Pomoc Bardzo cichy HDD 6 lub 8TB do nas w listopadzie 2024

ozyryssg

Entry Technician
Q Associate
1 Grudzień 2015
35
5
8
64
QNAP
HS-251
Ethernet
1 GbE
Witam
Przyszedł czas na wymianę HDD w moim T-251 (użytek domowy- głównie ). Proszę o poradę jakie dyski teraz (listopad 2024) o pojemności 6 lub 8 TB polecacie do NASa? Najważniejsza jest niezawodność, zaraz za nią cicha praca (nas stoi w pokoju i NIE może klikać i hałasować), no i koszt. Proszę o sprawdzone w praktyce polecenia, nie reklamy bo już raz się naciąłem przy poprzedniej wymianie.

Abstrahując od kosmicznej ceny to słyszałem że dyski SSD nie nadają się do NAS. Nie o to chodzi.Kiedyś miałem w Nasie dyski Samsunga 1Tb i naprawdę cicho chodziły, trzeba się było nachylić by coś usłyszeć.O takie dyski mi chodzi.Teraz mam chyba jakieś serwerowe bo hałasują jak młynek do kawy (prawie).
Niestety nie da się posłuchać HDD przed zakupem a zabawa w zakup, sprawdzenie i odesłanie odpada.Dlatego pytam praktyków, moż ktoś może polecić jakiś cichy dysk który eksploatuje.

@ozyryssg głośność to trochę jak z gustami trochę. Są dyski SSD które są pod NAS i serwery i mają dużo wiekszą zywotność. Tutaj wszystko zależy o kości pamięci. Niestety tutaj mowa o nieograniczonym moim zdaniem budżecie.
Co do Dysków HDD ja osobiście mam teraz 9 sztuk 20BG Exos i nie zamienił bym je na żadne inne. Słyszę je tylko przy rozruchu. Wiatraki są głośniejsze od dysków, pewnie dlatego ich nie słyszę.
Mam dysk oficjalny od S i każdy odczyt i zapis słyszę charakterystycznym "gz".
Moim zdaniem marketing NAS poszedł za daleko pokazując je w pomieszczeniach, typu salon czy sypialnia.

Będzie trudno doradzić.

Ze stajni WD ostatnie ciche to były 4TB red pro (5400 RPM). Nowsze, tak jak napisane wyżej, więcej talerzy przez co więcej głowic i szybsze obroty.

Abstrahując od kosmicznej ceny to słyszałem że dyski SSD nie nadają się do NAS.
I jakieś argumenty są do tego czy tak tylko ktoś gadał / pisał? Jeśli ktoś miał na myśli dyski konsumenckie (typu Samsung 870 EVO) to faktycznie szrot.
Kingston DC7,68TB daje gwarancje na ponad 14000 TB zapisanych danych (przez 5 lat) co odpowiada zapisywaniu ponad 7TB DZIENNIE - moim zdaniem w domu nie do zajechania dyski.
No i oczywiście sama nazwa wskazuje na jaki rynek jest kierowany dysk: DC = DataCenter
DC600M Dysk SSD 2,5” SATA dla przedsiębiorstw – 480GB - 7680GB - Kingston Technology

Swoją drogą cena wcale nie jest wygórowana.

Co do dysków HDD, każdy będzie jakoś hałasował, jedne mniej inne więcej - unikałbym dysków Enterprise bo w nich nikt się zbytnio nie przejmuje hałasem, dysków SMR (bo one będą z natury wkurwiające).
Wchodzisz na stronę producenta: np. WD, szukasz dysków, pobierasz datasheet i patrzysz na parametr głośność - im niżej tym lepiej.
1730306414165.png

I jakieś argumenty są do tego czy tak tylko ktoś gadał / pisał? Jeśli ktoś miał na myśli dyski konsumenckie (typu Samsung 870 EVO) to faktycznie szrot.
Kingston DC7,68TB daje gwarancje na ponad 14000 TB zapisanych danych (przez 5 lat) co odpowiada zapisywaniu ponad 7TB DZIENNIE - moim zdaniem w domu nie do zajechania dyski.
No i oczywiście sama nazwa wskazuje na jaki rynek jest kierowany dysk: DC = DataCenter
DC600M Dysk SSD 2,5” SATA dla przedsiębiorstw – 480GB - 7680GB - Kingston Technology

Swoją drogą cena wcale nie jest wygórowana.

Co do dysków HDD, każdy będzie jakoś hałasował, jedne mniej inne więcej - unikałbym dysków Enterprise bo w nich nikt się zbytnio nie przejmuje hałasem, dysków SMR (bo one będą z natury wkurwiające).
Wchodzisz na stronę producenta: np. WD, szukasz dysków, pobierasz datasheet i patrzysz na parametr głośność - im niżej tym lepiej.
Pokaż załącznik 45580
Noo dla mnie te 4tysie za dysk to za dużo.
Dzięki za uwagę o Enterprise, moje są właśnie takie i wyjaśnia mi to sprawę hałasu.
A jak wam spisują się Iron Wolf 8Tb lub WD Gren (ew. purple) też 8TB?
Na Exos zwrócę uwagę, dzięki za polecenie.

Kod:
└─▪ smartctl -i /dev/sda | grep -i "Device Model:"
Device Model:     ST6000VN001-2BB186
└─▪ smartctl -i /dev/sdb | grep -i "Device Model:"
Device Model:     ST10000NE0004-1ZF101
└─▪ smartctl -i /dev/sdc | grep -i "Device Model:"
Device Model:     SSDPR-CX400-512
└─▪ smartctl -i /dev/sdd | grep -i "Device Model:"
Device Model:     ST6000VN001-2BB186

Googlaj modele sam.

"Hałas" w moim nasie 41 dB + 3m dalej jest drukarka 3d która hałasuje ~52 dB.
Większym problemem jest wentylator na cpu niż dyski xD

No ale większość rzeczy miele się na SSD zanim poleci na hdd (a mam RAID1 2x 6TB plus single 10 TB na śmietnikowe dane).
Cisza ? tak , póki ktoś nie odpali o 3 nad ranem filmu z transkodowaniem w Emby.

Czy ma ktoś któryś z tych dysków:
a)Seagate Capacity v7 ST12000NM0127
b)Seagate ST12000NE0008 IronWolf Pro 12 TB
według datasheet głośność podobna . Może któryś z nich?