Pomoc Kopia całego dysku na inny w 2 kieszeni

fnx

Entry Technician
Q Associate
28 Marzec 2021
53
5
8
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Witam,

jestem tutaj nowy. Z Qnapem bawię się od kilku msc. Po tym czasie postanowiłem zmienić na coś mocniejszego niż ARM.

Ustawiłem sobie wszystko w systemie pod siebie łącznie z danymi i potrzebuję porady.

W moim Qnapie mam 1 dysk z Woluminem statycznym. Chciałbym sklonować ten dysk abym w razie awarii nie musiał kopiować na nowo wszystkiego ;)
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość sklonowania dysku bezpośrednio pod Qnapem?

O metodzie dysku zewnętrznego wiem ale niestety to odpada ze względu USB 2.0 w mojej obudowie dla dysku zew.

Czy nie da się zrobić tak, że wkładam do 2 wolnej obecnie kieszeni 2 dys o tej samej pojemności i z poziomu GUI lub ssh puszczam polecenie i wykonuje klona?

A może źle podchodzę? Może lepiej wrzucić 2 czysty dysk w miejsce 1 i na nowo postawić system potem przywrócić konfigurację i na końcu przekopiować dane? Tylko czy przy tej metodzie można to zrobić poprzez 2 kieszeń? Czy będzie widział ten sam system plików? I czy zachowa strukturę oraz uprawnienia katalogów?

Chciałbym aby system itp wszystko działało. Tzn. wkładam dysk 1 odpalam i wszystko działa, wyjmuje dysk 1 wkładam dysk 2 na którym mam kopie , odpalam i też działa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2
Model serwera: QNAP TS-251D

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Klonowanie
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/kopia-ca%C5%82ego-dysku-na-inny-w-2-kieszeni.37418/
  3. klonowanie dysku
  4. migracja danych
  5. migracja dysku
  6. dysk z danymi
  7. kopia z dysku na inny dysk
  8. migracja systemu z dysku na dysk
  9. Klonowanie systemu
  10. migracja systemu na dysk ssd
  11. nowy dysk migracja