Download [Beta] QTS 4.1.0 Build1210 | ARM & x86 [Leak/Non-Official]

Dyskusja w 'Firmware' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 11 Grudzień 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wydajnością.

    MariaDB jak i Percona są zbyt restrykcyjne a co za tym idzie mniej kompatybilne z spotykanymi obecnie zapytaniami SQL w aplikacjach.

    Jeśli się nie mylę, to MariaDB jest używana w QTS4 przez biblioteke mediów :)

    No co Ty... To oprogramowanie to leak...
     
  2. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    673
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No tak i myślę, że to świetny pomysł choć by ze względów bezpieczeństwa. Miałem na myśli to, że mimo wszystko jest szereg QPKG korzystających z SQLa, więc jego całkowite usunięcie nie tyle jest trudne w sensie technicznym, co pociąga za sobą wprowadzenie drastycznych ograniczeń, które mogły by być moim zdaniem w obecnej chwili bardzo niekorzystne. Oczywiście zawsze podyktowane jest to polityką rozwoju produktu.

    Oczywiście ;) Zresztą napisałem na początku, że mam tego świadomość właśnie dla tego, że z góry wiedziałem iż zaraz usłyszę iż to jakaś tam beta :). Lubię nowości a moja x69 jest środowiskiem testowym. Brak SQLa jest dla mnie znaczną dziurą w tych testach a dziwne było to, że w takiej kwestii w qnapie nie ma co koncepcji. A wszytko to jest przecież jedynie dyskusją :) Trudno jest sprawdzić czy w nowej wersji serwer www nie zatyka się pod joomlą lub drupalem raz na jakiś czas bez możliwości korzystania z niego etc...
    Moim zdaniem publikuje się takie wersje właśnie po to aby wyrażać opinie na temat działania i zmian koncepcyjnych a nie po to żeby znowu usłyszeć że to leak....
     
    • Piwo Piwo x 1
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W kolejnej becie jest już SQL ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  4. daroo21
    Offline

    daroo21 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69 Pro 100 Mbps
    Witam.
    Właśnie ściągnełem betę 4.1.0 datowaną na 2013/12/20 z oficjalnej stronyi tu miłe zaskoczenie - SQL jest B-)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  5. kolatek2
    Offline

    kolatek2 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kupa kupa jeszcze raz wielka kupa czemu po każdej aktualizacji softu coś przestaje działać??? xbmc umarło przynajmniej podczas odtwarzania w HD błędy w samym interfejsie do obsługi QNAP'a słowem coraz gorzej niż lepiej obserwuję taki upadek od softu 3.6 (?) o ile pamiętam czyli pierwszej z którą się zetknąłem.
     
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Chociażby dlatego, że jest to Beta. Tak jak z Windows'em w wersji Beta, Microsoft nie patrzy na kompatybilność wstecz tylko na rozwój produktu. Dopiero pod koniec dopełnia się detale.
     
  7. kolatek2
    Offline

    kolatek2 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pewnie to zupełnie tak samo jak z kompatybilnym sprzętem do Qnapa a konkretnie z dyskami Seagate najpierw umieszcza się je na liście sprzętu zgodnego i rzekomo przetestowanego a jak już ludziska kupią to mówi się sorki ale się pomyliliśmy i tak naprawdę to one nie do końca działają tak jak trzeba - 5x 3TB seria 001DM taki prezent sobie zrobiłem szczęście trwało krótko i teraz należałoby zapakować je w ładny kartonik i im je wysłać za pobraniem. Jak się coś robi czy mówi to się bierze za to odpowiedzialność tym bardziej że nie robią tego charytatywnie tylko za dużą kasę więc tłumaczenie że to beta do mnie nie dociera jest na oficjalnej stronie do pobrania i powinien zachować swoją funkcjonalność a nie uwalać cały sprzęt. Podtrzymuję swoje stanowisko z każdą aktualizacją jest to coraz większa KUPA.
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mistrzu to akurat pięknie się dałeś zrobić z tymi dyskami. Czytaj: Seagate
    LoL
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    zaglądnąłem tutaj masz TS-569 PRO?
    zamieszczam obrazek co jest dostępne: 569.

    Proszę poczytaj netykietę a w szczególności punkt 1-10 :Dumny:
    Niech zainteresuje Cię również punkt 1-13.
     
  10. kolatek2
    Offline

    kolatek2 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie, no nie wytrzymam. Nie twierdzę, że nie ma info o tym, że to Beta tylko to, że nawet wersja Beta jeśli ją się upublicznia to trzeba się liczyć z tym że ktoś ją zainstaluje nie powinna uwalać sprzętu. Przyzwoitość nakazywałaby aby choć odrobinę się przyłożyć do tego co się robi. TS569PRO taki mam na takim wgrałem nowy soft i zaprzestał działania.
     
  11. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Ciekawi mnie jak przygotowałeś sprzęt do aktualizacji i co konkretnie spotkało Cię niemiłego ...
    Byłbym wdzięczny gdybyś rzeczowo opowiedział i powstrzymał się choć na chwilkę z fekaliami.
     
  12. kolatek2
    Offline

    kolatek2 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Najpierw pojechałem z nim na myjnię aby ładnie wyglądał :) sory ale nie mogłem się powstrzymać.
    1. wyłączenie wszystkiego co zbędne (stacja pobierania, antyvir itd.)
    2. Restart przed aktualizacją aby śmieci jakieś nie zostały
    3. Qfinder i upgrade

    po aktualizacji
    - xbmc nie działa próba odtworzenia jakiegokolwiek video (po HDMI) na tv zielony ekran i co kilkanaście sekund kawałek rwanego dźwięku (nadal wszelkie usługi dodatkowe wyłączone)
    - obciążenie procka na poziomie 99,9%
    - nie zapamiętuje ustawień np w stacji pobierania wybór kolumn do wyświetlenia, znikanie przycisków pokaż pulpit i menu główne
    - komunikat "serwer jest zajęty lub sieć została rozłączona! upewnij się, że serwer NAS jest dostępny a następnie załaduj stronę ponownie"
    - i tak dalej i tak dalej nie chce mi się pisać
     
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Tak mi się zdaje, że wszystkie te dysfunkcje sprowadzają się do tego co napisałeś.
    Interesowałeś się z czego te obciążenie wynika? Może transkoduje bibliotekę multimedialną i za jakiś czas się wszystko uspokoi ...
     
  14. kolatek2
    Offline

    kolatek2 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    jak pisałem wszystko co zbędne wyłączone transkodowanie również
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Po pierwsze nic Ci nie uwaliła więc przestań chrzanić. Po drugie nawet gdyby tak się stało to jej instalacja jest tylko na Twoje własne ryzyko. Po trzecie nawet tu na forum mamy ostrzeżenie o instalacji wersji Beta.

    Specjalnie dla Ciebie przekleję z pierwszego postu:

    A jak stać Cię na takie drogie urządzenie to zapewne stać Cię na wiedzę w jego obsługę, więc przestań traktować forum jako psychoterapeutę. I niech te słowa...
    ... będą ostatnimi jakie słyszę.
    Netykieta 1.10
    --- Połączono posty, 6 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 6 Styczeń 2014 ---
    I jeszcze jedno...
    Netykieta i zasady 4.2
     
  16. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    18:27
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    A ja mam takie pytanie do Silasa, orientujesz się może czy funkcjonalność "Kontroler Domeny" dostepna w QTS 4.1.0 Build 1220 beta zarezerwowana jest tylko dla urządzeń klasy Enterprise?
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:27
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Domain Controller jest dostępny w wersji oprogramowania 4.1 SMB w urządzeniach z serii x69 i wyższych.