1. Damian

Archiwum UPS do Qnapa

Cześć, wyłączyłem UPS i już się nie włącza :). Pewnie bateria. Ale zastanawiam się czy polecacie jakiś UPS (może być używany) który będzie kompatybilny z TVS-671 (żeby po zaniku zasilania go wyłączał)? Dodatkowo chciałem podpiąć pod niego miniPC i router. Może Cyber Power Value Pro 1000VA/550W...
  2. Damian

Przy piwie Głośne dyski w nas

Cześć, mam nas TVS-671, system na ssd oraz w raid 5 - 4x WD RED. Niestety ale te dyski to maskra, nie można spać w tym samym pokoju co jest nas. Ktoś orientuje się, czy są hdd, które są ciche? Czy lepiej myśleć o jakiś ssd (jeśli tak to jakich)?
  3. Damian

Przy piwie Monitoring domu po GSM

Cześć, poszukuje porady. Jeśli złe miejsce, proszę o przeniesienie. Temat nie związany z Qnapem. Znajomi mają domek, który użytkowany jest sporadycznie - głównie w weekendy. Ostatnio, sąsiedzi zauważyli, że jakaś menda z latarką kręci się po nocach w okolicy, więc myślą o dołożeniu kamer. Może...
  4. Damian

Dyskusja Wirtual Station pusta strona

Cześć, zrobiłem upgrade QTS do 5.1.4. Nas został zrestartowany. Teraz jak otwieram VS mam: Uruchomienie w trybie incognito podobnie - nic nie daje. Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
  5. Damian

Dyskusja [v3.0.10.1567] System.Net.WebException: DNS Name Resolution Failure: 'skyhook.sonarr.tv'

Cześć, QTS: 5.1.1.2491, Container Station v3.0.4.533, Sonarr: 3.0.10.1567. Robiłem ostatnio upgrade powyższego QTS i CS do wersji jak powyżej. Teraz zauważyłem, że jak chce dodać do Sonarr nowy serial w logu jest błąd: [v3.0.10.1567] System.Net.WebException: DNS Name Resolution Failure...
  6. Damian

Dyskusja Container Station (Version 3.0.1.376) brak docker-compose

Cześć, czy ktoś ma podobny problem do mojego? Mianowice w Container Station (Version 3.0.1.376) nie występuje u mnie docker-compose: To jest dla mnie upierdliwe bo po przejściu na plik yml przestałem zaglądać do Qnapowego CS i przed docker-compose robię to co potrzebuje.
  7. Damian

Dyskusja Udostępnienie USB dla VM

Cześć, postawiłem Home Assistant na wirtualnej maszynie. Do nasa mam wpiętego dongla do komunikacji Zigbee: Zastanawiam się o co chodzi z kolumną Magistrala? Jak wyjmę dongla, podepnę go ponownie (to samo gniazdo USB) to dostaje licznik + 1 dla magistrali. Po co aż takie kombinowanie? Ciekawi...
  8. Damian

Dyskusja nzb360 + rtorrent

Cześć,. na komórce mam zainstalowane nzb360. Chciałem uruchomić integrację z rtorrent. Podaję adress ip: http://192.168.1.106:6009, user: rtorrent, pass: admin, path to XML-RPC API: /RPC2. Mam jednak błąd połączenia. Ktoś ma pomysł co robię nie tak?
  9. Damian

Przy piwie Dysk ssd sata na dane

Cześć, ktoś poleci jakiś dysk na dane SSD SATA do TVS-671 od 4TB w wzwyż? Nie musi być jakiś ekstra wydajny ale żeby trochę pochodził.
  10. Damian

Dyskusja Wysyłanie maila z konsoli

Cześć, jest możliwość wysłania maila z konsoli (sh)? Może jest możliwość użycia tego co jest QTS do powiadomień?
  11. Damian

Pomoc Jaki dysk 3.5'' HDD, zmiana konfiguracji

Cześć, na dysku WD60EFRX-68L0BN1 pojawił się komunikat [Hardware Status] "Host: Disk 4": Medium error. Run a bad block scan on the drive. Replace the drive if the error persists. W sumie działał sobie 5 lat. Jest on w RAID5 składającym się z 4 dysków. Wygląda na to, że będę musiał go wymieć...
  12. Damian

Dyskusja Plex + xteve + iptv

Cześć, ktoś korzysta z IPTV na Plex? Zastanawiam się z jakich aplikacji korzystacie poza Plexem oraz xteve? Na co zwrócić uwagę? Skąd bierzecie XMLTV?
  13. Damian

Dyskusja Refused connection

Od jakiegoś czasu w SABnzbd uruchomionym w dokerze mam informacje: Refused connection from: ::ffff:167.94.138.116 [Mozilla/5.0 (compatible; CensysInspect/1.1; +https://about.censys.io/)] Refused connection from: ::ffff:162.142.125.196 [None] Jest jakaś możliwość, żeby się tego pozbyć? Np. wyciąć...
  14. Damian

Dyskusja Problem z miejscem na dysku

Cześć, skończyło się mi miejsce na dysku systemowym jednak nie wiem dlaczego. W Storage pokazuje, że jest jeszcze ok 50% wolnego: W Storage & Snapshot: W Storage/Snapshot: W Snapshot Manager brak informacji o snapshotach: Tak jakby zniknęło z 300 GB...
  15. Damian

Dyskusja Odświeżenie mount w Rclone dla Plex

Mam zadanie w cron: 0 1 * * * /bin/bash /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/RClone/rclone_cron.sh które uruchamia: #!/bin/bash export PIDF=/var/run/rclone_cron.pid start_msg="Synchronization with drive start" end_msg="Synchronization with drive stop" dir_path=/share/CACHEDEV2_DATA/Rdownload/medialibrary...
  16. Damian

Dyskusja Wymiana routera

Cześć, temat nie związany stricte z Qnapem. Mam router Netgear Nighthawk R8000P, który okazuje się że ma wadę fabryczną. Nie można aktualizować na nim FW. Zastanawiam się na jaki go wymienić. Fajnie by było jakby; - starczył na dłużej, - WiFi6, - możliwość podmiany FW na jakiś inny np. OpenWRT...
  17. Damian

Dyskusja Odczyt/usuwanie

Cześć, pojawił mi się błąd jak w tytule. Coś mam źle ustawione? Powinno być ok 8TB wolnego. Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2.1630 Model serwera: QNAP TVS-671
  18. Damian

Dyskusja Rolnictwo CHIA

Cześć, jako, że nie znam się na kryptowalutach chciałem się zapytać czy ktoś z was uruchomił farmienie CHIA na Qnapie? Skoro NAS działa 24h na dobę, może wykorzystać wolną przestrzeń dyskową jaką mam do zabawy z kryptowalutami. Ktoś z Was próbował czegoś takiego? Jest sens?
  19. Damian

Konfiguracja dockerów

Cześć, mam taki docker-compose.yml:version: "3" services: pihole: container_name: pihole image: pihole/pihole:latest restart: always networks: default: ipv4_address: 192.168.1.107 ports: - "53:53/tcp" - "53:53/udp" - "67:67/udp" -...
  20. Damian

Dyskusja HybridMount do pCloud po Webdav

Cześć, mam konto na pCloud a teraz chciałbym zmusić qnapa do łączenia się z nim. Z tego co znalazłem HybridMount nie ma wsparcia dla tej chmury. W pCloud jest możliwość użycia webdev. I z jego pomocą udało mi się połączyć. Problem mam z przerzucaniem plików. Np. w chmurze jest plik pdf: Ale...