Witam,
Planuję zakup serwerka do domu.
Raczej proste rzeczy - backup (zdjęcia, filmy). Z nadzieją na DLNA po LAN (kino, TV). Z tego co wiem to na WLAN nie ma co liczyć
Może serwer FTP.
Docelowo zabawa/nauka funkcjonalności.
Chciałbym aby pracował w RAID 1.
Problemem jest budżet (powiedzmy max 1,5K), dlatego szukam raczej używanego NAS'a (a nie lubię kupować używanych rzeczy, na których później mam polegać
).
Dyski chciałbym kupić nowe, coś w ten deseń:
Dysk WD Red WD20EFRX (2TB, 64MB, SATA/600)
Więc na sam server pozostaje około 700-800PLN.
Myślę, że w grę wchodzi TS-219P (absolutne minimum) w górę. Lub poczekam i uzbieram na TS-221.
Jestem zdecydowany na QNAP i nie zakładam innych producentów.
Pytania:
1) Czy poczekać i zbierać na nowy TS-221, czy polować na używany słabszy TS-220 / TS-219PII / TS-219P?
2) Czy odczuję różnicę w pracy tych poszczególnych modeli?
DODANE: W których z tych modeli można wymienić/zwiększyć RAM? Jeśli w ogóle można?
3) Czy górne ograniczenia capacity dla tych urządzeń są takie same?
4) Czy poza różnicą w hardware tych urządzeń istnieją inne różnice soft'owe lub funkcjonalne, które mogą mnie ograniczyć w opisanych potrzebach?
5) Jak głośne są to urządzenia? Rozumiem, że planu umieszczenia tego w salonie z tv/innym sprzętem raczej nie kostruować
(mieszkam w bloku - nie mam magicznych skrytek w ścianach za bardzo, za to dobrze rozprowadziłem sobie LAN po mieszkanku, więc mogę go umieścić w dowolnym pokoju)
6) Czy dyski które podałem będą OK, czy ktoś może polecić inne modele w podobnym pułapie cenowym lub tańsze - co może pozwoli na zakup lepszego TS?
7) Z jakikm priorytetem traktować zakup UPS?
Uff... chyba tyle na początek.
Z góry wielkie dzięki.
J.
P.S. Marzy mi się 4-bay ale budżet nie puszcza
Planuję zakup serwerka do domu.
Raczej proste rzeczy - backup (zdjęcia, filmy). Z nadzieją na DLNA po LAN (kino, TV). Z tego co wiem to na WLAN nie ma co liczyć
Może serwer FTP.
Docelowo zabawa/nauka funkcjonalności.
Chciałbym aby pracował w RAID 1.
Problemem jest budżet (powiedzmy max 1,5K), dlatego szukam raczej używanego NAS'a (a nie lubię kupować używanych rzeczy, na których później mam polegać
Dyski chciałbym kupić nowe, coś w ten deseń:
Dysk WD Red WD20EFRX (2TB, 64MB, SATA/600)
Więc na sam server pozostaje około 700-800PLN.
Myślę, że w grę wchodzi TS-219P (absolutne minimum) w górę. Lub poczekam i uzbieram na TS-221.
Jestem zdecydowany na QNAP i nie zakładam innych producentów.
Pytania:
1) Czy poczekać i zbierać na nowy TS-221, czy polować na używany słabszy TS-220 / TS-219PII / TS-219P?
2) Czy odczuję różnicę w pracy tych poszczególnych modeli?
DODANE: W których z tych modeli można wymienić/zwiększyć RAM? Jeśli w ogóle można?
3) Czy górne ograniczenia capacity dla tych urządzeń są takie same?
4) Czy poza różnicą w hardware tych urządzeń istnieją inne różnice soft'owe lub funkcjonalne, które mogą mnie ograniczyć w opisanych potrzebach?
5) Jak głośne są to urządzenia? Rozumiem, że planu umieszczenia tego w salonie z tv/innym sprzętem raczej nie kostruować
6) Czy dyski które podałem będą OK, czy ktoś może polecić inne modele w podobnym pułapie cenowym lub tańsze - co może pozwoli na zakup lepszego TS?
7) Z jakikm priorytetem traktować zakup UPS?
Uff... chyba tyle na początek.
Z góry wielkie dzięki.
J.
P.S. Marzy mi się 4-bay ale budżet nie puszcza