zsolarewicz

Entry Technician
Q Associate
23 Październik 2017
60
1
85
Odznaki
20
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Czesc-i-czolem,

pracujac na 253A dzis zauwazylem,ze do plikow psd, pdf doczepilo mi rozszerzenie '.muhstik'
plus klopoty z otworzeniem zamapowanych dyskow z kilku kompow w domu.
Czy to infekcja routera/ów czy NASa? /cos pisza ,ze zaraza kod PHP.../-sorki, jesli bredze.

Czy ktos pomoze i nakieruje czy/jak wywalic tego botneta/?/ ?...

Z gory wielkie dzieki !

masz coś na wordpressie/joomli ?
odciąć nasa od sieci i robić zgłoszenie do qnap
malware remove do akcji !

masz coś na wordpressie/joomli ?
odciąć nasa od sieci i robić zgłoszenie do qnap
malware remove do akcji !

Po uruchomieniu MALWARE REMOVER:

Błąd
Strona nieodnaleziona lub serwer jest obecnie niedostępny. Skontaktuj się z administratorem witryny, aby uzyskać pomoc.

Potwierdzam.
Dwa dobrze zabezpieczone TS-251, soft 4.4.1.1064 (20190918), powyłączane SSL-e, telnet, weryfikacja dwuetapowa itp, mocne hasło, powłączane malware removery - i tak wszystko załatwione przez .muhstik
QNAP, coś Wam chyba nie wyszło ? Co z tym syfem zrobić ? To nie zdjęcia z wakacji tylko ważne pliki....

W sumie to po to Qnap robił szkolenia by robić mirrory swoich plików. A wiec szkolenia nie były bez przyczyny.

Koniec OffTop.
Chyba backup to podstawa....
Myślę że wiesz na jakie dwie kategorie ludzie się dzielą :)

Na tych co robią backupy i na tych co zaczną je robić ?

Też padłem ofiarą tego zajścia wczoraj...
I dlatego robię backup w 3 lokalizacje. HBS3 do tego się idealnie nadaje

Idąc tym tokiem myślenia po co mi NAS.
BTW: Jaka szkoda że migawki nie działają na starych Qnapach które nie były zrobione po nowemu od zera.

Idąc tym tokiem myślenia po co mi NAS.
BTW: Jaka szkoda że migawki nie działają na starych Qnapach które nie były zrobione po nowemu od zera.
Żadna szkoda, myślę że tutaj nikt ich nie korzysta =P.

• Wow
Reakcje: raptor123
Tak, najlepiej na trwałym nośniku w bunkrze atomowym.
Wtedy wszyscy użytkownicy QNAP-ów, podobnie jak specjaliści od ich zabezpieczeń i szukania w nich dziur mogliby spać spokojnie.

• Lubię to
Reakcje: zsolarewicz
nie jest aż tak tragicznie z tym lockerem, znaczy jest bo szyfruje, ale nie dotknął rawów, tifów, fitów.... więc osoby przechowujące oryginalny materiał a nie jpg mogą się cieszyć.

Zahaszował za to .exe, .pdf, .zip, .avi, .mp4 - czyli działa wybiórczo a nie na wszystko. Część zbiorów ocalała.

tez mam idrive i backblaze no ale to jednak troche slabo,ze tak latwo uwalic linuxowy serwer...,teraz kwestia jak to postawic na czysto od nowa.z pendrive chyba?

u mnie RAWy zaszyfrowane. To chyba chwila i będziesz miał to samo. Co robić Panie i Panowie.

u mnie RAWy zaszyfrowane. To chyba chwila i będziesz miał to samo. Co robić Panie i Panowie.

Mi wczoraj przysyłał alerty że rozłączył kartę sieciową, przyszło ich w ciągu 5godzin 1099sztuk.

Ja wyłączyłem maszynę na tą chwile.... poczekam aż sytuacja się rozwinie. Screeny i logi wysłałem do supportu.

jeszcze PSD i Doc trafilo...

Qnap, help us pls...

ps. jakie macie wersje systemu?
czy byl wordpress, webdav?

Czesc-i-czolem,

pracujac na 253A dzis zauwazylem,ze do plikow psd, pdf doczepilo mi rozszerzenie '.muhstik'
plus klopoty z otworzeniem zamapowanych dyskow z kilku kompow w domu.
Czy to infekcja routera/ów czy NASa? /cos pisza ,ze zaraza kod PHP.../-sorki, jesli bredze.

Czy ktos pomoze i nakieruje czy/jak wywalic tego botneta/?/ ?...

Z gory wielkie dzieki !
A nie miałeś wlasnie jakiejś strony www na serwerze?

The Muhstik botnet exploits Drupal vulnerability (CVE-2018-7600), impacting versions 6,7, and 8 of Drupal’s CMS platform. “This potentially allows attackers to exploit multiple attack vectors on a Drupal site, which could result in the site being completely compromised,” warned MITRE’s Common Vulnerabilities and Exposures bulletin on March 28.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ente
  2. Optware IPKG
  3. *