Wczoraj wszystko działało jak należy. Dziś rano TV nie wykrywa serwera DLNA. Nie wiem o co chodzi. Szukam w ustawieniach QNAP'a i wydaje mi się, że wszystko jest ok. Zainstalowałem Twonky. Twonky jest widoczny przez telewizory. Właśnie indeksuje pliki. Tylko dlaczego oryginalnie wbudowany w QNAP'a serwer DLNA przestał działać?
Nowy temat albo drugi warn poleci!
Witam, też jestem 'szczęśliwym' posiadaczem TS-231 od dwócch dni, z tą jednak różnicą że na razie się uczę na dysku 250GB (a 3TB już do mnie jedzie). Jest to mój pierwszy NAS i nie mam porównania, ale skoro sprzęt za 700 zł działa tak jak działa i jest to budżetówka... to boję się pomyśleć jak działają tańsze modele.
U mnie podobnie jest z DNLA, nie potrafię zmusić serwera aby był widoczny cały czas. Czasem znikają katalogi a czasem cały serwer nie jest widoczny. Jestem strasznie zawiedziony gdyż urządzenie miało służyć jako serwer multimediów, aby można było oglądać filmy i bajki na TV bez użycia komputera.
U mnie podobnie jest z DNLA, nie potrafię zmusić serwera aby był widoczny cały czas. Czasem znikają katalogi a czasem cały serwer nie jest widoczny. Jestem strasznie zawiedziony gdyż urządzenie miało służyć jako serwer multimediów, aby można było oglądać filmy i bajki na TV bez użycia komputera.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 759
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Moment moi drodzy mili. Serwer za 700zł to nie jest serwer. Zabawa zaczyna się z modelem TS-251. QNAP'owi nie płaci się za hardware a za software. DLNA jest takim samym pseudo standardem jak ONVIF. Czyli albo działa albo nie. I nie jest to wina róznego oprogramowania stojącego po stronie serwera i stronie odbiornika, a braku sprecyzowania konkretnych wymagań odnośnie dystrybuowania treści multimedialnych. Kupując serwer na potrzeby DLNA każdy daje się nabrać na ten pseudo standard, którego autorami jest "niedochodowa" organizacja Home i to do niej trzeba mieć pretensje.
QNAP oferuje kilka serwerów DLNA:
QNAP oferuje kilka serwerów DLNA:
- autorski - wbudowany w serwer, bardzo prosty serwer w oparciu i o podstawowy protokół (zgodnie ze specyfikacją, którą ostatnio miałem okazje przeczytać w 100% spełniający jej wymogi - jeśli nie działa, zatem problem jest po stronie odbiornika - a uwaga! często nie działa)
- TwonkyMedia - w dwóch dostępnych wersjach pozwalający zadeklarować odbiornik
- Plex Media Server - automatycznie tworzący kolekcje i zarządza biblioteką multimediów z IMDB oraz innych scraperów
- Emby - mniej stabilny, oferujący funkcje j/w., ale również organizujący bibliotekę multimedialną i oferujący pobieranie napisów
- PS3MediaServer - ...
- i jeszcze co najmniej ze dwa serwery DLNA mniej popularne
Tylko, że za DS115j za 400pln DLNA działał u mnie bez najmniejszych problemów. Więc problem jest w sofcie, bo hardware TS231 jest znacznie lepszy. Mógłbym zmienić serwer na TS251. Obawiam się tylko, że skoro to problem softu, to problemy z DLNA nadal będą (poprawcie mnie jeśli się mylę). Zainstalowałem TwonkyMedia. Działa dużo lepiej. Zawartości katalogów na telewizorach ładują się błyskawicznie. Jedynie mam problem z kilkoma filmami w których jest kilka ścieżek audio. Nie mam możliwości ich wyboru. Ale to pierdułka, więc nie ma co narzekać. No i autorski serwer wysyła do TV miniaturki. Fajnie to wygląda. Ale to tylko kosmetyka.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 759
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Nie zrozumiałeś mnie. Nie mam pojęcia jak działa serwer DLNA w DS115j. Może działać nawet szybciej. Ale wbudowany serwer w QNAP jest 100% kompatybilny ze specyfikacją podstawowego draftu. Jeśli zatem nie działa tak jak oczekujesz tzn., że Twój odbiornik od niego odbiega. Masz do wyboru inne serwery DLNA - zainstaluj sprawdź. Zaproponowałbym Ci sprawdzić Plexa, ale nie szastasz mocą obliczeniową.Tylko, że za DS115j za 400pln DLNA działał u mnie bez najmniejszych problemów. Więc problem jest w sofcie, bo hardware TS231 jest znacznie lepszy.
Zobacz sobie jak działa Emby logując się na konto QNAP u mnie:
To DLNA i transcoding po Web'ie. (Jeśli się nie wyświetla strona naciśnij F5 lub zmień przeglądarkę, która nie cache'uje odpowiedzi serwera)
M
mariuszsal
Guest
Dzięki za rady. Sprawdzę jak działają inne serwery DLNA. Tak jak pisałem TwonkyMedia działa nieźle, ale może któryś z pozostałych serwerów będzie działał jeszcze lepiej. Co do moich odbiorników, to problemy mam na wszystkich: TV LG z 2013r., TV Panasonic z 2014r., PS3, aplikacje na androidzie.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 759
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 759
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
TVS-463 to już duża maszyna. Ale TS-251 nie jest jeszcze taki drogi. A może TS-251+? Na razie pobawię się tym co mam.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 209
- 4 759
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Pobawiłem się trochę Plex'em. Fajny kombajn, bardzo dużo możliwości. DLNA to tak na prawdę tylko dodatek do całości. Niestety u mnie Plex się wyłącza. Działa i nagle działać przestaje. Na zagranicznych forach ludzie piszą o podobnych problemach, więc Plex'a się pozbyłem i został TwonkyMedia.
A gdyby przyszło mi do głowy zmienić TS-231. To na co, TS-251 czy TS-251+ ? W obu przypadkach myślałem o 2GB RAM.
A gdyby przyszło mi do głowy zmienić TS-231. To na co, TS-251 czy TS-251+ ? W obu przypadkach myślałem o 2GB RAM.
TS-251 jest na J1800 a TS-251+ juz na J1900 - posiada juz wsparcie VM
Pomyśleć możesz też nad TS-253A który ma już procek N3150 który ma dodatkowe funkcje pomagające w 4K, do tego AES i kilka innych.
Jeśli chodzi o porty to o ile dobrze pamietam wszystkie mają podobne, w każdym jest HDMI, czujnik IR itd.
Wszystko zależy czego oczekujesz od sprzętu.
Tu masz porówanie procków
ARK | Porównanie produktów Intel®
Pomyśleć możesz też nad TS-253A który ma już procek N3150 który ma dodatkowe funkcje pomagające w 4K, do tego AES i kilka innych.
Jeśli chodzi o porty to o ile dobrze pamietam wszystkie mają podobne, w każdym jest HDMI, czujnik IR itd.
Wszystko zależy czego oczekujesz od sprzętu.
Tu masz porówanie procków
ARK | Porównanie produktów Intel®
Tu znalazłem porównanie TS-251+ VS TS-253A. Oba mocno podobne.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=haZuiWIm4HU
W/g autora TS-251+ ma lepszy procek pod Plex'a niż TS-253A.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=haZuiWIm4HU
W/g autora TS-251+ ma lepszy procek pod Plex'a niż TS-253A.