faber

Passing Basics
Beginner
12 Sierpień 2014
16
5
35
Odznaki
13
QNAP
TS-x59 Pro+
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Właśnie próbuję skonfigurować DLNA z moim TV i same problemy.
Twonky zupełnie się nie dogaduje z TV (błąd dekodowania przy wszystkich filmach) więc ustawiłem ten wbudowany DLNA, ogólnie działa (oprócz przewijania mkv 1080p - ale to pewnie przypadłość mojego TV) jednak te foldery to jakaś masakra, VIDEO potem 10 innych a ja chcę tylko jeden i potem moje z filmami.
Wiem że jest "By folder" ale nie można tego ustawić aby nie było innych ?
Wcześniej miałem zwykłe minidlna z ruterkiem i śmigało dobrze, mogłem w minidlna.conf ustawić wszystko jak chciałem.
Więc zainstalowałem Optware i mówię sobie zrobię stare dobre minidlna a tu zonk, minidlna w Optware jest z 2009 roku ? i nie ma nawet root_container ?

Więc do rzeczy, można we wbudowanym DLNA ustawiać te foldery ? i czy jest inne (nowesze) minidlna w ipkg ?

upload_2014-8-12_22-16-31.png
Moim zdaniem 112 nadaje się tylko do transmisji, wszelkie konwersje nie wchodzą w rachubę.
Niestety DLNA jest różnie implementowane przez producentów czego skutkiem są takie "żale użytkowników" ... gdzie wine ponoszą wszyscy producenci, bo standard jest jeden.

Załączniki

• upload_2014-8-12_22-15-18.webp
    upload_2014-8-12_22-15-18.webp
    51,6 KB · Wyświetleń: 104
No niestety nowy Twonky też nie daje rady, TV wszystko widzi ładnie ale nic nie odtwarza, próbowałem ustawić różne TV i nic, mojego nie ma na liście (TOSHIBA 46UL985G). Zostanę przy wbudowanym DLNA (przynajmniej TV odtwarza).

Wiem że jest "By folder" ale nie można tego ustawić aby nie było innych ?
Moja przygoda z DLNA trwała... Może 15 sek. Jak zobaczyłem te foldery to dałem sobie spokój. Lepiej wbudować w TV klient SMB/CIFS niż wymyślać DLNA, które na dobrą sprawę ze sprzętami mało jest kompatybilne.

i nie ma nawet root_container ?
?

Więc zainstalowałem Optware i mówię sobie zrobię stare dobre minidlna a tu zonk
Zainstaluj sobie
Bash:
ipkg install optware-devel
i skompiluj. A tak poważnie to pociągnij sobie miniDLNA apt-get'em.
How-To - Polacy nie gęsi i swojego QNAP-a z pulpitem mają!

Rozwiń, proszę, Kolego - nie bardzo wiem o co chodzi, a też mam problemy z kompatybilnością plików.
TwonkyMedia Player. Aplikacja dodatkowa, którą można znaleźć w App Center.

Transcoding na 112p mija się z celem - zamula i tak marny procesor. Powiem szczerze - abstrahując - więcej się spodziewałem po tym sprzęcie :(
Nie bądź nie poważny.
TS-112 to najtańszy serwer NAS na rynku, którego oprogramowanie wypełnione jest po brzegi ficzerami z modeli za 2k. Więc to jakby za pół darmo.
A to, że jest najsłabszy... Cena.

chodzi o to, że ten z ipkg jest w wersji minidlna - cvs20090413-2 i nie ma jeszcze opcji root_container, dopiero nowsze mają.
Dzięki root_container=B i media_dir=/share/HDA_DATA/Multimedia/ mam główny folder od razu ustawiony na moje foldery (bez zbędnych VIDEO,AUDIO, itd.) są same moje foldery.

Dzięki za pomoc, pobrałem Optware-devel ale z kompilacją najnowszego minidlna 1.1.3 małe problemy (jakieś tam nagłówki jeszcze chciał) ale za to minidlna-1.1.3_static.tar.gz śmiga aż miło (w końcu przecież mój qnap to intel).

A gdzie mogę wrzucić to do autostartu jakiegoś ?

Ok, pogrzebałem trochę i teraz śmiga mi wszystko... no, prawie - nie wiem czyja to sprawka: klienta DLNA wbudowanego w TV (Samsung LE40C650) czy też 112p -chodzi o pliki FLAC i pliki mkv w FullHD (1080p - 50fps). Reszta działa bez zarzutu.
Nie bądź nie poważny.
TS-112 to najtańszy serwer NAS na rynku, którego oprogramowanie wypełnione jest po brzegi ficzerami z modeli za 2k. Więc to jakby za pół darmo.
A to, że jest najsłabszy... Cena.
To jeśli za 500 zł nie można kupić w miarę wydajnego QNAPa - wniosek nasuwa się jeden - bardziej opłaca kupić byle jakiego PCta, postawić byle jakiego linuxa, serwer miniDLNA.

To jeśli za 500 zł nie można kupić w miarę wydajnego QNAPa - wniosek nasuwa się jeden - bardziej opłaca kupić byle jakiego PCta, postawić byle jakiego linuxa, serwer miniDLNA.
Za 500zł wydajny serwer? Bądźcie poważni.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
jeżeli to ma służyć tylko do DLNA to można kupić ruter np. TL-WDR3500 (postawić dd-wrt czy openwrt) za 150zł do tego dysk z kieszenią USB (za ileś tam) i będzie w miarę działać tanio. Wszystko zależy do czego i ile pracy chcesz poświęcić w konfigurację i codzienną obsługę.

Dla potomnych.

Długo szukałem bo niestety ze wszystkich serwerów DLNA "minidlna" jest najlepszy. Strumieniuje najwęcej formatów, jest najlżejszy, nigdy nie zacina i przedewszystkim nie wyświetle tych debilnych rodzajów wyszukiwania np. By Category, By Collect itd.

1. Instalujemy Qnapware według poradnika: Qnapware [x86] pobierając najnowszą wersję z QNAPware
2. Instalujemy minidlna
opkg update
opkg install mnidlna
3. Edytujemy plik konfiguracyjny w /App/opt/etc/minidlna.conf i ustawiamy według własnych preferencji.
4 Uruchamiamy /App/opt/etc/init.d/S90minidlna start

GOTOWE