Wezyr

Moderator
Q's Professional
9 Styczeń 2016
209
279
195
Odznaki
59
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Poz.
3

Cześć,

Niestety nadszedł moment zakupu kamery do monitoringu, gdyż za dużo dzieje na parkingu przed blokiem. Kamera będzie zamontowana w narożniku balkonu i skierowana na parking (odległość: około 15 metrów). Szukam kamery zewnętrznej obsługującej wifi (najlepiej 5 GHz, jak będzie 2,4 GHz to też dobrze), z dobrym obrazem zarówno w dzień jak i w nocy, z sensownym supportem producenta (nie chińskie "coś" zrobione na 3 zmianie), wysyłanie danych na ftp. Budżet to około 600 zł. Wstępnie wytypowałem Foscam FI9900P, która raczej spełnia powyższe oczekiwania, niestety nie posiada regulacji poziomej i kąt widzenia 96 stopni. Na jakie modele warto zwrócić uwagę? Mogę minimalnie podnieść budżet, ale musi mieć to uzasadnienie.

No faktycznie wybrałeś sprzęt z dobrym wsparciem. Foscam Forum • View topic - Foscam FI 9900P review.
Może jak dopiszesz sie tam jako trzeci coś odpowiedzą.

Ale wracając do tematu to w tej cenie będziesz miał tylko Chinole bez wsparcia. BTW Foscam do nich też się zalicza.

Więc albo się z tym pogodzisz albo zwiększysz budżet przynajmniej dwa razy.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

mariuszsal - nie pocieszyłeś tą informacją :/ Ocenę brałem na podstawie testów YT, live demo oraz ocen z amazon.
Na jakich producentów zwrócić uwagę? Jakiś konkretny model?

Musisz się sam zastanowić, jak widzisz sami się tu bawimy Chińskimi zabawkami i jakoś dajemy radę. Pytanie na ile to ma być profesjonalne/stabilne. No i czy koniecznie z wifi bo to trochę ci zawyża budżet. Nie masz możliwości podłączenia eth gdzieś w okolicach zasilania ? Mógłbyś puścić jednym kablem power plus data (PoE).
Co do producentów i kamer to jedynie Yudor'a z czystym sumieniem mogę polecić. Bo to na razie jedyna cam która po prostu działa tak samo jak działała w dniu zakupu. Na forum Silas Mariusz Silas Mariusz może ci pomóc dobrać odpowiedni model i ew. coś zrabatować.

BTW 15 metrów to spora odległość, więc radziłbym ci szukać czegoś ze zmienną ogniskową, bo przy szerokokątnych z tej odległości to że tak powiem, będziesz miał ogólny ogląd na sprawę :)

Z tym wifi to jest znaczne ułatwienie ze względu układ mieszkania i plan połączenia: Na balkonie mam gniazdo zasilania z którego chciałem skorzystać, balkon sąsiaduje z salonem gdzie cały sprzęt (w tym Qnap) lata po wifi. Z założenia kamera miała zrzucać dane, poprzez ftp, na router który znajduje się w innym pokoju. Aktualnie wiercenie i przerzucanie kabli słabo wygląda a wolałbym aby dane były przechowywane na routerze, który jest dalej, niż na Qnap. Inna opcja to kombinowanie z adapterem powerline...

Co do stabilności/producenta: Jeżeli jest sensowny support mogę wejść w chińskie wynalazki, stabilność najważniejsza.
Na listę wskoczyły kamery HikVision DS-2CD2112F-IW oraz DS-2CD2122FWD-IW.

LAN możesz puścić po sieci 230V.
Jest to dużo stabilniejsze połączenie niż po WLAN.
Oczywiście, że mogę i wspomniałem o tym w poście powyżej twojego. Jednak ze względu na czas i budżet priorytetem jest kamera.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. kamer wifi
  2. kamera wifi