpisując sobie IP zewnętrzne na zasadzie http://x.x.x.x (gdzie port 80 mam przekierowany na 8085) przeglądarka chwilę mieli a w pasku adresu pojawia mi się: X.X.X.X:8085 - tak jakby próbowało się łączyć z zewnątrz z portem 8085. Ale skądś ten port musi sobie pobrać, przecież ja go nie wpisuję, wręcz wpisuję 80. A on wywala, że nie może się połączyć, ale w pasku zostaje port 8085..

nie odpalałem myqnapclouda, mam wykupioną domenę i przekierowane IP na moje zewnętrzne

coś zaskoczyło na firefoxie, na private mode wcale nie działa, na edge też nie działa xD..
dzięki bardzo na dziś, mam już przepalone zwoje, muszę odsapnąć bo od rana ogarniam same problemy z tym cudem :)
siądę do tego ponownie na weekend i streszczę tutaj postępy, dobrego wieczoru!

to wiadomo że swoją domene wpisz w WP ;)

prawda jest taka że pobawisz się WP przez tydzień i zapomnisz o tym .. tak ma 90% userów .. a potem nie kasuja instalacji i sa włamy :D
Chciałbym zrobić stronkę z możliwością wypożyczenia przyczepy motocyklowej. Z kalendarzem, gdzie można od razu sprawdzić gdzie jest dostępna i móc sobie zrobić rezerwację :)
Więc czasem bym tam zajrzał :)

Mam jeszcze WP dziadka w wersji 3.3.2 który chodzi na php 5.2 :) nie da się już tego zaktualizować, bo motyw był robiony pod niego. Teraz wszystko się rozjeżdża. Ale wlamu tam jeszcze nie było :)

Dzięki raz jeszcze za wskazówki! :)

A czemu nie ustawisz Wordpresa od razu w domenie. Lokalnie może nie zadziała, ale jeśli masz przekierowania OK to i strona powinna chodzić z zewnątrz. Ja tak kiedyś miałem. Teraz używam Nginx Proxy Managera do serwowania stron z QNAP'a :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. serwer web