Instruktaż/Tutorial Muhstik botnet?

Niestety to tak nie działa jak myślisz.

Nie zmienia to faktu że to już 2 raz w tym roku. Wcześniej za winą ich oprogramowania. Ktoś bardzo lubi Qnapa, zapewne przez to że jest bardziej rozpowszechniony.
Nie ukrywam że zniesmaczyła mnie ta cała sytuacja. Mam qunapa od 2 lat i to pierwsza dla mnie taka sytuacja. Rozumiem ze zawsze jest jakaś możliwość zabezpieczenia się , tylko na Boga nie każdy musi być informatykiem programistą by cały czas być na bierząco.
Oczywiście nie każdy musi być informatykiem.... ale chyba każdy ma rozum :) i to jest elektronika a co za tym idzie BACKUP!!!
Zasada 3-2-1 -> Backup skuteczny, czyli zasada 3-2-1 - BackUp Academy

Nie zmienia to faktu że to już 2 raz w tym roku. Wcześniej za winą ich oprogramowania. Ktoś bardzo lubi Qnapa, zapewne przez to że jest bardziej rozpowszechniony.
no to że ktoś może nie lubić to ok, ale i tak nie masz racji... czy ktoś obwinia M$ za lipne apki w ich appcenter ?
Mam tylko nadzieje ze jest sposób by to przywrócić. Odłączyłem qunapa od sieci bo nie mam zamiaru by by to się jeszcze bardziej rozprze-szczeniło na pozostałe komputery. A Qunap chce dostępu do sprzętu

Nie ukrywam że zniesmaczyła mnie ta cała sytuacja. Mam qunapa od 2 lat i to pierwsza dla mnie taka sytuacja. Rozumiem ze zawsze jest jakaś możliwość zabezpieczenia się , tylko na Boga nie każdy musi być informatykiem programistą by cały czas być na bierząco.
Oczywiście nie każdy musi być informatykiem.... ale chyba każdy ma rozum :) i to jest elektronika a co za tym idzie BACKUP!!!
Robiłem właśnie przez noc backup kiedy to się stało i dysk tez został zaszyfrowany. To się nazywa mieć szczęście. Polak mądry po szkodzie

no to że ktoś może nie lubić to ok, ale i tak nie masz racji... czy ktoś obwinia M$ za lipne apki w ich appcenter ?
Mam tylko nadzieje ze jest sposób by to przywrócić. Odłączyłem qunapa od sieci bo nie mam zamiaru by by to się jeszcze bardziej rozprze-szczeniło na pozostałe komputery. A Qunap chce dostępu do sprzętu
Robiłem właśnie przez noc backup kiedy to się stało i dysk tez został zaszyfrowany. To się nazywa mieć szczęście. Polak mądry po szkodzie
no to tylko 1:1 robiłeś ? bez żadnego wersjonowania? uu lipa. HBS3 ma dedup i działa bardzo dobrze.
alternatywnie. 8px » Backup serwera Linux – deduplikacja – QNAP + BORG

no to tylko 1:1 robiłeś ? bez żadnego wersjonowania? uu lipa. HBS3 ma dedup i działa bardzo dobrze.
alternatywnie. 8px » Backup serwera Linux – deduplikacja – QNAP + BORG
Nie wiem za bardzo co do mnie piszesz. Wiem ze po części to moja wina no nic czekam na mądrzejszych od siebie :-(

Chodzi o to aby ustawić tak backup aby mieć kilka wersji, dla przykładu ja zawsze trzymam pliki 7 ostatnich dni, bazy 6 miesięcy a logi to nawet mam po 5 lat . I tu żadnego extra softu nie musisz mieć. HBS pozwala na konfigurację czasowe dla zadania , jak nie hbs no to masz borgbackup czy rdiff-backup. Narzędzi jest cała masa

Chodzi o to aby ustawić tak backup aby mieć kilka wersji, dla przykładu ja zawsze trzymam pliki 7 ostatnich dni, bazy 6 miesięcy a logi to nawet mam po 5 lat . I tu żadnego extra softu nie musisz mieć. HBS pozwala na konfigurację czasowe dla zadania , jak nie hbs no to masz borgbackup czy rdiff-backup. Narzędzi jest cała masa
Muszę się teraz z tego doszkolić tylko narazie muszę mieć swoje pliki. Dziękuje za podpowiedzi

To moze jakis link do przejrzystego tut jak to powinno byc ustawione,ze bylo profesjonalnie?
Jakas przykladowa konfiguracja z backupem do chmury/chmur? Moze plus jakis rtrr?
Taki 'code of conduct' dla prawidlowego backupu?
W koncu teraz to dobra okazja ;((

Też padłem ofiarą. Rozumiem, że QNAP pracuje nad jakimś przywróceniem plików...

Uprzejme pytanie do znawcow tematu:
- zalozmy ,ze chce odzyskac,co sie da lub zgrac wszystko na dysk zewn: botnet funkcjonuje przy uruchomionym systemie Qnap jak usluga?
Bo ja odinstalowalem phpmyadmin i myphpadmin jako pierwsze, skanowania Malware nie da sie zapuscic.
Czyli chodzi o to czy pociagne botneta ze soba jesli podlacze dysk zewn do uruchomionego systemu Qnap czy nie?
LUB
chcialbym odpalic z pendrive zewn linux i zamontowac dysk/i/ i dopiero sciagnac, nie szyfrowalem ich ale wystarczy zamontowac RAID?
Kazda rozsadna podpowiedz w obecnej sytuacji jest b.cenna, z gory dzieki !

• Lubię to
Reakcje: grzenio
Filmy Łukasza z Qnap

Link: https://youtu.be/ZOgThyANBDE

Link: https://youtu.be/PJ7jn9UC1wA

Polecam oba dokładnie jak i cała serię na yt

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale migawki w qunapie są robione właśnie na tekie wypadki ? Czy można je jakoś zainicjować ?

Migawki trzeba uruchomić zgodnie z harmonogramem, należy też mieć pulę dyskową, wolumin pełny lub uproszczony (nie statyczny) i mieć miejsce w puli dyskowej.

To teraz powiedzcie mi: co np teraz robią duże firmy, jak mają w rackach większe serwery Qnapowe z petabajtami danych i teraz mają wszystkie cenne dokumenty zaszyfrowane? Wiem, mają backupy..., administratorzy teraz w pocie czoła przywracają dane..., a jeśli nie przywrócą?

Ja już się zastanawiałem na jakiś server np firmy HP postawić..., tam chyba takich cudów nie ma jeżeli chodzi o włamy do nich?

To teraz powiedzcie mi: co np teraz robią duże firmy
Duże firmy z definicji nie korzystają z rozwiązań open source, a nawet jeśli to nie wystawiają tych rozwiązań na świat zewnętrzny.

Mądre głowy macie jakieś dobre wieści?, bo od złych to mi już włosy wypadły

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Optware IPKG