i pamiętaj przed przewaleniem danych na nasa - pobaw się nim - jak skończysz zabawe, format do zera i dopiero jedziesz
Szacun!
i pamiętaj przed przewaleniem danych na nasa - pobaw się nim - jak skończysz zabawe, format do zera i dopiero jedziesz
Ja dodam od siebie to co chyba wczoraj napisał @Ice - QNAP wciąga. Zaczniesz od dwudyskowego w miarę taniego rozwiązania, pobawisz się, przegrasz dane a po kilku miesiącach stwierdzisz, że dwa dyski to za mało. Bo fajnie by było mieć system na SSD, ale też może warto jakiś RAID1 na dyskach z danymi? I wtedy QNAP z dwoma zatokami okazuje się za mały.
Sam niedawno stałem przed wyborem co kupić (to już kolejny QNAP i trochę większy budżet miałem) i wiem, że to nie łatwe oraz nie łatwo (przynajmniej dla mnie) wydawać kilka tysięcy na takie rzeczy. Ja ostatecznie dołożyłem ok. 1tys więcej niż pierwotnie planowałem, ale kupiłem już coś "lepszego" niż było w planach.
Jeśli więc Ty też możesz sobie pozwolić na zwiększenie budżetu to zamiast 253D popatrz na 453D - to jest dokładnie to samo, tylko możesz włożyć 4 dyski. I wtedy dajesz jeden dysk SSD na system (co zapewnia Ci szybsze działanie) a kolejne trzy kieszenie na dyski HDD z danymi. Nie musisz od razu kupować wszystkich dysków, kupisz 1xSSD i 1xHDD, pobawisz się i zobaczysz co dalej.
Na 453D widzę, że teraz też jakieś promocje. Na atmar za 2329zł, na proline za 2315zł więc jak masz taki budżet to ja bym szedł w tą stronę.
prędzej Samsung 500GB 2,5" SATA SSD 870 EVO - Dyski SSD - Sklep komputerowy - x-kom.pl
niż jakieś WD Blue .. no chyba że bieda w kraju .. ale patrzyłbym na pepperka za promkami na ssdki
śrubokręta X ,bo qnap nie daje w zestawie :>
tak - ale pamiętaj że dane z dysków zostaną wyczyszczone.wskazany Samsung 500GB 2,5" SATA SSD 870 EVO oraz posiadany WD Red 3 TB sATA III 64 Gb to dyski, które bez problemu wepnę w polecony QNAP TS-253D-4GB?
tak - ale pamiętaj że dane z dysków zostaną wyczyszczone.wskazany Samsung 500GB 2,5" SATA SSD 870 EVO oraz posiadany WD Red 3 TB sATA III 64 Gb to dyski, które bez problemu wepnę w polecony QNAP TS-253D-4GB?