- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Ktoś z Was tworzył kontener MariaDB w Container Station i może pomóc ? ...przdałaby się możliwość uzyskania porady krok po kroku.
Temat tworzenia kontenerów jest dla mnie całkiem nowy i mimo ogólnego zapoznania się z technologią Docker, nie ułatwiło mi to utworzenie działającego kontenera MariaDB na Qnap'ie.
Temat tworzenia kontenerów jest dla mnie całkiem nowy i mimo ogólnego zapoznania się z technologią Docker, nie ułatwiło mi to utworzenie działającego kontenera MariaDB na Qnap'ie.
Klikając na nazwę zostajesz przekierowany do repo obrazu i tak dla oficjalnej wersji MariaDB mamy https://hub.docker.com/_/mariadb/
Zerknij na Udzielamy pomocy - Brak połączenia z NAS lub innym Container
Zerknij na Udzielamy pomocy - Brak połączenia z NAS lub innym Container
Załączniki
Po utworzeniu kontenera poprzez GUI Container Station - zatrzymała mnie sytuacja przedstawiona na dołączonym zrzucie ekranu.
Po utworzeniu kontenera z poziomu konsoli wg tego co podano na wskazanej przez Ciebie stronie https://hub.docker.com/_/mariadb/ - kontener jest widoczny w GUI Container Station i uruchamia się bez wywalenia błędu.
Moje pytanie ( w celu zrozumienia jak to wszystko działa ) :
Czy z poziomu GUI Container Station można inicjować jakoś bazę danych przy tworzeniu kontenera ? ... a może po jego utworzeniu ?
Teraz utworzę kontener phpMyAdmin, poczytam co znajdę na ten temat i spróbuję to połączyć, ale pewnie wrócę z kolejnymi pytaniami.

Po utworzeniu kontenera z poziomu konsoli wg tego co podano na wskazanej przez Ciebie stronie https://hub.docker.com/_/mariadb/ - kontener jest widoczny w GUI Container Station i uruchamia się bez wywalenia błędu.
Moje pytanie ( w celu zrozumienia jak to wszystko działa ) :
Czy z poziomu GUI Container Station można inicjować jakoś bazę danych przy tworzeniu kontenera ? ... a może po jego utworzeniu ?
Teraz utworzę kontener phpMyAdmin, poczytam co znajdę na ten temat i spróbuję to połączyć, ale pewnie wrócę z kolejnymi pytaniami.
Oczywiście że można przy tworzeniu "instalacji" wybranego obrazu w opcji "Zaawansowane" definiujesz opcjonalne zmienne w tym przypadku były by to

- MYSQL_ROOT_PASSWORD
- MYSQL_ALLOW_EMPTY_PASSWORD
- MYSQL_RANDOM_ROOT_PASSWORD
Załączniki
Tak, dokładnie to chciałem wiedzieć. Dzięki. Wyjaśnienie w pełni dla mnie wystarczające
...idę krok po kroku do przodu
A jak precyzyjnie rozumieć i użyć pozostałe zakładki w "ustawieniach zaawansowanych" ? np. w celu połączenia z kontenerem phpMyAdmin
Połączenie - ?
Sieć -?
Urządzenie -?
Foldery - ?

Utworzyłem kontener MariaDB poprzez konsole :
Utworzyłem kontener phpMyadmin poprzez konsole :
polecenie : docker ps daje wynik
przy próbie logowania otrzymuję rezultat:
jak na załączonym zrzucie
jak sobie z tym poradzić ?
A jak precyzyjnie rozumieć i użyć pozostałe zakładki w "ustawieniach zaawansowanych" ? np. w celu połączenia z kontenerem phpMyAdmin
Połączenie - ?
Sieć -?
Urządzenie -?
Foldery - ?
Utworzyłem kontener MariaDB poprzez konsole :
docker run --name mariadb4 -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=admin -d mariadb:latestUtworzyłem kontener phpMyadmin poprzez konsole :
docker run --name myadmin4c -d --link mariadb4:db -e MYSQL_USERNAME=root -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=admin -p 8084:80 phpmyadmin/phpmyadminpolecenie : docker ps daje wynik
przy próbie logowania otrzymuję rezultat:
Kod:
#2002 - php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Try again — Serwer nie odpowiada (lub gniazdo lokalnego serwera nie jest prawidłowo skonfigurowane).
jak na załączonym zrzucie
jak sobie z tym poradzić ?
1) Najprościej było by użyć opcji linkowania
2) W innym wypadku obie aplikację raczej muszą być uruchamiane z publicznym dostępem będziesz zmuszony konfigurować *phpMyAdmin* z bazą zdalną jak to się robi nie mam pojęcia
I masz problem z głowy.
2) W innym wypadku obie aplikację raczej muszą być uruchamiane z publicznym dostępem będziesz zmuszony konfigurować *phpMyAdmin* z bazą zdalną jak to się robi nie mam pojęcia
przy tworzeniu kontenera phpmyadmin bylo wykonane linkowanie

masz na myśli jeszcze coś innego ?
Wielkie dzięki SiewcaRyżu i 3qn za uczestnictwo w wątku i pomoc. Przydało się, bo doprowadziły mnie to do odnalezienia odpowiedniej wiedzy.
Wiem już jak utworzyć kontenery MariaDB i phpMyadmin, aby były powiązane i działały ze sobą , a przy tym zrozumiałem część zagadnień z tym związanych.
Chętnie podzielę się końcowym efektem i informacjami, tylko czy skrótowo opisać to tutaj w tym wątku, czy utworzyć osobny poszerzony tutorial ?
docker run --name myadmin4c -d --link mariadb4:db -e MYSQL_USERNAME=root -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=admin -p 8084:80 phpmyadmin/phpmyadminmasz na myśli jeszcze coś innego ?
Wielkie dzięki SiewcaRyżu i 3qn za uczestnictwo w wątku i pomoc. Przydało się, bo doprowadziły mnie to do odnalezienia odpowiedniej wiedzy.
Wiem już jak utworzyć kontenery MariaDB i phpMyadmin, aby były powiązane i działały ze sobą , a przy tym zrozumiałem część zagadnień z tym związanych.
Chętnie podzielę się końcowym efektem i informacjami, tylko czy skrótowo opisać to tutaj w tym wątku, czy utworzyć osobny poszerzony tutorial ?
to ujmując rzecz krótko :
i tyle wystarczyło
PMA_HOST = IP przypięte do mariadb, które to IP widać po użyciu :
Zastanawiam się przy tym, w jakich sytuacjach użyć linkowania kontenerów, bo w tym co wyżej podałem nie było potrzebne.
Czy możecie wyjaśnić/ omówić kiedy uzyć --link?
Kod:
docker run --name=mariadb -e MYSQL_ROOT_PASSWORD=admin -d mariadb:latest
docker run --name phpmyadmin -d -e PMA_HOST=xxx.xx.x.x -p 8085:80 phpmyadmin/phpmyadmin
i tyle wystarczyło
PMA_HOST = IP przypięte do mariadb, które to IP widać po użyciu :
Kod:
docker inspect mariadb
Zastanawiam się przy tym, w jakich sytuacjach użyć linkowania kontenerów, bo w tym co wyżej podałem nie było potrzebne.
Czy możecie wyjaśnić/ omówić kiedy uzyć --link?
aha
...noo to też wyjaśnia sprawę 
a granicę dla ramu idzie ustalić podczas tworzenia kontenera z poziomu konsoli ? .. czy po prostu ustawiasz w GUI?
a granicę dla ramu idzie ustalić podczas tworzenia kontenera z poziomu konsoli ? .. czy po prostu ustawiasz w GUI?
Maksymalną wartość akurat o tyle dobrze że możesz zmienić również już po uruchomieniu (pierwsze inicjalizacji) tak więc jak coś zatrzymaj -> zmień -> uruchom.
Jeżeli możesz pamiętaj aby przed jaką zmianami robić sobie kopie obrazów eksportować, bo prędzej czy później rozczarujesz się
Jeżeli możesz pamiętaj aby przed jaką zmianami robić sobie kopie obrazów eksportować, bo prędzej czy później rozczarujesz się
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.