Pomoc Jak zamontować usunięty wolumin

toomas08

Entry Technician
Q Associate
22 Luty 2014
50
5
8
QNAP
TS-x53
Ethernet
null
Witam.
Potrzebuję pomocy.
W Qnapie był dysk z pojedynczym woluminem który został usunięty (ponoć opcją bezpieczne usuwanie). Czy da sie go zamontować bez formatowania dysku? Nie wszystkie dane były zgrane.

upload_2015-11-7_21-30-5.png

upload_2015-11-7_22-9-17.png

NO właśnie przed chwilą zauważyłem że przycisk jest nie aktywny :(

Bez tytułu.png
Poddałem się.
Zainstalowałem serwer na nowo. Wszystko działa i to w ok 30 min :) Dane z dysku ściągam na PC za pośrednictwem programu Linux Reader i wgram z powrotem na NAS. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

A zapytam jeszcze który dysk miałeś odmontowany DYSK1 czy DYSK2?
Jak byś miał TM to spróbowałbym pomóc, ale skoro wybrałeś takie rozwiązanie to juz trudno....
Miłego użytkowania:)

W serwerze były 2 dyski z jednym wolumenem (2x2TB). Oba były przeskanowane i w obu klawisz Odzyskaj był nieaktywny. Generalnie odtworzenie na nowo nie było problemem i chyba zajeło najmniej czasu bo kopie bezpieczeństwa były więc dane w razie czego bezpieczne (no może 95% danych było zgranych). Teraz na razie jest w NAS jeden dysk jako pojedynczy wolumin. Jak zgram ze starego dysku te 5% brakujących danych to będę chciał wsadzić go do NAS i utworzyć RAID1. Ale to już inna historia i muszę najpierw poczytać jak z jednego dysku zrobić dwa pracujące w raid aby nic nie popsuć. Jeszcze raz dzięki za chęć pomocy.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. odmontowany
  2. usuwanie dysku
  3. jak zamontować wolumin