A jakbym chciał zrezygnować z RAID1 i zrobić po prostu dwa dyski pracujące jako oddzielne to można?
U
unr3al2
Guest
Tak to wiem, ale zgranie na zewnętrzny dysk 3TB danych nie jest łatwe, a konkretnie znalezienie tyle wolnego miejsca
Miejsce znajdziesz, ale będzie to kosztowało ok. 650zł. Kupujesz dysk 3TB, do niego kieszeń USB i dajesz czadu. Opcjonalnie można bez kieszeni wsadzić dysk bezpośrednio do zatoki qnapa. Z resztą sam planuję podobne rozwiązanie.
degradujesz raida, wsadzasz jeden dysk do kompa zgrywasz z drugiego i stawiasz od nowa, potem kopiujesz i już.
Pytanie z innej beczki do założyciela wątku: Masz ważne dane bez backupu? Nie jest to nierozsądne? Zainwestuj lepiej w jakiś większy dysk z kieszenią USB. Ostatnio szukałem czegoś podobnego i koledzy z forum podpowiedzieli mi coś takiego: Amazon.com: Sabrent USB 3.0 to SATA External Hard Drive Lay-Flat Docking Station for 2.5 or 3.5in HDD, SSD [Support UASP and 8TB] (EC-DFLT): Computers & Accessories
Do tego oczywiście większy dysk.
M
mikhnal
Guest
Pytanie z innej beczki do założyciela wątku: Masz ważne dane bez backupu? Nie jest to nierozsądne? Zainwestuj lepiej w jakiś większy dysk z kieszenią USB. Ostatnio szukałem czegoś podobnego i koledzy z forum podpowiedzieli mi coś takiego: Amazon.com: Sabrent USB 3.0 to SATA External Hard Drive Lay-Flat Docking Station for 2.5 or 3.5in HDD, SSD [Support UASP and 8TB] (EC-DFLT): Computers & Accessories
Kolego oczywiście, że nie. Mój zestaw to dwa QNAPy. Na jednym pracujemy a na drugim robi się kopia i właśnie w nim padł mi dysk Seagate. Po prostu pytałem, ponieważ muszę zrobić kopię z pierwszego NASa zanim zmienię RAID, a teraz nie mam na co to zrobić. Myślałem, że można to zrobić bez utraty danych, ale jak się nie da to coś będę kombinował.
Panowie i Panie - manual się kłania - OFICJALNIE jest tylko migracja w górę :QNAP Turbo NAS Software User Manual
oczywiście kolega
tadek wie o przekopiowaniu za pomocą kieszeni USB więc o co ta "gufnoburza" ?
oczywiście kolega