1. ratel

Archiwum TS-453mini wymiana dysku systemowego

Cześć, przeczytałem większość podobnych wątków na forum,ale dla pewności zapytam. Chcę wymienić systemowy SSD na większy,2 i 3 HDD to RAID1, 4 to takie śmieci. -robię backup -wyłączam -wyciągam HDD 2 i 3 (i 4) -podmieniam SSD -włączam -stawiam nowy system -robię restore -wstawiam HDD
  2. ratel

Archiwum Przeglądarka - problem z dźwiękiem

Cześć, od pewnego czasu mam problem z dźwiękiem z portali typu YT, Netflix czy CDA. Nie ma dźwięku. Wcześniej pomagał restart HD Station, ale obecnie już nie. Dźwięk z HDPlayer dekodowany jest prawidłowo. Przeglądarka Chrome 73.0.36.830. Ma ktoś jakiś pomysł? Marcin Wersja oprogramowania...
  3. ratel

Dyskusja TS-453BMini problem po upgrade

Cześć, zachciało mi się upgrade i mam kłopot. Pobrałem wersję 4.4.1.0949 (2019/05/28) i zaczęły się kłopoty. Niektóre aplikacje nie działają, z App Center nie mogę nic zaktualizować, a w HD Station nie uruchamiają się np. przeglądark i (Chrome, FF). Ktoś ma jakiś pomysł? Dziękuję. Model...
  4. ratel

Dyskusja Tryb "burst"

Cześć, w opisach mojego CPU widnieje "taktowanie 1.5GHz do 2.3GHz w trybie burst". Kiedy procesor osiąga takie taktowanie? Można to wymusić?
  5. ratel

Dyskusja Wirtualka Win10 i bezpieczeństwo

Cześć, nie mam doświadczenia z wirtualizacją i stąd moje pytanie. Jak zabezpieczyć wirtualkę Win10 na Qnap? Coś ekstra? O czym powinienem wiedzieć i pamiętać? Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0387 Build 20171116 Model serwera: QNAP TS-453Bmini
  6. ratel

Archiwum Replika migawek

Cześć, uruchomiłem sobie migawki i ich replikę na drugim NAS-ie. Wszystko działa świetnie, ale... w magazynie migawek jest pusto. O ile dobrze rozumiem, powinna być widoczna zawartość magazynu migawek. Czemu więc tego nie ma? pozdrawiam Marcin Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0427...
  7. ratel

Pomoc TS-453Bmini + wirtualka Windows 10 + filmy z netu

Cześć, jak w temacie. Czy to ma szanse na powodzenie czy CPU jest zbyt słaby? Kombinuję już od kilku dni z ustawieniami i kicha. Zarówno Edge jak i apka Netflix zarzynają mi CPU. Youtube i reszta też. Windows dostaje dwa rdzenie, ale jak dostaje trzy jest niewiele lepiej. Film przerywa...
  8. ratel

Archiwum Undelete?

Cześć, małe nieszczęście się stało. Po aktualizacji HDStation zamapowane foldery zostały doszczętnie wyczyszczone. Czy są jakieś szanse na odzyskanie tych danych? Nic nie zostało nadpisane.
  9. ratel

Dyskusja Jeden UPS i dwa NAS-y?

Cześć, czy jest jakaś szansa na sensowne podłączenie dwóch QNAP-ów do jednego UPS-a? Jeden jest podłączony przez kabel USB, ale co z drugim? Czy można to zrobić poprzez sieć?
  10. ratel

Wiedza QNAP i BitLocker

Cześć, może komuś to się przyda. Używam do szyfrowania (HDD laptopa, przenośny HDD i wszystkie pamięci flash USB) BitLockera i po zakupie Qnapa natrafiłem na spory problem, polegający na braku możliwości odczytu tych nośników w NAS-ie. I to jest niestety fakt. Chwilowo (?) nie da się. Na...
  11. ratel

Dyskusja Windows10 i QNAP

Cześć, nie wiem czy to dobry dział, ale... W Virtualization Station uruchomiłem Windows10. Wszystko chodzi poprawnie. Czy da się stworzyć przestrzeń na dysku widzianą i przez Windows i przez Qnap-a? Wydaje się to oczywiste, ale jak to zrobić? Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0387 Build...
  12. ratel

Dyskusja HD Station i zasoby

Cześć, czy macie podobnie? Po jakimś czasie od użycia czegoś z HDStation (chrome, HDPlayer itp.) jakiś proces pożera mi zasoby. Zarówno procesor jak i pamięć. I to dramatycznie. Pomaga reset HDStation (programowy lub sprzętowy), wtedy wszystko wraca do normy. Na moje oko to hdsfusemnt. Czy...
  13. ratel

Dyskusja TS-453Bmini i 16GB RAM

Cześć, jak w temacie. Pójdzie? Widzę w necie takie konfiguracje niby, ale jakie jest Wasze zdanie?
  14. ratel

Dyskusja HS-251+ i TS-453Bmini-8G - migracja

Cześć, zamierzam się przesiąść z HS na TS (modele w temacie) i mam kilka pytań. - w HS mam dwa HDD 2TB WD Red w RAID1 - dodatkowo dysponuję jednym SSD 256GB i jednym HDD 1TB Czy jest możliwe stworzenie konfiguracji w TS: - SSD system - 2xHDD WD Red w RAID1 - ważne dane - 1x HDD 1TB - "śmieci"...
  15. ratel

Dyskusja Acronis True Image i HS-251+

Cześć, mam problem z Acronis. Po zainstalowaniu na Qnap i próbie uruchomienia następuje przekierowanie na wewnętrzny adres serwera (otwiera się nowa karta), ale na port 8081 i "witryna nieosiągalna". Wygląda na zablokowany port. Gdzie mam go odblokować? Marcin Wersja oprogramowania Firmware...
  16. ratel

Pomoc HS-251 + i HDMI

Cześć, niedawno stałem się użytkownikiem modelu QNAP HS-251+ (2GB RAM) i natknąłem się na duży problem. Niestety wyczerpałem swoje możliwości i zwracam się do Was o pomoc. NAS jako NAS chodzi bezbłędnie. Transkodowanie w locie robi wrażenie (.avi nie robi), apki na Androida śmigają jak złe i...
  17. ratel

Cześć!

Kilka dni temu zakupiłem Qnap HS-251+ (już wiem, że to był błąd...) i zaczynam ogarniać temat. Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Marcin