Jak w temacie mam problem z wybudzeniem komputera pc z sieci lokalnej via Qbelt vpn. Będąc np na wakacjach odpalam sobie na laptopie qbel vpn, łączę się z moim serwerem qnap, widzę dzięki temu urządzenia lokalnie, ale niestety nie mogę wybudzić komputera stacjonarnego wysyłając magic packet. O dziwo ten WOL działa jak jestem wpięty fizycznie w lokalną sieć. Co tutaj może być nie tak?
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 746
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
a doczytac jak działa WOL to nie łaska ?
WOL działa jako broadcast, VPN jest zaporą dla broadcastu , więc zwyczajnie to nie zadziała.
VPN musiałby działać w trybie MOSTKA/Bridge'a do sieci lokalnej gdzie jest budzone urządzenie.
prościej moim zdaniem na QNAPie bądź innym urządzeniu posadzić stronę w PHP która będzie odpalać WOLa do żądanego urządzenia.
A Twój router czasem nie potrafi wysłać pakietu WOL ?
WOL działa jako broadcast, VPN jest zaporą dla broadcastu , więc zwyczajnie to nie zadziała.
VPN musiałby działać w trybie MOSTKA/Bridge'a do sieci lokalnej gdzie jest budzone urządzenie.
Połączono posty:
prościej moim zdaniem na QNAPie bądź innym urządzeniu posadzić stronę w PHP która będzie odpalać WOLa do żądanego urządzenia.
A Twój router czasem nie potrafi wysłać pakietu WOL ?
No to właściwie dzięki VPN mam taki mostek, bo widzę lokalne urządzenia tak , jakbym był w lokalnej sieci, tj drukarka online, i inne komputery, wg ip np 192.168.1.x. Więc nie rozumiem w czym jest przeszkoda.
Router który posiadam to zwyczajny Orange FunBox 3.0
Mój cel to wybudzanie z zagranicy komputera w sieci lokalnej w Polsce, w której jest również serwer Qnap VPN, ....w ten sposób mogę używać mój workstation PC via "remote desktop".
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 746
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Dzięki za podpowiedź. Jak to zainstalować? może jakaś instrukcja? byłbym wdzięczny za pomoc,...przyda się taki tutor dla innych użytkowników urządzeń Qnap
Super sprawa, działa pięknie.
Dla zielonych jak ja, mała podpowiedż:
Klikamy na zakładkę "Explore" w appce "Container Station" >>>>potem wklepujemy wyszukiwanie "seriousm4x".>>>Instalujemy dockera. Następnie w ustawieniach edit, albo podczas instalacji, klikamy na pcję "network" add. Musimy nadać port, w moim przypadku musiałem nadać osobny nr ip dla serwera dockera jak na zdjęciu poniżej.
Klikamy na zakładkę "Explore" w appce "Container Station" >>>>potem wklepujemy wyszukiwanie "seriousm4x".>>>Instalujemy dockera. Następnie w ustawieniach edit, albo podczas instalacji, klikamy na pcję "network" add. Musimy nadać port, w moim przypadku musiałem nadać osobny nr ip dla serwera dockera jak na zdjęciu poniżej.
Czyżby nowy poziom wschodniej kultury podejrzliwości? Cóż, jeśli chodzi o ożywianie tego forum, może rzeczywiście przydałoby się trochę więcej wiary w dobre intencje użytkowników. Ale skoro wątpisz, proszę bardzo - załączam screena. Może teraz forum odżyje.daj jeszcze screena z aplikacji samej żeby ludzie uwierzyli![]()
W moim przypadku byłem totalnie zielony w temacie Dockerów. Fajnie, że dostałem tutaj pierwsze wskazówki. W końcu mogę wybudzać lokalny komputer w domu z dowolnego miejsca na świecie w ramach "remote desktop".
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Czasem to się uda, a czasem nie...
Wczoraj testowałem z dużą pomocą SiewcyRyżu (stokrotne dzięki) te wszystkie kombinacje i w końcu stanęło na tym, że czasem starszy sprzęt, choć markowy i z dobrej półki nie zawsze musi działać z takimi ficzerami.
Suma sumarum stanęło na tym, że chyba taniej będzie nabyć inteligentne gniazdko 230 V i w biosie wymusić odpalanie po zaniku prądu i masz , co chciałeś
S.
Wczoraj testowałem z dużą pomocą SiewcyRyżu (stokrotne dzięki) te wszystkie kombinacje i w końcu stanęło na tym, że czasem starszy sprzęt, choć markowy i z dobrej półki nie zawsze musi działać z takimi ficzerami.
Suma sumarum stanęło na tym, że chyba taniej będzie nabyć inteligentne gniazdko 230 V i w biosie wymusić odpalanie po zaniku prądu i masz , co chciałeś
S.
Czy można poprosić o jakiś tutorial step by step..zainstalowałem dockera i UpSnap ale mam problem z konfiguracją tego.Super sprawa, działa pięknie.
![]()
![]()
![]()
z tym ?
Mieć urządzenie podłączone za pomocą sieci PRZEWODOWEJ. KROPKA.
Wifi ? nie !
to trzeba przygotować sobie informacje:
gdzie 1 to nazwa kompa ? czopek ?
2 - adres IP
3 - adres sprzętowy
4 - maska sieciowa
Zapisać zmiany i przetestować ?
Jest jeszcze pierdyliard miejsc gdzie może to nie działać , ale to nie nasza broszka.
Wifi ? nie !
ipconfig /all , przewijamy do PRZEWODOWEJ KARTY SIECIOWEJ:gdzie 1 to nazwa kompa ? czopek ?
2 - adres IP
3 - adres sprzętowy
4 - maska sieciowa
Jest jeszcze pierdyliard miejsc gdzie może to nie działać , ale to nie nasza broszka.
Z tym to
Z tym to ja sobie poradzę. Chodzi o samo uruchomienie upsnap’a żeby był widoczny ten interfejs.
z tym ?
![]()
Wifi ? nie !
![]()
![]()
ipconfig /all, przewijamy do PRZEWODOWEJ KARTY SIECIOWEJ:
![]()
gdzie 1 to nazwa kompa ? czopek ?
2 - adres IP
3 - adres sprzętowy
4 - maska sieciowa
Jest jeszcze pierdyliard miejsc gdzie może to nie działać , ale to nie nasza broszka
Z tym to ja sobie poradzę. Chodzi o samo uruchomienie upsnap’a żeby był widoczny ten interfejs.