1. killjoy

Sprzedam TS-453mini - kpl

Witam ! Znakomity, cichy i stylowy NAS czterodyskowy z prawdziwie 4-rdzeniowym Celeronem J1900 na pokładzie ( nie HT !), ma powiększony RAM do 4GB - nowsze cpu z serii Apollo Lake mają wadę fabryczną, ten to Bail Trail, więc nie ma obaw o jego długowieczność :) Info :Intel Apollo Lake -...
  2. killjoy

Wiedza Problemy z procesorami Intela serii j3xx i N42xx

Nie wiem, czy to było ale Intel zalicza następną wtopę. Tu macie linka: Intel Apollo Lake - Procesory mają problemy z degradacją | PurePC.pl
  3. killjoy

Kawa i papierosy Problem z TapTalkiem

Witam ! Od jakiegoś czadu nie mogę się zalogować do forum poprzez TapaTalk ( wcześniej mogłem ) Coś ktoś wie w czym problem ?
  4. killjoy

Instruktaż/Tutorial Instalacja paczki Kodi Leia na QTS wersja < 4.4

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6 Build 20181228 Model serwera: QNAP TS-453mini Jeżeli wasze modele qnapów NIE dostana juz nowej wersji QTS 4.4 a jednak chcielibyście z róznych powodów używać kodi w wersji 18 to jest na to sposób. Jak wiecie w repo qnapclub pojawiła sie paczka Kodi Leia...
  5. killjoy

Kawa i papierosy Nowy QTS 4.4 dla starszych modeli ?

Witam ! Mam pytanko do "wiedzących takie rzeczy"" czy nowy system 4.4 będzie wydany na starsze modele tzn linie x53 - mój mini ma mieć skończone wsparcie w połowie przysżłego roku ale nie wiem dokładni co to znaczy - system zatzryma sie na 4.3.x czy jednak na 4.4. Oczyi scie wolałbym to drugie...
  6. killjoy

Przy piwie HS-453DX npwy model - pytanie dot. dysków ssd

Witam ! Zaciekawił mnie ten model, pominę powody, ale mam pytanie odnośnie dysków M.2 jakie można do niego włożyć: one są niby do cashu i over-coś tam.., czy można ich użyć np na system, jako zwykły storage dla DataVolume ? P.S. Wsparcie dla mojego nasa wygasa 06.2019 3:)tak więc cóż, nawet...
  7. killjoy

Dyskusja JDownoader2 - szybkości pobierania na Qnapie

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0760 Build 20181114 Model serwera: QNAP TS-453mini Witam! Zauważyłem, że na zainstalowanym na qnapie JDowbloaderze2 coś nie idzie osiągnięcie pełnej szybkości przy pobieraniu z uploaded.to. Robiłem testy, instalowałem speedtest-cli na kompie, na qnapie -...
  8. killjoy

Kawa i papierosy Niedostępny dział "Aktualności"

Witam ! Już od jakiegoś czasu nie mogę wejść do AKtualnoiści. Dostaję błąd: There were too many redirections. Error Code: INET_E_REDIRECT_FAILED Dotyczy to firefoxa, egda i chrome. Oczywiście ciasteczka są zaakceptowane. Jakieś sygestie, czy to po prostu bład silnika forum ?
  9. killjoy

Archiwum Dołożenie dyssku systemowego ssd a stare dyski z raidem

Hej ! W tej chwili mam trzy dyski w raid-e 5 ( zatoki 1,2,3 ). Chcę w zatokę 1 włożyć dysk ssd ( jest juz zainicjowany, z nowym systemem ) i na razie zostawić stare dyski. Czy jest to wykonalne bez robienia backupu mojego raidu ( 4,7TB) ? Niestety nigdzie nie spotkałem opisu takiego konfigu z...
  10. killjoy

Wymiana dysków - jakie po RED-ach ?

Witam ! Mam szybkie pytanko - które dyski są cichsze: WD Gold czy IronWolf-y ? Pojemność 6TB - jest fajna cena na Goldy-y 6TB, a szykuję sie na wymianą moich 5 letnich Redów :) Wiele dobrego słyszę o Seagatach ale jak to jest z głośnością ? Może to mało istotne w firmei ale mój mini stoli obok...
  11. killjoy

Archiwum Flashcache - jak to wyłączyć ?

Własnie co chwila dostaje messagi na konsoli, coś takiego: [44043.664265] flashcache flashcache_ioctl 21297 [44043.668985] flashcache flashcache_ioctl 21297 [44043.865978] flashcache flashcache_ioctl 21297 [44046.358344] flashcache flashcache_ioctl 21297 [44046.363174] flashcache...
  12. killjoy

Dyskusja Kompilowanie modułu kernela

Witam ! Mam pytanko: skompilowałem normalnie nieobecny moduł do obsługi systemu plików efs ( dyski instalacyjne z irix-em :)) ale dostaję takie coś: [202110.220242] efs: Unknown symbol kmem_cache_alloc_trace (err 0) [202110.226222] efs: Unknown symbol __fentry__ (err 0) Czy jak słusznie...
  13. killjoy

Instruktaż/Tutorial Jak zrobić backup biosu w Qnapie (QTS 4.3.2)

Witam ! Jeszcze do dziś pamiętam jakie miałem problemy kiedy wyłaczyłem sobie obsługę usb w biosie i mój qnap przestał bootować. Dzięki pomocy Silasa i reszty jego teamu udało mi się przywrócić NAS do używalności. Już wtedy chciałem jakość zrobić backup wsadu kości flash z biosem ale było to...
  14. killjoy

Kawa i papierosy Oficjalna strona Qnap-ao nowej becie

Może kogoś zainteresuje oficjalny przegląd nowości, zawarty w nowym systemie QTS 4.3. Dp poczytania i obejrzenia tutaj: QNAP - QTS 4.3
  15. killjoy

Dyskusja Linux Station 16.04 ?

Witam! Wiecie coś może o nowym wydaniu LS zintegrowanym z Ubuntu 16.04 ? Podobno coś takiego ma się pojawić. Ciekawi mnie, czy będzie w pełni 64 bitowe czy dalej 32. Nie ukrywam, że moje pytanie ma jakiś związek z wersją qts na której teraz "siedzę" :) Jak na razie "stare" wydania LS u mnie nie...
  16. killjoy

Archiwum Pytanko o bety Qts-a

Witam ! Przypomnijcie mi jakie są wymagania do dołączenia do grupy closed beta ? Właśnie dostałem maila z linkami do bety 4.3 alpha64 i mam pytanko techniczne ( nie wchodzac w szczegóły nie miałem net-a w kanapie :) - dlatego zrobiłem downgrade fw. Ale nie wiem czy to nie jakiś bug i chciałem o...
  17. killjoy

Kodi zniknie z App Center ?

Witam ! Usłyszałem jakieś plotki o zaprzestaniu wspierania Kodi przez Qnap z powodu problemów licencyjnych. Źródło w linku: [Cachem information] Kodi abandonned by QNAP ????? QNAP NAS Community Forum - Login Mam nadzieję, że to tylko plotka a nie prawda. Send from IOS with Tapatalk
  18. killjoy

Pomoc Hybrid Backup Station - BUG ??

Za każdym razem po utworzeniu nowego zadania tworzenia kopi na zewnętrznym nośniku, świeżo dodane zadania znikają z listy i nie wiem czy w ogóle są zapsywane. Czy ktoś się już spotkał z czymś takim i jak temu zaradzić - uprzedzając pytanie - nie znalazłem paczki z "starym" Backup Station: chyba...
  19. killjoy

Dyskusja Blokada IP ??

Witam ! Nie wiem co jest, ale od 2 godzin nie mogę wejść na forum z kompa - mam komunikat : 401 Unathorized Your IP adres od temporarily locjed PIT dyr to DOS attempts. Czyli co, mój mini wysyła DOS-y ???? Jak to sprawdzić o co chodzi ? Send from IOS with Tapatalk No nic, będę się logować z...
  20. killjoy

Nowy QNAP z dyskami M.2 SSD

Witam ! Natrafiłem na nowość od Qnap-a, pokazaną na CES: NASbook TBS-453A: opis i dane techniczne: QNAP at CES: A M.2 SSD NAS, Dual-Xeon ZFS NAS and More forki: AnandTech | Gallery - QNAP M.2 SSD NASbook: TBS-453A - 4 Photos QNAP cały czas wyprzedza konkurencję pod względem hardware :)