How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja umywam rączki od tego :) Może spróbuj pobrać na nowo paczkę i podmienić katalog.
     
  2. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    kurcze, aż tak nabroiłem? nie pomogła podmiana katalogów.

    czuję, że trzeba będzie wszystko wyp... i zainstalować od nowa.
    Jak mogę całego debiana w prawidłowy sposób odinstalować?
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Usunąć katalog w debpool.
    --- Połączono posty, 16 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 16 Luty 2014 ---
    Oczywiście upewnij się, że nie ma mountów bo możesz sobie wykasować zawartość dysków... Więc wcześniej zrób jego stop oraz disable i zrestartuj NAS. Dopiero wtedy usuwaj zawartość debpool.
     
  4. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    A nie jest czasem tak, że ci podpowiada jakich uprawnień się podziewa -> 776, a masz 600?
    Pokaż komunikat.
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Może kaktus ma racje :) Komunikaty trzeba czytać :)
     
  6. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    nie, nie, nie. uprawnienia 776 są właśnie otwarte na świat i to jest zagrożenie, o którym informuje system. komunikat jest na poprzedniej stronie.
    zresztą próbowałem zmieniać uprawnienia nawet na 777 ale jakie by nie były ustawione dostawałem komunikat, że są 776
     
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ustawiasz coś innego niż skrypt sprawdza ....
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    to się właśnie okazało! grzebałem nie tam gdzie trzeba
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pewnie chroot nie zrobiłeś tam gdzie trzeba - zerknij do skryptu instalacyjnego, tam gdzie zmienia się hasło ;)
     
  10. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    uprawnienie zmienione, debian startuje bez żadnych błędów

    debian start.

    ale problem jest jeszcze z rtorrentem. webui startuje ale dostaję komunikat:
    Kod (Text):
    1. Zła ścieżka do rTorrenta. Sprawdź, czy jest uruchomiony. Sprawdź też ustawienia $scgi_port oraz $scgi_host settings w config.php oraz scgi_port w pliku konfiguracyjnym rTorrent.
    gdzie znajdę te pliki?
    --- Połączono posty, 17 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 16 Luty 2014 ---
    no dobra, widzę, że nikt nie ma ochoty babrać się ze mną w tym smrodzie to może z innej strony podejdę:
    najpierw zainstalowałem debiana a następnie włączyłem zaawansowane uprawnienia folderów. Po tym qnap mozolnie pozmieniał prawa dostępu do wszystkich katalogów na dysku (w sobie znanym celu). To z kolej spowodowało problemy z debianem.
    A gdyby tak najpierw włączyć zaawansowane uprawnienia a potem zainstalować debiana to chyba prawa powinny być ok i powinno wszystko śmigać, hę? czy może jednak moje rozumowanie jest na którymś etapie zwyczajnie błędne?
     
    • Lizak Lizak x 1
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a weź wyłącz te zaawansowane ACL i zainstaluj debka i nie włączaj ich wcale :p
     
  12. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    eh, w tym rzecz, że bardzo mi pasuje ta funkcja. Na serwer wrzuciłem wszystkie swoje dane i wolałbym, żeby np. żona nie mogła mi skasować niektórych plików a z innymi niech robi co chce. Jeśli da się poszczególnym użytkownikom przypisać różne prawa do tych samych folderów w prosty sposób bez ACL to mogę to cholerstwo wyłączyć.

    Jeśli nikt nie jest w stanie powiedzieć czy mój pomysł zadziała to nie pozostaje mi nic innego niż sprawdzenie samemu.
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    rtorrent nie wystartował. Logi rtorrenta znajdują się w /share/Download/rtorrent/logs

    Wszystkie te modyfikacje QNAP'owe powstają przez determinacje i spryt użytkowników. Jeśli Twój pomysł zadziała to niewątpliwie stanie się jednym z rozwiązań tego problemu.
     
  14. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    error.log jest dłuuugi i zawiera niezrozumiałe zaklęcia. biorę się za przeinstalowanie debiana.
    Czy poniższe mogę pominąć skoro te katalogi już istnieją?
    Kod (Bash):
    1. # Utworz niezbedne katalogi dla rtorrenta
    2. RTBASE="/share/Download/rtorrent"
    3. mkdir -p $RTBASE/complete $RTBASE/downloads $RTBASE/watch
    4. mkdir -p $RTBASE/temp $RTBASE/session $RTBASE/logs
    5. mkdir -p $RTBASE/unpack $RTBASE/settings $RTBASE/settings/torrents
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Skoro istnieją to chyba tak :)
     
  16. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    ja to coś zawsze spiernicze, nie może się obejść bez problemów.
    usunąłem katalog debpool i zacząłem wszystko od nowa. W tym miejscu coś się zdupiło
    Kod (Text):
    1. [/share/Public/debby] # mv debpool/squeeze /share/debpool/
    2. mv: cannot create directory `/share/debpool/usr/include/curl': No space left on device
    3. ...
    po tym wiatrak qnapa zaczął kręcić jak głupi. nie mogłem się zalogować na QTSa więc wklepałem reboot. serwer zrestartował się ale znowu mam problem z logowaniem przez SSH, telnet działa, W QTSie mam mnóstwo komunikatów o braku ramu

    co znowu skopałem?
    --- Połączono posty, 17 Luty 2014, Data oryginalnego postu: 17 Luty 2014 ---
    problem z SSH już się rozwiązał, znowu pozmieniały się prawa dostępu w /etc/SSH
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czy przed usuwaniem katalogu zrobiłeś tak jak mówiłem czyli stop, disable i reboot?
     
  18. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    stop, disable tak, o restarcie zapomniałem przyznaję się bez bicia
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Żebyś sobie danych z udziałów sieciowych nie pokasował.
     
  20. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    wygląda na to, że wszystko jeszcze jest, ufff
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.