Chyba pójdę w custom ze względu na ograniczony budżet i apetyt na szybkość i funkcjonalność. Zawsze mogę wrócić do QNAP-a jakby nie patrzeć.
Moja specka komputera który mogę użyć na NAS:
MOBO: Asrock Pro4 AM4 B450
CPU: AMD Ryzen 5600X lub 5700X (czyli 6 lub 8 rdzeni) - do dokupienia, więc mogę wybrać niemal dowolny pod tą płytę
RAM: 64 GB DDR4 3200 MHz
SSD na OS NAS: 256 GB NVME M2
Dyski dokupię dwa HDD (kilkanaście TB) i dwa SSD 2-4 TB SATA3.
( później oczywiście można dorzucić jakieś karty: np. GPU czy z dyskami M2 NVME ).
----------------------------------
Ponieważ custom NAS ma power

to szybko rosną wymagania co do funkcjonalności!
Zastosowania:
1. Backup danych
2. Przechowywanie multimediów (video, audio i zdjęcia) oraz ich streaming:
- wideo na TV (kablem Ethernet)
- audio na amplituner (kablem Ethernet, może też WiFi)
- zdjęcia (na TV kablem + WiFi na inne urządzenia)
( tu pewnie jakiś PLEX czy KODI wyręczy z wszystkiego )
3. Appki i usługi:
- Git serwer
- Docker i Kubernetes
- DB: PostgreSQL lub/i MySQL
- może też serwer WWW (bardziej do zabawy, niż pro zastosowań - mam na myśłi mały ruch / wąską grupę odbiorców).
4. Obsługa monitoringu kamer - z około 6-7 kamer przewodowych FullHD. Tylko oparte o detekcję ruchu, nie potrzebuję nagrywać 24/7.
( tu kiedyś Wasz kolega sprzedawał tajwańskie kamerki w dobrej cenie; kolega żyje? Ma nadal kamerki? )
6. Wirtualizacja - do dwóch (max. trzech) VM.
7. Serwer poczty (tylko na własne potrzeby - jedna skrzynka e-mail).
8. Obsługa appek - jeszcze do końca nie wiem jakich, bo to zależy od OS
Dyski chciałbym mieć zaszyfrowane, Także 2FA by się przydało (mam klucze Yubikey).
Co do RAID to jeszcze nie podjąłem decyzji, trzeba to przemyśleć (podpowiedzi mile widziane!).
Dostęp do zarządzania głównie przez WWW, może też
FAQ SSH.
-------------
Chyba najtrudniejszy wybór - to część software-owa, bo tu nie mam doświadczenia, nigdy nie konfigurowałem NAS-a. Z krótkiego researchu ludzie polecają najczęściej TrueNAS Scale.
Cholera muszę poczytać o tym Proxmox, bo to jest z tego co widzę profesjonalna maszyna wirtualna (coś jak VMWare ??), jeśłi na tym polegnę, to zastosuję coś prostszego, jak TrueNAS czy tak jak jeden z kolegów podpowiadał - czystego Debiana. Ale Proxmoxem się zainteresuję.
Z góry dzięki za podpowiedzi!