jak to wordpress.... bardzo możliwe.no mialem testowego wordpressa do cwiczen...
jak to wordpress.... bardzo możliwe.no mialem testowego wordpressa do cwiczen...
a PHPMyAdmin miałes?
mieć backupy !moze uda sie zapobiec stratom...
A nie miałeś wlasnie jakiejś strony www na serwerze?Czesc-i-czolem,
pracujac na 253A dzis zauwazylem,ze do plikow psd, pdf doczepilo mi rozszerzenie '.muhstik'
plus klopoty z otworzeniem zamapowanych dyskow z kilku kompow w domu.
Czy to infekcja routera/ów czy NASa? /cos pisza ,ze zaraza kod PHP.../-sorki, jesli bredze.
Czy ktos pomoze i nakieruje czy/jak wywalic tego botneta/?/ ?...
Z gory wielkie dzieki !
The Muhstik botnet exploits Drupal vulnerability (CVE-2018-7600), impacting versions 6,7, and 8 of Drupal’s CMS platform. “This potentially allows attackers to exploit multiple attack vectors on a Drupal site, which could result in the site being completely compromised,” warned MITRE’s Common Vulnerabilities and Exposures bulletin on March 28.
No tak. To teraz pojawia sie pytanie: po ch..mi NAS?mieć backupy !moze uda sie zapobiec stratom...
i po raz enty - nas to nie kopia zapasowa (przynajmniej nie jedyna) ! Ile tematów na forum o tym jest ? Ja z miejsca widze 5 ...No tak. To teraz pojawia sie pytanie: po ch..mi NAS?
A to jest powód dla którego kupiłeś nasa. W 90%.Moze wystarczy wydajny dysk zewn?
i po raz enty - nas to nie kopia zapasowa (przynajmniej nie jedyna) ! Ile tematów na forum o tym jest ? Ja z miejsca widze 5 ...No tak. To teraz pojawia sie pytanie: po ch..mi NAS?
A to jest powód dla którego kupiłeś nasa. W 90%.Moze wystarczy wydajny dysk zewn?
Pisałem parę razy że stan zabezpieczeń oprogramowania jest żałosny i wychodzi to za każdym razem - przy takich sprawach. To jeden z powodów , dlaczego wszystko trzymam w VMce, a nie w QTSie.
Ale poczekajmy na odpowiedź od qnapa - co z tym zrobić.
Pisałem parę razy że stan zabezpieczeń oprogramowania jest żałosny i wychodzi to za każdym razem - przy takich sprawach. To jeden z powodów , dlaczego wszystko trzymam w VMce, a nie w QTSie.
Ale poczekajmy na odpowiedź od qnapa - co z tym zrobić.
Oczywiscie, sprawa powazna, nie zamierzam sie klocic choc troche frustracji jest..; Miejmy nadzieje jednak, ze znajdzie sie szpenio W Qnapie, ktory to rozkmini i znowu Qnap bedzie best ));
Mnie tylko interesuje, czy to przypadkiem nie ma nic wspolnego z ostatnim update systemu 4.4.1 ???
Wszystko fajnie tylko jak się uporać z tym syfem ?Z opisu luki to malware nie przechodzi przez sam QTS a apki webowe. To jak by M$ obwiniać za problemy windows przez błędy w aplikacji firmy trzeciej...
Dlatego to co pisałem..... BACKUP trzeba robić koniecznie.
Wszystko fajnie tylko jak się uporać z tym syfem ?Z opisu luki to malware nie przechodzi przez sam QTS a apki webowe. To jak by M$ obwiniać za problemy windows przez błędy w aplikacji firmy trzeciej...
Z opisu luki to malware nie przechodzi przez sam QTS a apki webowe. To jak by M$ obwiniać za problemy windows przez błędy w aplikacji firmy trzeciej...
no to że ktoś może nie lubić to ok, ale i tak nie masz racji... czy ktoś obwinia M$ za lipne apki w ich appcenter ?Niestety to tak nie działa jak myślisz.
Nie zmienia to faktu że to już 2 raz w tym roku. Wcześniej za winą ich oprogramowania. Ktoś bardzo lubi Qnapa, zapewne przez to że jest bardziej rozpowszechniony.
Nie ukrywam że zniesmaczyła mnie ta cała sytuacja. Mam qunapa od 2 lat i to pierwsza dla mnie taka sytuacja. Rozumiem ze zawsze jest jakaś możliwość zabezpieczenia się , tylko na Boga nie każdy musi być informatykiem programistą by cały czas być na bierząco.Niestety to tak nie działa jak myślisz.
Nie zmienia to faktu że to już 2 raz w tym roku. Wcześniej za winą ich oprogramowania. Ktoś bardzo lubi Qnapa, zapewne przez to że jest bardziej rozpowszechniony.