1. Q

Recenzja QNAP TS-451A - NAS dobrze przygotowany

QNAP TS-451A to obecnie jeden z przykładów serwera niemal idealnego. Walory NAS-a docenią wszyscy użytkownicy, którzy oczekują czegoś więcej niż możliwości magazynowania danych. Oferta TS-451A to nie tylko system sieciowej pamięci masowej. Oprogramowanie QTS w wersji 4.2.2 czy 4.3 pozwala na...
  2. N

Dyskusja Problem z prędkością TS-269L

Witam, szukałem podobnego problemu na forum, ale nie znalazłem, dlatego założyłem temat. Z góry uprzedzam, że laik ze mnie straszny w temacie serwerów i pewnie dlatego mam takie problem. Z innymi sobie poradziłem (jak udziały i katalogi, których się skasować nie da, ale da się je wyłączyć :D)...
  3. D

Dyskusja Super wolne wysyłanie plików na QNAP TS-453 PRO

Cześć. Od wczoraj jestem posiadaczem QNAP TS-453 PRO. Przeszedłem pomyślnie przez wszystkie ustawienia. Wydaje mi się, że wszystko poprawnie zrobiłem. Przy użyciu QFind ustawiłem sobie mapowanie sieciowe folderu głównego na QNAPie i w "Komputer" mam teraz lokalizację sieciową - wszystko tak jak...
  4. Paweł Tołoczko

Zakup pierwszego NAS-a

Tak, nie stawiasz w macierzy a każdy dysk jako single. Co to Ci daje, że nie zużywają się dyski 5 sztuk na raz bo są w Raid (sam mam 8 zatokowca, mam 2 single i 6 w RAID 6 ... do tego mam 2 NASa 2 zatokowawgo jako back up 1, ważniejsze udziały, oraz dysk przez SATA podpięty do NASA jako 2...
  5. sebastian.wifi

Dyskusja Błąd: Not all files/folders and their attributes are copied!

Witajcie, Posiadam urządzenie QNAP TS-112P, z którego raz na dobę wykonuję kopię zapasową na dysku zewnętrznym podłączonym przez USB 3.0. Mam ustawione aby na e-mail przychodziły raporty z każdej kopii zapasowej i od niedawna zaczął przychodzić dodatkowy - drugi e-maile. Jeden z informacją o...
  6. solari

Dyskusja TrueCrypt + backup plików - prośba o sugestie

Witam, Proszę o podpowiedź, gdyż nie mam póki co wiedzy/pomysłu jak na QNAPie zrealizować to co realizowałem QNAPa nie mając ;-) Dawno, dawno temu.... stworzyłem 2 kontenery plików po 30GB w TrueCrypt (pod Windows, FAT/NTFS). W jednym trzymam zdjęcia, w drugim dokumenty itp. Oba pliki montuję...
  7. Q

https://www.qnap.com/pl-pl/news/2017/qnap-preze...

QNAP prezentuje serię TS-x53B – NAS-y z czterordzeniowymi CPU, portem USB-C QuickAccess oraz możliwością montażu adapterów PCIe (10GbE, M.2 SSD lub USB 3.1 10Gbps) Tajpej, Tajwan, 24 kwietnia, 2017 - QNAP® Systems, Inc. zaprezentował dziś nową serię NAS-ów - TS-x53B. Urządzenia dostępne są w...
  8. S

Dyskusja Dostęp do plików na dysku USB

Witam. Jestem nowym użytkownikiem NAS QNAP. Podłączyłem do serwera dysk USB ale nie wiem jak przegrać dane z tego dysku na serwer. Do tej pory używałem S i tam w File station był normalnie widoczny podłączony dysk USB. Czy w QNAP również można jakoś te dane skopiować na serwer? Dodam...
  9. D

Wiem, że to dane teoretycznie. Ale czy teoria a praktyka powinny się różnić aż tak bardzo? O dwa rzędy wielkości. Podłączyłem laptop kablem ethernet do routera. Prędkość kopiowania średnio przez kilka minut wynosiła 32Mb/s. Przynajmniej wreszcie skopiowałem pierwszy plik na QNAPA :) Problem...
  10. Silas Mariusz

QNAP TS-453 Pro - czy to dobry wybór ?

Mariusz ma racje. 2GB to takie minimum swobodnej pracy. 8GB pozwala Ci szastać możliwościami. 16GB brałbym pod wirtualizacje, bazy SQL itp. Jak będziesz przewalać te 120 GB zdjęć? Przez... USB - limiacja interfejsu + dysku twardego Sieć LAN Wired LAN - "po kablu" 10 Mbps: max. prędkość 1.2...
  11. apofis

Dyskusja Przesył danych po Sambie w TS-251

Cześć, sporo się naczytałem odnośnie rzeczywistych transferów na naszych Qnapach i chciałbym zapytać jak to faktycznie jest. Posiadam nowego Qnapa TS 251 z póki co 1 dyskiem WD RED 1T. Szykuje się do full formata swojego PC i zaczynam kopiować po sambie pliki na Qnapa. Zwróciłem uwagę że mój...
  12. killjoy

Dyskusja Dyski SSD - konfiguracja

Nie wiem czy tak się da w twoim przypadku, bo dyski ssd musisz wstawić do dwóch pierwszych slotów aby wykorzystać pełną szybkość sata - w serii x53 tylko dwa pierwsze sloty na dyski są SATA III, więc dedykowane dla SSD :-)
  13. D

Dobra, wyjaśniliście mi gdzie leży przyczyna. Gdy podpiąłem mój dysk zewnętrzny przez USB 3.0 bezpośrednio do QNAPa to kopiowanie plików jest dość szybkie, względem kopiowania przez wi-fi to super szybkie. Potrzebne pliki z laptopa skopiuję najpierw na dysk zewnętrzny a potem z tego dysku wrzucę...
  14. SiewcaRyżu

Dyskusja Dostęp do plików na dysku USB

i tak samo jest w QNAPie Co ma LAN do USB 3.0 ? :O
  15. MarekS73

Dyskusja TS-453 Pro słaby transfer

SiewcaRyżu, mariuszsal -- jestem Wam bardzo wdzięczny za czas, jaki poświęcacie mojej sprawie. Dziękuję! Budynek w którym znajduje się firma mój szef wynajmuje od kilkunastu lat. Na przestrzeni tych lat okablowanie zmieniało się parę razy. Ostatnia modernizacja sieci miała miejsce pięć lat temu...
  16. Q

Taipei, Taiwan, 12 Listopad 2015 – Firma QNAP...

Taipei, Taiwan, 12 Listopad 2015 – Firma QNAP Systems Inc. ogłosiła rozszerzenie linii serwerów NAS przeznaczonych dla biznesu o nowy, pięciozatokowy model TS-531P. By zapewnić najwyższą wydajność aplikacji biznesowych, został on wyposażony w czterordzeniowy procesor ARM Cortex-A15 AL-314 firmy...
  17. krakers

32MB/s Windows podaje w bajtach. Ignorujesz zwracanie Ci uwagi o różnicy między MB/s i Mb/s celowo? Problem polegający na tym, że oczekujesz, że ktoś wywróży dlaczego jest inaczej niż wikipedia mówi. Bo tyle póki co na jego temat od Ciebie wiemy. Problem leży w Twoim połączeniu Wi-Fi. Musisz go...
  18. N

Recenzja Test NAS-a QNAP TS-677 z procesorem AMD Ryzen

W naszej redakcji przez blisko miesiąc gościliśmy pierwszy na świecie serwer NAS napędzany przez procesor AMD Ryzen, przeznaczony do zaawansowanych zastosowań biznesowych. QNAP TS-677-1600-8G, którego sercem jest procesor AMD Ryzen 5 1600 oferujący do 6 rdzeni i 12 wątków, zapewnia obsługę do 64...
  19. tadek

Dyskusja Backup z jednego QNAPa na drugiego

Witam ponownie Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale w Menadżer kopii zapasowych/Zdalna replikacja wybrałem opcję NAS to NAS. Tam ładnie się połączyło z drugim serwerem i skonfigurowałem replikację pomiędzy katalogami. Mam dwa pytania. Czy taka replikacja podczas robienia kopii na drugi serwer...
  20. pecet

VMware vCenter Converter Standalone 2026-07-07

VMware Converter to nowatorskie narzędzie służące do przenoszenia istniejących systemów do maszyn wirtualnych. Co ważne sklonowanie i przeniesienie systemu do maszyny wirtualnej odbywa się bez przerywania działania systemu. VMware vCenter Converter Standalone umożliwia m.in. migrację systemów...