How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pamiętaj, że podczas pracy Debiana w środku /deb/squeeze są mounty do takich udziałów jak Public czy Download. Jeśli nie zostaną one poprawnie odmontowane, a Ty wykonasz rm /deb/squeeze to polecą pliki z Twoich udziałów sieciowych.

    Kod (Bash):
    1. # wyświetla mounty systemowe
    2. mount
    3.  
    4. # wyświetli mounty zawierające "/deb/squeeze"
    5. mount | grep /deb/squeeze
    Dlatego zalecane jest abyś nie operował w lokalizacji /deb/..., a tylko w /share/debpool.

    Mount /share/debpool do /deb ma uchronić przed nieostrożnością użytkownika :)
    Mimo wszystko zawsze zalecam stop, disable a następnie reboot serwera.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    po kolejnym restarcie znów wszystko zacząłem od nowa ale dalej przy próbie przeniesienia:
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pokaż wynik z poleceń df -h i mount.
     
  4. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # df -h
    3. Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
    4. /dev/ram0                32.9M     15.2M     17.8M  46% /
    5. tmpfs                    64.0M    896.0k     63.1M   1% /tmp
    6. /dev/sda4               364.2M    342.8M     21.4M  94% /mnt/ext
    7. /dev/md9                509.5M    130.5M    379.0M  26% /mnt/HDA_ROOT
    8. /dev/md0                  1.8T    265.5G      1.5T  14% /share/MD0_DATA
    9. tmpfs                    32.0M         0     32.0M   0% /.eaccelerator.tmp
    10. [~] #
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # mount
    3. /proc on /proc type proc (rw)
    4. none on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
    5. sysfs on /sys type sysfs (rw)
    6. tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,size=64M)
    7. none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
    8. /dev/sda4 on /mnt/ext type ext3 (rw)
    9. /dev/md9 on /mnt/HDA_ROOT type ext3 (rw,data=ordered)
    10. /dev/md0 on /share/MD0_DATA type ext4 (rw,usrjquota=aquota.user,jqfmt=vfsv0,user_xattr,data=ordered,delalloc,acl)
    11. tmpfs on /.eaccelerator.tmp type tmpfs (rw,size=32M)
    12. [~] #
    --- Połączono posty, 18 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 18 Luty 2014 ---
    ciężko było ale udało mi się wywalić i zainstalować debiana od nowa.
    zanim wziąłem się za instalację włączyłem zaawansowane uprawnienia folderów.

    KONKLUZJA:
    Włączenie zaawansowanych uprawnień folderów rujnuje tylko debiana zainstalowanego przed tą operacją. Włączenie tej opcji powoduje zmianę praw dostępu do folderów co w konsekwencji uniemożliwia uruchomienie debiana.
    Jeśli jednak najpierw zostaną włączone zaawansowane uprawnienia folderów a potem dopiero zainstalowany zostanie debian wtedy wszystko jest ok (jak na razie ;))

    rtorrent rusza bez problemów i stare torrenty są nadal na liście.

    Mam jeszcze sugestię, która dla wprawionych w linuxie zawodników będzie pewnie oczywistą oczywistością ale na swoim przykładzie wiem, że zieloni mogą utknąć w tym miejscu:
    pkt 14 powoduje wyświetlenie ścieżki ale nie przenosi do niej natomiast pkt 15 powoduje wyświetlenie szukanej lokalizacji i przeniesienie do niej (podkreślone na czerwono) z tego miejsca wykonanie pkt 18 nie jest możliwe bo trzeba najpierw wrócić do /share/Public/debby. Proponuję w pkt 18 zmianę na pełną ścieżkę (zielone podkreślenie).

    debby.

    Jak zwykle może się okazać, że znów coś robiłem źle albo rozumuję źle i wszystko tak naprawdę jest dobrze opisane. Jak tak to proszę usunąć moją sugestię.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A więc uznajemy to za obecnie najłatwiejsze rozwiązanie problemu z kompatybilnością zaawansowanych uprawnień. Dobra robota!
     
    • Lizak Lizak x 1
  6. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja mam natomiast problem z automatycznym uruchamianiem XRDP, po starcie QNAP-a, debian sam startuje a XRDP trzeba wystartować ręczenie ale najpierw usunąć pliki z /var/run/xrdp/. Co ciekawe nawet usuwając te pliki przed restartem XRDP sam nie startuje. Plik startowy znajduje się w init.d.
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale to chyba jakiś paradoks:
    vs.
    Nie rozumiem. Możesz przełożyć to przykład?
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:16
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ma to samo co ja opisałem tutaj Link do postu Avisa :p tyle że u mnie nie jest to nagminne a raczej było bo pozbyłem się XRDP bo do niczego mi się nie przydawał
     
    • Piwo Piwo x 1
  9. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Rzeczywiście trochę zakręciłem. XRDP nie startował w ogóle przy starcie QNAP-a, niezależnie czy były pliki w /var/run/xrdp/ czy ich nie było. Można było wystartować XRDP ręcznie ale tylko jeśli usunęło się wszystkie pliki z /var/run/xrdp/. Pomogło nakierowanie Avisa do twojego postu, dopisałem XRDP do env.init i już staruje razem z QNAP-em. Dzięki za pomoc.
     
    • Lizak Lizak x 1
    • Ciasto Ciasto x 1
  10. 87marcin
    Offline

    87marcin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-110 100 Mbps
    Witam!
    Zainstalowałem Debiana wg. instrukcji z pierwszego postu, ale podczas startu systemu wyświetla się:
    Kod (Text):
    1. [~] # /etc/init.d/debian6.sh start
    2. - debian6.sh -- # QPKG Enable check
    3. - debian6.sh -- # QPKG Running check
    4. - debian6.sh -- # mount_deb
    5. - debian6.sh -- # start_services
    6. ----------------------------------------------------------------------
    7. ##--> Debian Virtual Environment Services Control program ...    ##--<
    8. ----------------------------------------------------------------------
    9. ---- start services:BEG
    10. executing: /etc/init.d/screen-cleanup start
    11. ... Okay!
    12. executing: /etc/init.d/ssh start
    13. Starting OpenBSD Secure Shell server: sshd.
    14. ... Okay!
    15. executing: /etc/init.d/rtorrent start
    16. tee: /share/Download/rtorrent/logs/rtorrentInit.log: No such file or directory
    17. cannot find readable session directory /share/Download/rtorrent/session from config /wheezy/etc/rtorrent.conf. check permissions
    18. executing: /etc/init.d/lighttpd start
    19. Starting web server: lighttpd2014-03-19 12:54:46: (log.c.118) opening errorlog '/share/Download/rtorrent/logs/error.log' failed: No such file or directory
    20. .
    21. ... Okay!
    22. ---- start services:END
    Coś jest nie tak z rtorrent.
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W udziale sieciowym Download są katalogi rtorrent/... ?
    • complete
    • downloads
    • watch
    • temp
    • session
    • logs
    • unpack
    • settings
    • settings/torrents
     
  12. 87marcin
    Offline

    87marcin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-110 100 Mbps
    Kod (Text):
    1. [/share/Download/rtorrent] # ls
    2. complete/  logs/      settings/  unpack/
    3. downloads/ session/  temp/      watch/
    Brakuje settings/torrents.
    --- Połączono posty, 24 Marzec 2014, Data oryginalnego postu: 19 Marzec 2014 ---
    Zrobiłem factory reset na qnapie, teraz wszystko działa. Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zabezpieczyć strone http://IP_of_QNAP_ARM_NAS:8808/rutorrent/ hasłem?
    --- Połączono posty, 1 Kwiecień 2014 ---
    Jak usunąć i ponownie zainstalować rtorrent?
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Musiałbyś chrootnąć się do środowiska squeeze - (nie wheezy!), w którym leży rtorrent i zrobić
    Kod (Bash):
    1. apt-get remove rtorrent
    Może wyjaśnij co chcesz osiągnąć?
     
  14. 87marcin
    Offline

    87marcin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-110 100 Mbps
    Nie wiem co zrobiłem, że zniknął mi /share/Download/rtorrent/downloads. Wszystkie torrenty pobieraja się do /share/Download/rtorrent/complete/downloads. Czasami pobieranie się zatrzymuje (pause) i nie mogę dokończyć pobierania. Po pobraniu jest błąd, nie chce przenieść pliku do /complete, wszystko zostaje w /share/Download/rtorrent/complete/downloads.
    --- Połączono posty, 1 Kwiecień 2014, Data oryginalnego postu: 1 Kwiecień 2014 ---
    Kod (Text):
    1. apt-get remove rtorrent
    czy lepiej:

    Kod (Text):
    1. apt-get purge rtorrent
    ?
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zapewne edytowałeś pliki konfiguracyjne lub porobiłeś linki. A odinstalowanie rtorrenta nie wiele zrobi ponieważ configi były tak spreparowane aby działać w tym środowisku.

    Jeśli chcesz odinstalować debiana i zacząć wszystko na nowo to musisz zrobić to co poniżej:
    1. Logując się na SSH systemu QNAP (nie Debian!) wykonaj:
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/debian6.sh stop
    2. /etc/init.d/debian6.sh disable
    3. reboot
    2. Po ponownym uruchomieniu serwera upewnij się, że żadna ścieżka w mount nie prowadzi do Debiana:
    Kod (Bash):
    1. mount | grep debpool
    Jeśli nic nie wylistuje to usuń całe środowisko:
    Kod (Bash):
    1. rm -rf /share/debpool/squeeze
    3. I teraz nie zapomnij usunąć Debiana z App Center
     
    • Piwo Piwo x 1
  16. 87marcin
    Offline

    87marcin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-110 100 Mbps
    Wyrzuciłem już całego debiana (zapomniałem tylko z App Center, ale usunąłem cały katalog /.qpkg/debian6) i zainstalowałem go ponownie. Zachowała się lista trackerów(?), ale reszta chyba jest OK. Sprawdzę później z większymi plikami czy będzie wstrzymywało pobieranie.
    Dzięki Panie Silas. :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A jaki występuje komunikat na zatrzymanych torrentach? Czy jest to: hash check failed?
     
  18. 87marcin
    Offline

    87marcin Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-110 100 Mbps
    Niestety błędy o których pisałem nie zniknęły. Musiałem jeszcze raz wyrzucić debiana, ale teraz dodatkowo usunąłem wszystkie foldery w /share/Download/rtorrent/. Zostawiłem tylko /complete bez folderu /complete/downloads, który się tworzył automatycznie przy próbie sprawdzenia sumy kontrolnej po ściągnięciu pliku. Trackery które wpisywałem zniknęły.
    Na razie wszystko jest ok.
    Nie wiem, usunąłem logi oraz całą historię.
     
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wystarczyło usunąć zawartość katalogu /rtorrent/session aby usunąć bieżące zadania.
    --- Połączono posty, 6 Kwiecień 2014, Data oryginalnego postu: 2 Kwiecień 2014 ---
    Albo... jest inne rozwiązanie, o którym nikt nie pomyślał! Banalne zresztą!
    Po co trzymać debiana w udziale sieciowym? :D

    (Dla istniejących instalacji usunąć udział sieciowy debpool z zachowaniem danych i ominąć punkt 1.)
    1. Przed rozpoczęciem instalacji, zamiast utworzyć udział sieciowy, to utworzyć katalog debpool na pierwszym woluminie
    Kod (Bash):
    1. publicdir=`/sbin/getcfg Public path -f /etc/config/smb.conf`
    2. voldir=`cd $publicdir && cd .. && pwd`
    3.  
    4. mkdir -p $voldir/debpool
    2. Podlinkowac udział do /share
    Kod (Bash):
    1. cd /share
    2. ln -sf CACHEDEV1_DATA/debpool debpool
    3. Zainstalować Debiana według opisu pomijając jego uruchomienie, czyli dwie ostatnie komendy:
    Kod (Bash):
    1. # Przelacz status wlaczenia (Enable) aplikacji na TRUE
    2. /etc/init.d/debian6.sh enable
    3.  
    4. # To juz koniec. Uruchom Debiana :)
    5. /etc/init.d/debian6.sh start
    6. # Enjoy!
    4. Odnaleźć plik debian6.sh ...:
    Kod (Bash):
    1. publicdir=`/sbin/getcfg Public path -f /etc/config/smb.conf`
    2. qpkgdir=`cd $publicdir && cd ../.qpkg/ && pwd`
    3. cd $qpkgdir/debian6
    4.  
    5. echo "Lokalizacja naszego pliku to:"
    6. pwd
    5. Edytować dowolnym edytorem np. vi debian6.sh lub np. mcedit.sh - jak kto lubi.

    6. Na początku programu, pośrodku export WebShare=`... i # ##--> Help note dopisać:
    Kod (Bash):
    1. if [ ! -L "/share/debpool" ]; then
    2.         if [ -d "/share/debpool" ]; then
    3.                 echo "Error: /share/debpool already exists and it's an directory not a link."
    4.                 exit 1
    5.         fi
    6.        
    7.         publicdir=`/sbin/getcfg Public path -f /etc/config/smb.conf`
    8.         voldir=`cd $publicdir && cd .. && pwd`
    9.  
    10.         if [ ! -d "$voldir/debpool" ]; then
    11.                 echo "Error: $voldir/debpool on first volume drive not found."
    12.                 exit 1
    13.         fi
    14.  
    15.         echo "Debug: Creating symbolic link from: $voldir/debpool to: /share/debpool"
    16.         cd /share
    17.         ln -sf $voldir/debpool debpool
    18. else
    19.         echo "Debug: Okay! Link already created..."
    20. fi
    21.  
    22.  
    23. # ----------------------------------------------------------------------
    24. # ##--> Help note
    25. # ----------------------------------------------------------------------
    7. Oraz usunąć funkcję make_pool() ...
    Kod (Bash):
    1. # ----------------------------------------------------------------------
    2. # ##--> Determine POOL location according to smb.conf
    3. # ----------------------------------------------------------------------
    4. make_pool() {
    5. BASE_GROUP="/share/HDA_DATA /share/HDB_DATA /share/HDC_DATA /share/HDD_DATA /share/HDE_DATA /share/HDF_DATA /share/HDG_DATA /share/HDH_DATA /share/MD0_DATA /share/MD1_DATA /share/MD2_DATA /share/MD3_DATA"
    6. pooldir=`/sbin/getcfg debpool path -f /etc/config/smb.conf`
    7. if [ ! -z $pooldir ] && [ -d $pooldir ];then
    8.     pooldirp1=`/bin/echo $pooldir | /bin/cut -d "/" -f 2`
    9.     pooldirp2=`/bin/echo $pooldir | /bin/cut -d "/" -f 3`
    10.     pooldirp3=`/bin/echo $pooldir | /bin/cut -d "/" -f 4`
    11.     if [ ! -z $pooldirp1 ] && [ ! -z $pooldirp2 ] && [ ! -z $pooldirp3 ]; then
    12.         [ -d "/${pooldirp1}/${pooldirp2}/debpool" ] && POOL_BASE="/${pooldirp1}/${pooldirp2}" && POOL_DIR="${POOL_BASE}/debpool"
    13.     fi
    14. fi
    15.  
    16. # Determine BASE installation location by checking where the Pool folder is.
    17. if [ -z $POOL_BASE ]; then
    18.     for datadirtest in $BASE_GROUP; do
    19.         [ -d "${datadirtest}/debpool" ] && POOL_BASE="/${pooldirp1}/${pooldirp2}" && POOL_DIR="${POOL_BASE}/debpool"
    20.     done
    21. fi
    22.  
    23. if [ -z $POOL_BASE ] ; then
    24.     echo "The Pool share not found."
    25.     return 1
    26. fi
    27. export POOL_BASE=$POOL_BASE
    28. export POOL_DIR=$POOL_DIR
    29. }
    30. # ----------------------------------------------------------------------
    8. W jej miejsce wstawić:
    Kod (Bash):
    1. export POOL_BASE=$voldir
    2. export POOL_DIR=$voldir/debpool
    9. W ostatniej częsci programu...
    Czyli:
    Kod (Bash):
    1. # ----------------------------------------------------------------------
    2. ########### START of SHELL script
    3. make_base # VOL_BASE=/share/HDA_DATA
    4. make_pool # POOL_BASE=/share/HDA_DATA && POOL_BASE=/share/HDA_DATA/debpool
    5. QPKG_DIR=${VOL_BASE}/.qpkg/debian6
    6.  
    7. case "$1" in
    ... usunąć odwołanie do funkcji make_pool() - Po prostu całą linijkę, pozostawiając w rezultacie:
    Kod (Bash):
    1. # ----------------------------------------------------------------------
    2. ########### START of SHELL script
    3. make_base # VOL_BASE=/share/HDA_DATA
    4. QPKG_DIR=${VOL_BASE}/.qpkg/debian6
    5.  
    6. case "$1" in
    PS. Nie sprawdzałem, czy działa :D ... pisałem z głowy.
     
  20. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    18:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    witam

    czyściłem swojego Qnapa zaktualiwozałem do 4.07 i nie moge na 1 woluminie utworzyć udziału sieciowego debpool jakieś sugestie jak to rozwiązać