Mam zamiennik wkładki SFP/RJ45 (bez plusa) w switchu (nie Qnapa) i działa bez problemu. Wkładka jest ze sklepu fibermarkt.com. Przy zamawianiu trzeba podać, że ma to być wkładka do Qnapa. Wtedy ją zaprogramują pod Qnapa. W sklepie jest wkładka o oznaczeniu SFP+ 10G TX UTP RJ45 20m SFP-10G-T-X, Model LO-SP-10G-RJ
Dzieki. Sprawdzę na podanej stronie. Potrzebuję akurat FSP+/RJ45 a nie ukrywam że firmowe są bardzo drogie.
Nawet nie wiedziałem że wkładki można programować.
Na fibermarkt dostałem fajną propozycję że mogą zprogramować pod qnqpa jak nie zadziała mogę zwrócić.
No i mają kienta.
Nawet nie wiedziałem że wkładki można programować.
Połączono posty:
Na fibermarkt dostałem fajną propozycję że mogą zprogramować pod qnqpa jak nie zadziała mogę zwrócić.
No i mają kienta.
\
Do tej wkładki 10 Gb podłączasz jedną końcówkę rj45 patchorda, a drugą końcówkę rj45 podłączasz do gniazda ETH w routerze lub innym switchu, które ma prędkość 10 Gb? Zamontowana też jest wkładka w tym gnieździe SFP+? Czy to połączenie na patchordzie będzie miało 10Gb na 10Gb z dwóch stron? Czy połączenie będzie wyglądało tak , że z jednej strony wkładka SFP+ 10Gb podłączona do gniazda ETH, które ma 1 Gb to takie połączenie raczej nie zadziała (upewnij się w sklepie). Musi być z każdej strony po równo 10 Gb na 10 Gb lub 1Gb na 1Gb. Jeśli masz w routerze lub innym switchu gniazdo SFP+ to lepiej połączyć oba urządzenia kablem DAC.
Do tej wkładki 10 Gb podłączasz jedną końcówkę rj45 patchorda, a drugą końcówkę rj45 podłączasz do gniazda ETH w routerze lub innym switchu, które ma prędkość 10 Gb? Zamontowana też jest wkładka w tym gnieździe SFP+? Czy to połączenie na patchordzie będzie miało 10Gb na 10Gb z dwóch stron? Czy połączenie będzie wyglądało tak , że z jednej strony wkładka SFP+ 10Gb podłączona do gniazda ETH, które ma 1 Gb to takie połączenie raczej nie zadziała (upewnij się w sklepie). Musi być z każdej strony po równo 10 Gb na 10 Gb lub 1Gb na 1Gb. Jeśli masz w routerze lub innym switchu gniazdo SFP+ to lepiej połączyć oba urządzenia kablem DAC.
Sprawa wykląda tak. Mam switcha QSW-M2116P-2T2S który ma dwa gniazda 10Gb RJ45 do których podłączam qnapa i komputer. Dodatkowo dwa porty 10GbE SFP+ do których chciałbym podłączyć komputer który stoi drochę dalej. I dlatego potrzebuję wkładkę SFP+/RJ45. Który do którego gniazda podłącze to sprawa mniej istotna.Do tej wkładki 10 Gb podłączasz jedną końcówkę rj45 patchorda, a drugą końcówkę rj45 podłączasz do gniazda ETH w routerze lub innym switchu, które ma prędkość 10 Gb? Zamontowana też jest wkładka w tym gnieździe SFP+? Czy to połączenie na patchordzie będzie miało 10Gb na 10Gb z dwóch stron? Czy połączenie będzie wyglądało tak , że z jednej strony wkładka SFP+ 10Gb podłączona do gniazda ETH, które ma 1 Gb to takie połączenie raczej nie zadziała (upewnij się w sklepie). Musi być z każdej strony po równo 10 Gb na 10 Gb lub 1Gb na 1Gb. Jeśli masz w routerze lub innym switchu gniazdo SFP+ to lepiej połączyć oba urządzenia kablem DAC.
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Przyłączam się do tematu, mam podobne potrzeby.
Nabyłem switch TP-Link'a, który ma 8 portów 2,5 Gbs z POE, 4 wykorzystam na kamery (POE), 1 na wejście z sieci, a poza tym mam 4 komputery z kartami 2,5 Gbs no i jeszcze serwer, też 2,5 GBs.
I zaczyna brakować portów.
Jest opcja zastosowania karty w Qnap'ie, może być nawet 25 Gbs, kosztuje aktualnie podobnie, jak 10 Gbs, której nie ma w handlu...
Jest też druga opcja, może to kogoś zainteresuje : w port SFP+ w switchu wkładamy adapter TP-Link'a, model TL-SM5310-T i mamy "łagodne" przejście pomiędzy portem SFP+, a kablem na skrętkę.
Tak, wiem, to tylko da mi 2,5 Gbs, a nie 10, czy 25.
Z tym się zgadzam, ale nie muszę kupować karty do QNAP'a, kabla i kolejnych dwóch przejściówek. Dziś to sprawdziłem, nie ma szans zamknąć się poniżej 2 k PLN.
Może by było trochę szybciej, ale może wcale nie ?
Bardziej mi zależy na wykorzystaniu wolnego portu SFP+, niż na prędkości. W sieci działają 4 komputery, dwa programy księgowe, 3 drukarki... Nic specjalnego.
Może to komuś pomoże w wyborze sprzętu dla siebie.
Pozdrawiam,
S.
Nabyłem switch TP-Link'a, który ma 8 portów 2,5 Gbs z POE, 4 wykorzystam na kamery (POE), 1 na wejście z sieci, a poza tym mam 4 komputery z kartami 2,5 Gbs no i jeszcze serwer, też 2,5 GBs.
Jest opcja zastosowania karty w Qnap'ie, może być nawet 25 Gbs, kosztuje aktualnie podobnie, jak 10 Gbs, której nie ma w handlu...
Jest też druga opcja, może to kogoś zainteresuje : w port SFP+ w switchu wkładamy adapter TP-Link'a, model TL-SM5310-T i mamy "łagodne" przejście pomiędzy portem SFP+, a kablem na skrętkę.
Z tym się zgadzam, ale nie muszę kupować karty do QNAP'a, kabla i kolejnych dwóch przejściówek. Dziś to sprawdziłem, nie ma szans zamknąć się poniżej 2 k PLN.
Bardziej mi zależy na wykorzystaniu wolnego portu SFP+, niż na prędkości. W sieci działają 4 komputery, dwa programy księgowe, 3 drukarki... Nic specjalnego.
Pozdrawiam,
S.
Teraz tak ale będzie 10Gb.W komputerze który stoi dalej jest gniazdo rjr45 1GB?
Połączono posty:
Sycamor: podaj model tp-linka
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Naści Jaguś ogórasa 
TL-SM5310-T
S.
TL-SM5310-T
S.
Trzeba upewnić się w Fibermarkt czy będzie wkładka działać z połączeniem 10 Gb na 1 Gb. Ważna jest też odległość od switcha do komputera. Wkładki są do 20 metrów (wersja tańsza) i 80 metrów (wersja droższa). Jak już będziesz miał w komputerze SFP+ 10Gb (na karcie PCIe?) i będziesz dokupował drugą wkładkę w Fibermarkt to powiedz, że już jedną masz i chcesz podłączyć na końcu patchorda drugą wkładkę SFP+. Druga wkładka jest inaczej skonfigurowana. Do czasu zakupu karty SFP+ do komputera połączenie będzie działało na 1Gb to można dołożyć najtańszy switch 5 portowy np. TP-Linka i będziesz miał dodatkowe gniazda rj45 wolne.
Sprawdzałeś tą wkładkę TP-Linka czy działa ze switchem Qnapa?Przyłączam się do tematu, mam podobne potrzeby.
![]()
Pozdrawiam,
S.
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Witam,Sprawdzałeś tą wkładkę TP-Linka czy działa ze switchem Qnapa?
nie sprawdzałem jeszcze, bo na razie doszedł mi switch, o wkładkach pomyślę później.
Ale raczej skłaniam się do wkładki typu SFP+ / RJ-45 .
Jak zanabędę, to dam znać.
S.
ps. w sumie to będę mógł to sprawdzić ze switchem TP-Linka, a także ze switchem Qnap'a, też ma porty SFP+ (4 sztuki, współdzielone zamiennie z RJ-45.
Wkładka TP-Linka ze switchem TP-Linka będzie działać . Jest to ten sam producent. W Qnapie raczej nie zadziała. Jak przetestujesz to daj znać.Witam,
nie sprawdzałem jeszcze, bo na razie doszedł mi switch, o wkładkach pomyślę później.
Ale raczej skłaniam się do wkładki typu SFP+ / RJ-45 .
Jak zanabędę, to dam znać.
S.
ps. w sumie to będę mógł to sprawdzić ze switchem TP-Linka, a także ze switchem Qnap'a, też ma porty SFP+ (4 sztuki, współdzielone zamiennie z RJ-45.
- 29 Czerwiec 2009
- 340
- 86
- 175
- Odznaki
- 70
- QNAP
- TVS-hx74
- Ethernet
- 2.5 GbE
Proszę bardzo : TL-SG3210XHP-M2 v.2.0Sycamur: przepraszam ale chodziło mi o switch TP-Link'a.
S.
Połączono posty:
OK,Wkładka TP-Linka ze switchem TP-Linka będzie działać . Jest to ten sam producent. W Qnapie raczej nie zadziała. Jak przetestujesz to daj znać.
dam znać.
S.