Wydajny Qnap procesor AMD odpowiednik i3 od INTELA --> Qnap do biUra / serwer

Discussion in 'Przed zakupem...' started by dziadek-NET, Jul 5, 2020.

Loading...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,863
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +1,856 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    HTTP/2 + odpowiedni cache i po sprawie.
    Progressive image streaming

    Według mnie wystarczy, tylko sprawdzic ten jego website na normalnym wlasnym hostingu.
     
  2. Spooky
    Offline

    Spooky Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jul 11, 2018
    Messages:
    521
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +218 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Dokładnie, żądania z obrazkmi po F5 powinny dostawać status 304 (status 200 tylko przy pierwszym odpytaniu lub przy odświeżeniu Ctrl + F5).
     
  3. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    455
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Tak w 95% to lista lub kilka list rozwijanych.
    5% to szkice rysunki techniczne które są widoczne na stronie miniatury (bez listy rozwijanej) po kliknięciu otwiera się okna z większym obrazem.
    Do tego w karcie zamówień mapa z lokalizacją geograficzną klienta, program również zaczytuje stan magazynowy każdego komponentu jaki jest podpięty w zamówieniu.

    Wiem ale znalezienie komponentu z 2500 pozycji jedynie czytając nazwę czy symbol to raczej tragedia.
    Więc jak dla mnie każda pozycja musi posiadać miniaturę to przyśpiesza 99% czasu wyceny lub zamówienia.
    Wycenę tworzy się składając produkt z różnych podzespołów "jak klocki LEGO :) "
    --- Połączono posty, Jul 31, 2020, Data oryginalnego postu: Jul 31, 2020 ---
    Czy tu mowa o jakiejś metodzie cache ?


    W takim razie to jednak liczba żądań jakie serwer musi obrobić ?
    Pewnie są jakieś limity które ograniczają szybkość ?
    Może kod strony nie jest czy baza nie jest źle napisana ?
    Na pewno jeszcze poproszę o podejście na świeżo aby zobaczyli co jeszcze można zoptymalizować.
    Program ma już 5 lat i co kwartał miał wprowadzane pewne zmiany. Przez ten okres może jedne gryzą się z drugimi ?
    Na koniec muszę zastosować jakiś cache dla tych zdjęć lub ustawić aby przeglądarka je zapamiętywała to może również coś przyśpieszy.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    to jest błąd - do poprawy.

    czuje dużo zapytań do bazy
     
  5. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    455
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    jak to można poprawić skoro musimy wybierać z wora komponenty do wyceny a niestety zdjęcie/miniatura jest szalenie pomocna

    wiem ale oczekiwaliśmy aby program był rozbudowany i działał w szerokim spektrum

    Nie sądziłem że to takie zabójcze :-( sadziłem że dyski NVMe przyśpieszą ładowanie czy to obrazków czy bazy) ale niestety nie ma znacznej poprawy.
    Wąskim gardłem jest
    procesor ?
    ram ?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,734
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +1,848 / 41 / -23
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    znajdz kompromis między jednym a drugim
     
  7. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    455
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    a czy propozycja:
    nie pomoże ?

    Nie ma jakiegoś triku jak paczka obrazków w jednym żądaniu zamiast 2500
    albo podzielenie to na jakieś etapy, zrobotyzować to połączyć to z innym serwerem który robi za turbo :) ?
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,863
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +1,856 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ale to jest wszystko do rozwiazania. Po pierwsze headery i cachowanie obrazkow po stronie przegladarki.
    Po stronie serwera mozna byloby zainstalować do apacha moduł pagespeed od googla i cachowac obrazki. Ten automat moze je pchac w formacie webp.
    PageSpeed Module  |  Google Developers

    Tylko widzisz jak pisalem wczesniej ze moge Ci utworzyc konto u siebie to bys sobie sprawdzil to olałeś :)
     
  9. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    455
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Dzięki za zaangażowanie ;)

    Nie olałem tylko sam widzisz że ta strona jest dość rozbudowana i wymagająca od serwera a przed ewentualną przesiadką chciał bym maksymalnie ją odciążyć zastosować wszystkie dostępne metody aby przyśpieszyć ją na tyle ile to możliwe pod katem kodu a następnie dopiero serwer.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,863
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +1,856 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    W ciemno nie pomoge.
    --- Połączono posty, Jul 31, 2020, Data oryginalnego postu: Jul 31, 2020 ---
    Może powinno być to ładowane javascriptem dopiero jak rozwiniesz listę? I doladowywane podczas przewijania + filtr ala live search?
     
  11. dziadek-NET
    Offline

    dziadek-NET Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    455
    Local Time:
    12:18 PM
    Ratings:
    +22 / 8 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Witam, wracam do tematu.

    Rozumiem że konto darmowe do testów.
    Przypomnij jakie będą udostępnione zasoby.

    Jaka cena przy:
    * konto do pracy programu w środowisku HTML 50GB
    * program + konto www + pocztowe konto 100GB

    Jak często są wykonywane kopie i ile kopii w abonamencie ?