- 2 Styczeń 2016
- 514
- 21
- 18
- 41
- QNAP
- TS-x51
- Ethernet
- null
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Chciał bym podsumować ponieważ nie znam się na tyle żeby to załapać od razu .
W takim razie to marketing ? skoro hosting udostępnia np.powiedzmy 100 mpbs / 1 Gigabit to nie można wykorzystać zasobów takiego serwera ?
Czy moja strona / mój system wymaga aż takie łącze 2,5 / 5 / 10 Gigabit ?
Internet jaki mam wykupiony to 100 MB/s więc i tak nie wykorzystam takiego łącza ?
Czyli zmiana starego serwera z dyskami HDD na nowy z dysk NVMe nic nie daje z powodu łącza ?
Jak widać w załączonym filmie strona ładuje się niemiłosiernie długo.
Zwracam uwagę programistom na ten problem ale uzyskałem info że "wg naszej wiedzy problemem wolnego działania Pańskiej aplikacji nie jest głównie baza danych, a system plików i mnogość wczytywanych obrazków dla danego zamówienia/wyceny"
Jakie rozwiązanie było by lepsze Cache na dysku NVMe czy cache który będzie przechowywał obrazki w pamięci podręcznej przeglądarki (klienta) ?
Czy jednak firma programistyczna coś przeoczyła ?
Czy jednak program nie jest napisany optymalnie albo może jest coś zapętlone ? (nie znam się na tym)
Zatem trudno mi porównać to z konkurencja.
Ogólnie trochę mnie to denerwuje że to tak długo trwa (wcześniej było szybciej ale z każdym rokiem dodajemy nowe funkcje jak widać ze stratą na szybkości ładowania)
Reasumując co powinienem zrobić:
* podejrzewać że drążyć temat optymalizacji lub szukania jakiegoś błędu że generuje zapętlenia i długie wczytywanie
* zastosować cache dla zdjęć których jest bardzo dużo
Czy przeniesienie systemu na model TS-453d czy to złączem 1 Gigabit bo takie mam switch ewentualnie rozbudowa do 2.5 aby nie generować kosztów.
Na koniec wykonałem test ładowania się strony z danymi:
Widać że dane pobierane są bardzo pomału.
Chciał bym podsumować ponieważ nie znam się na tyle żeby to załapać od razu .
No i nie ma co się dziwić.
Najsłabszym ogniwem w dostępie do danych jest interfejs sieciowy o prędkości 1Gb/s. To dopiero za nim stoją dyski HDD, SSD, NVMe.
W takim razie to marketing ? skoro hosting udostępnia np.powiedzmy 100 mpbs / 1 Gigabit to nie można wykorzystać zasobów takiego serwera ?
Czy moja strona / mój system wymaga aż takie łącze 2,5 / 5 / 10 Gigabit ?
Internet jaki mam wykupiony to 100 MB/s więc i tak nie wykorzystam takiego łącza ?
Czyli zmiana starego serwera z dyskami HDD na nowy z dysk NVMe nic nie daje z powodu łącza ?
Jak widać w załączonym filmie strona ładuje się niemiłosiernie długo.
Zwracam uwagę programistom na ten problem ale uzyskałem info że "wg naszej wiedzy problemem wolnego działania Pańskiej aplikacji nie jest głównie baza danych, a system plików i mnogość wczytywanych obrazków dla danego zamówienia/wyceny"
Jakie rozwiązanie było by lepsze Cache na dysku NVMe czy cache który będzie przechowywał obrazki w pamięci podręcznej przeglądarki (klienta) ?
Czy jednak firma programistyczna coś przeoczyła ?
Czy jednak program nie jest napisany optymalnie albo może jest coś zapętlone ? (nie znam się na tym)
Tak branża okien, system napisany pod nas nie jest to produkt z półki.45 sekund ? po 10 sek - ja zamykam zakładke :O
aż niechce mi się wierzyć że tam nie mozna nic przyśpieszyć - widać że przeglądarka czeka na dane.
PS: Branża okien ?
Zatem trudno mi porównać to z konkurencja.
Ogólnie trochę mnie to denerwuje że to tak długo trwa (wcześniej było szybciej ale z każdym rokiem dodajemy nowe funkcje jak widać ze stratą na szybkości ładowania)
Reasumując co powinienem zrobić:
* podejrzewać że drążyć temat optymalizacji lub szukania jakiegoś błędu że generuje zapętlenia i długie wczytywanie
* zastosować cache dla zdjęć których jest bardzo dużo
Czy przeniesienie systemu na model TS-453d czy to złączem 1 Gigabit bo takie mam switch ewentualnie rozbudowa do 2.5 aby nie generować kosztów.
Na koniec wykonałem test ładowania się strony z danymi:
Widać że dane pobierane są bardzo pomału.