Mam dziwny problem z FTP. Otóż po lokalnym LANie wchodzę do FTP np. Eksploratorem Win albo Total Commanderem bez żadnego problemu, natomiast logując się z WAN-u (Net w pracy lub własny hotspot) dostaje komunikat Login Incorrect i faktycznie w logach pokazuje mi błąd logowania. Dane logowania są z pewnością poprawne. Po zewnętrznym IP bez problemu wchodzę do interfejsu graficznego.
- 9 Październik 2023
- 16 633
- 11
- 1 944
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
FTP wymaga przekierowanie portów : What network ports are used by QTS, QuTS hero, and QuTScloud systems?
primo 20 albo 21 TCP
PLUS to co masz w PASSIVE PORTS w Serwerze FTP
no i na 100% adres dupa.myqnapcloud.com podaje Twój adres IP Publiczny (widoczny na routerze) ?
primo 20 albo 21 TCP
PLUS to co masz w PASSIVE PORTS w Serwerze FTP
no i na 100% adres dupa.myqnapcloud.com podaje Twój adres IP Publiczny (widoczny na routerze) ?
Od razu wyjaśniam że jeszcze np. około 2 tygodni temu FTP zewnątrz normalnie działało
1) Tak, na swoim routerze mam ustawione przekierowanie portu zewnętrznego 21 na wewnętrzny.
2) w PASSIVE PORTS mam ustawiony domyślny zakres portów.
3) na "dupa.myqnapcloud.com" pokazuje mi mój adres IP który nie przepuszcza ruchu: 89.XXX.20.90
na swojego QNAP-a wchodzę Z ZEWNĄTRZ po adresacji 89.XXX.21.36
Natomiast Total Commander jasno wskazuje że komunikacje z nim posiada, tylko LOGIN + PASS mu nie pasuje.
Zapomniałem dodać że będąc na swoim HOTSPOCIE po adresie 89.XXX.21.36 na WinSCP protokołem SFTP po porcie 22 loguje się bez problemu.
1) Tak, na swoim routerze mam ustawione przekierowanie portu zewnętrznego 21 na wewnętrzny.
2) w PASSIVE PORTS mam ustawiony domyślny zakres portów.
3) na "dupa.myqnapcloud.com" pokazuje mi mój adres IP który nie przepuszcza ruchu: 89.XXX.20.90
na swojego QNAP-a wchodzę Z ZEWNĄTRZ po adresacji 89.XXX.21.36
Natomiast Total Commander jasno wskazuje że komunikacje z nim posiada, tylko LOGIN + PASS mu nie pasuje.
Połączono posty:
Zapomniałem dodać że będąc na swoim HOTSPOCIE po adresie 89.XXX.21.36 na WinSCP protokołem SFTP po porcie 22 loguje się bez problemu.
- 9 Październik 2023
- 16 633
- 11
- 1 944
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
więc myqnapcloud nie odświeża adresu , odśwież go guziorem w menu i upewnij się czy czasem nie ustawiłeś tam na sztywno adresu.
więc myqnapcloud nie odświeża adresu , odśwież go guziorem w menu i upewnij się czy czasem nie ustawiłeś tam na sztywno adresu.
Nic nie odświeżałem, wszedłem na myqnapcloud i teraz pokazuje poprawny adres, nic to oczywiście nie zmieniło jeśli chodzi o logowanie do FTP-a. Dalej wywala mi błędny LOG/PASS
Proszę wyprowadź mnie z błędu, wydawało mi się że myqnapcloud to usługa chmurowa dla tych co nie mają stałego IP a chcą wchodzić z każdego miejsca do swojego QNAP-a. Mając stały zewnętrzny IP czy myqnapcloud jest dla mnie istotny ?
Tak czy inaczej jak na tych samych loginach hasła po sieci lokalnej działa, po internecie wywala błędne dane logowania.
- 9 Październik 2023
- 16 633
- 11
- 1 944
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
czy dobrze zrozumiałem:
FTP w sieci lokalnej dla tego usera działa, a z Internetów nie ?
na pewno logujesz się do właściwego serwera FTP ?
QNAP ma stały adres IP LAN i regułki są wpisane w firewalla na routerze (przekierowanie portów) ?
user ma prawo do usługi FTP ?
FTP w sieci lokalnej dla tego usera działa, a z Internetów nie ?
na pewno logujesz się do właściwego serwera FTP ?
QNAP ma stały adres IP LAN i regułki są wpisane w firewalla na routerze (przekierowanie portów) ?
user ma prawo do usługi FTP ?
publicznegomyqnapcloud to usługa chmurowa dla tych co nie mają stałego IP
"FTP w sieci lokalnej dla tego usera działa, a z Internetów nie ?" - Dokładnie tak.
Wyobraź sobie w ten sposób.
Jestem poza swoją lokalizacją (Tam gdzie jest QNAP). Odpalam WinSCP (tam zmiana FTP na SFTP protokołu to jeden KLIK)
I teraz jak wprowadzam IP, login i pass mojego admina na SFTP wchodzę i jest OK. W plikach widzę że wszystko się zgadza
zmieniam na FTP, ten sam IP, login i pass ten sam co wyżej i wywala mi komunikat o błędnym haśle.
Jadę do lokalizacji gdzie jest QNAP (MÓJ DOM - BIURO), wchodzę w lokalną sieć i lokalne IP. loguje się po FTP bez żadnych problemów korzystając z tych samych danych do wyżej jest OK.
Szukałem też w googlach rozwiązania i znalazłem tylko to co nie bardzo mi pomogło ale może być tropem - https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=25&t=126438&hilit=login+failed
Ciekawostka: Jak wchodzę po internecie do SFTP to jak próbuję wejść do /etc/shadow bo QNAP mnie odrzuca, jak wchodzę po swojej sieci to dostęp jest.
W obu przypadkach /etc/passwd jest ten sam i mam dostęp. Dlatego nie mam wątpliwości że to inna maszyna
Wyobraź sobie w ten sposób.
Jestem poza swoją lokalizacją (Tam gdzie jest QNAP). Odpalam WinSCP (tam zmiana FTP na SFTP protokołu to jeden KLIK)
I teraz jak wprowadzam IP, login i pass mojego admina na SFTP wchodzę i jest OK. W plikach widzę że wszystko się zgadza
zmieniam na FTP, ten sam IP, login i pass ten sam co wyżej i wywala mi komunikat o błędnym haśle.
Jadę do lokalizacji gdzie jest QNAP (MÓJ DOM - BIURO), wchodzę w lokalną sieć i lokalne IP. loguje się po FTP bez żadnych problemów korzystając z tych samych danych do wyżej jest OK.
Szukałem też w googlach rozwiązania i znalazłem tylko to co nie bardzo mi pomogło ale może być tropem - https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=25&t=126438&hilit=login+failed
Ciekawostka: Jak wchodzę po internecie do SFTP to jak próbuję wejść do /etc/shadow bo QNAP mnie odrzuca, jak wchodzę po swojej sieci to dostęp jest.
W obu przypadkach /etc/passwd jest ten sam i mam dostęp. Dlatego nie mam wątpliwości że to inna maszyna
- 9 Październik 2023
- 16 633
- 11
- 1 944
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
SFTP - port 22
FTP - port 21,20 + passive ports
do tego uprawnienia dla każdej aplikacji dla każdego usera
FTP - port 21,20 + passive ports
do tego uprawnienia dla każdej aplikacji dla każdego usera
Pewnie to nie to, a może hasło ma jakieś znaki specjalne? Może spróbować je usunąć/zmienić hasło na jakieś proste?
Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:
- sftp
- myqnapcloud logowanie
- błąd logowania