dziadek-NET

Network Architect
Q's Professional
2 Styczeń 2016
520
21
160
Odznaki
77
QNAP
TS-x51
Ethernet
null
Poz.
3

Przymieram się do zakupu nowych szybkich switch-y (aktualna szybkość to 10/100 Mbps)
Proszę o opinie na temat poniższych modeli:
Switch TP-Link TL-SG108 8-portowy GIGABIT METALOWY
Switch 8 port GIGABITOWY 1000 TP-Link TL-SG1008D

W przyszłości może będę korzystał z 2 darmowych kamer i teraz się zastanawiam nad ich zasilaniem
Switch TP-LINK TL-SG1008P 8x Gigabit 4xPoE Desktop
czy jest coś 5-cio portowego tańszego ?

Ale on musiał by być w innym budynku czyli:

Budynek 1
Pomieszczenie nr 1
- tu jest wejście internetu i router
- SAN
- wolny kabel w razie czego

pomieszczenie nr 2
- komputer PC
- drukarka LAN
- wolny kabel dla laptopa w razie czego.

pomieszczenie nr 3
- telewizor
- dekoder
- nagrywarka
- monitoring

Budynek 2
- kamera nr 1
- kamera nr 2

Czy jednak darować sobie to zasilanie po lanie i kupić najtańszy switch do budynku 2 + zasilanie dodatkowe ?

'SiewcaRyżu' wspomniał o tym że nie zalecane jest zastosowanie wielu switch-y w takim razie jak to wszystko podłączyć bez km kabli (nie chce po wi-fi)?

(Budynek nr1 i nr2 są na tym samym placu były by podpięte do jednej sieci po kablu)

a cha jakie to proste :hihihi:

jeśli chodzi o "SAN" literówka miało być NAS

Taki plan może być ?

Załączniki

• Plan sieci.webp
    Plan sieci.webp
    92,8 KB · Wyświetleń: 107
jest dobry rysunek :]

zastanawiam sie nad jednym switchem w pokoju nr 2
ewentualnie extra jeden w pokoju nr 3 z POE , aby zasilić kamery z POE.

oczywiście zakładam że masz kable LAN kategorii 5e/6, jesli nie to masz problem.

oczywiście zakładam że masz kable LAN kategorii 5e/6, jesli nie to masz problem.

jeszcze nie sprawdzałem, czy w takim razie na kablu powinien być napis 5e/6 ?
Jeśli kabel nie jest 5e/6 to jakie będą objawy, niska prędkość przesyłania ?
Kable mają może z 8 lat ale sądziłem że kabel to kabel i nie ma tu znaczenia tylko sprzęt jak sieciówki.

Aktualnie posiadam jeden switch w pokoju nr 2
Jego zamienię na 8 portowy bo aktualnie 5 już jest za mały no i za wolny.
Kable sprawdzę ale nie jest tak źle ponieważ są na razie na wierzchu wystarczy odciąć wtyk i przewlec nowe.

Pokój nr 3 tu też myślałem o switch-u więc go zastosuję jeśli można. Ale zastanawiałem się jeszcze nad jednym w budynku nr 2 inaczej będę musiał ciągnąć dwa kable między budynkami. A może w przyszłości dodam kamery.
A kiedy stosuje się hub ?

A jak by w pokoju nr 2 zastosować zamiast switch-a router i za nim czyli w budynku numer 2 switch ?

Czy w jednej sieci mogą być kilka routerów ?

zastanawiałem się jeszcze nad jednym w budynku nr 2 inaczej będę musiał ciągnąć dwa kable między budynkami. A może w przyszłości dodam kamery.
to już średnio bo jakie kamery ? IP FullHD ? możesz mieć problem przy większej ilości kamer że jeden kabel na transmisje to będzie za mało !

A kiedy stosuje się hub ?
To historia, obecnie tylko switche i routery inne cuda. Czemu ? Poczytaj na forum o róźnicach między switchem/hubem i routerem.

Czy w jednej sieci mogą być kilka routerów ?
Być może, tylko musisz być świadom tego co robisz z nimi.

A jak by w pokoju nr 2 zastosować zamiast switch-a router i za nim czyli w budynku numer 2 switch ?
też nad tym myślałem ale nie miało to większego sensu i odrzuciłem ten pomysł, bo router będzie zajęty przerzucaniem pakietów, a powinien robić to switch.

Kamery jeszcze nie wiem ale nie mam zamiaru płacić majątku na nie np. znalazłem taką:
Kamera IP sieciowa do rejestratora ONVIF POE h264
Nie wiem jaka rozdzielczość i czy będzie lepsza od analogowej którą mam ?

To ile takich kamer można uciągnąć na jednym kablu z budynku do budynku ?
Jeśli jednak nie ma sensu to poprowadzę te dodatkowe kable między budynkami.

Czy mój obecny switch 10/100 uciągnie kamery IP ?

Znalazłem jeszcze taką zabawkę:
Router Ubiquiti EdgeRouter X 5xRJ45 Gigabit PoE
a czy opłaca się kupować ten switch:
SWITCH 8port TP-LINK TL-SG108E ZARZĄDZALNY gigabit
Mam zamiar kupić ten:

Tak zapomniałem o tym.
Przedstawiony układ jest po staremu, na ta chwilę NAS jest w pokoju nr 1 podpięty do routera Linksys wrt54gl 10/100 Mb/s

Ale jak będę budował nową sieć rozważam zrezygnowania z pokoju nr 1 (wejście sygnału internetowego będzie gdzie indziej)
Prawdopodobnie w końcu usługodawca Internetu będzie mógł podpinać, miał mały poślizg 6 miesięcy. Więc już trochę na chłodno na to patrzę.

Internet prawdopodobnie będzie albo w pokoju 2 lub 3 tego jeszcze nie wiem.
Może pokój nr 3 był by w sam raz zobaczę.

Jak to jest z internetem światłowodowym można podpiąć do niego Linksys wrt54gl 10/100 Mb/s
Czy jest sens zmieniać Linksys wrt54gl 10/100 Mb/s na inny router ?

a jak z tymi switch-ami:
SWITCH 8port TP-LINK TL-SG108E ZARZĄDZALNY gigabit

Który kupić czy zarządzany ?
czy wykorzystam ta opcję i czy to atut czy jednak to jest zbędne i nie ma co przepłacać ?

Skoro internet przyjdzie po swiatelku to prędzej czy później pewnie będziesz miał Neta szybszego niż 100mbit i ten linksys nie wystarczy. Jeśli nie wiesz czy zarządzany switch będzie Ci potrzebny to prawdopodobnie nie będzie i szkoda kasy. Lepiej może linksys zmienić na coś o większych mozliwosciach, wspomniany przez Ciebie ubiquiti lub mikrotik z portami gigabitowymi.

ale skoro internet kupię prawdopodobnie 50/50 to router ma 100 Mb/s więc jest zapas
ewentualnie 100/100 więcej nie ma sensu, czy dalej router wystarcza ?

W takim razie szkoda mi inwestować w inny router na wi-fi mi nie zależy.

A do czego służy opcja zarządzania ? może gdyby było dużo switch-y to by rozwiązało problem w komunikacji ?

• Haha
Reakcje: 1 osoba
ale skoro internet kupię prawdopodobnie 50/50 to router ma 100 Mb/s więc jest zapas
ewentualnie 100/100 więcej nie ma sensu, czy dalej router wystarcza ?

W takim razie szkoda mi inwestować w inny router na wi-fi mi nie zależy.
BŁĄD ! Wymieniając sprzęt teraz, jesteś niezależny od dostawcy, poza tym nowsze urządzenie będzie szybsze , bo w Twojej sieci jest do równie wolny co switch!

Tak router jest wolny ale on będzie zaraz na wejściu internetu

Internet --> router --> switch ---> cała reszta z prędkością 1000Mb (w budynku będzie wszytko pracować z prędkością 1000Mb) a na wyjściu będzie 100Mb i tak łącze będzie 50 lub 100 ale za jakiś czas.

Może faktycznie zmienię router ale wydaje mi się że ma to sens gdy zdecyduje się na internet szybszy niż 100Mb a do tego czasu routery stanieją :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TP-Link TL-SG108E