How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a czy po prostu on już tam nie jest ?
    działasz jako root/admin ?
     
  2. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    tak jako admin chcąc go utworzyć otrzymuje informacje "działanie niobsługiwane przez mechanizm przetwarzania" działam z linuksa mint 16
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    łączysz się przez SSH do serwera??
     
  4. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    tak SSH udało się teraz nie rzechodzi polecenie mv debpool/squeeze /share/debpool/ otrzymuje odpowiedz
    i w "stan systemu" brak zainstalowanego dysku
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bo nie ma udziału debpool i wszystko pchasz w ramdrive.
     
  6. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    zmienie na 4.02 ale dlaczego nie widzi dysku przez ftp moge z niego kożystać
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Teraz nawet nie rób żadnego upgradu firmwaru.
    Zrestartuj urządzenie i utwórz udział sieciowy!
     
  8. Change
    Offline

    Change Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Witam
    Błędy przy instalacji Firebirda, ktoś coś poradzi ?
    fire.
     
  9. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    takie pytanko mam: mam u siebie wrzuconego debiana z rtorrentem na fw 4.1.0, jeśli zrobię upgrade do wersji 4.1.1 to wszystko pójdzie w dym i od nowa trzeba się bawić czy będzie dalej hulać?
     
  10. mab83
    Offline

    mab83 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2014
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Robiłem upgrade u siebie wszystko gra tylko na czas upgradu musiałem wyłączyć Debiana w App Center bo aktualizacja nie chciała przejść. Po aktualizacji ponowne włączenie i wszystko hula.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. gac
    Offline

    gac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    1 Luty 2014
    Wiadomości:
    79
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +22 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    dzięki, w takim razie ruszam śmiało z aktualizacją
     
  12. testus
    Offline

    testus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    55
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Właśnie wczoraj sprawdziłem instalację na TS219. Działa pięknie ;) Dzięki !!!
    Takie pytanie, systemy działają równolegle. Czy jest możliwa jakaś zależność między nimi?

    Chodzi mi konkretnie o to czy np. file2ban w Debianie, można podpiąć pod Asterisk zarządzany przez platformę Qnap'a?
    Nie spotkałem się z paczką file2ban na platformy Qnap, stąd jedna z przyczyn mojego zaciekawienia Debianem pod Qnap.


    I drugie pytanie do adminka Silasa, moją podstawową platformą Qnapa na której działam jest X86 (TS-809). Czy naprawdę nie zadziała ta instalacja na tej platformie? Co tutaj trzeba byłoby zrobić aby udało się również na niej zainstalować?
    EDIT: Ok już widzę jest osobny wątek na X86 How-To - Natywny Debian Squeeze z X Window, OpenMediaVault oraz Ajenti dla platformy x86
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  13. gonzales
    Offline

    gonzales Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na tym forum.
    Zainstalowałem debiana z tutka ale nie mogę przejść dalej bo SSH wywala mi taki komunikat.
    Jak rozumiem coś po stronie SSH po stronie debiana ale jak to naprawić. Zarówno debiana jak i qnapa restartowałem.
     
  14. bunius
    Offline

    bunius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Listopad 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    Witam serdecznie,

    wielkie podziękowania dla autora tematu. Natywny debian daje sporo dodatkowych możliwości qnapowi.
    Mam pytanie. Zainstalowałem couchpotato na dabianie wg opisu: Install Couchpotato on Debian Linux •

    Wykonałem całość razem z częścią autostart, niestety couchpotato nie startuje po restarcie serwera.
    Będę wdzięczny jeśli ktoś mi powie jak mam to zrobić. Domyślam się, że muszę coś dopisać do pliku /env.init, tylko co i gdzie mam tam wpisać?
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    popatrz do 1. posta czesc zatytulowana [Rozwiązywanie problemów]
     
  16. gonzales
    Offline

    gonzales Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-110
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-110 1 GbE
    Dzięki, cytowanego przez Ciebie mojego posta nie zdążyłem wtedy wyedytować bo forum się wysypało i nie działało przez kilka dni.
    Problem rozwiązałem bo zorientowałem się, że chodzi o standard jakiegoś protokołu, który należy ustawić na "2".
    Dzięki.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  17. bunius
    Offline

    bunius Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Listopad 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-212 802.11ac
    odpowiem sobie sam, a może innym się przyda :)

    Rozwiązanie okazało się prostsze niż podejrzewałem. Na trop naprowadził mnie ten temat: How-To - Polacy nie gęsi i swojego QNAP-a z pulpitem mają!

    a dokładniej
    @Silas: Nazwy usług to pliki znajdujące się również w /etc/init.d z tym, że w tym wypadku wewnątrz Debiana.

    także w moim przypadku w pliku env.init dopisałem couchpoteto i komentując przy okazji co mi nie potrzebne.
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 167
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 132 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nic nowego - bo ten skrypt (/env.init) jest odpowiedzialny za odpalenie usług :)
     
  19. hawkers
    Offline

    hawkers Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Listopad 2014
    Wiadomości:
    50
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    • N/1.8: Precyzyjnie przedstaw swoje pytanie!
    null 100 Mbps
    Jak pobrać xrdp lub cos innego do zdalnego pulpitu,ponieważ wywala komunikat że brak pliku?Mam Qnap 212P.Zainstalowałem debiana z opisu i działa oraz rtorent działa.Zainstalowałem poleceniem webmina:
    Kod (Text):
    1. aptitude purge webmin
    i też działa.Niestety poleceniem:
    Kod (Text):
    1. apt-get install tightvncserver
    2. oraz
    3. aptitude install gnome-desktop-environment xrdp
    Nie można zainstalować,wywala błąd:
    Kod (Text):
    1. 404  Not Found
    2. E: Nie udało się pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/liba/libart-lgpl/libart-2.0-2_2.3.21-1_armel.deb: 404  Not Found
    3.  
    oraz
    Kod (Text):
    1. 404  Not Found
    2. Nie udało się pobrać http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/t/tightvnc/tightvncserver_1.3.9-6.1+b1_armel.deb  404  Not Found
    3. E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, proszę spróbować uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing
    4.  
    By uruchomic xrdp wpisuje kod:
    Kod (Text):
    1. service xrdp start
    ale wyrzuca błąd:
    Kod (Text):
    1. xrdp: unrecognized service
    2.  
    Z tego co się domyslam paczki nie zostały zainstalowane,tylko czemu?Brak ich na serwerach?Czy po prostu na moim qnapie nie da się zainstalować?
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jakie skreślić liczby w totolotku, ponieważ wywala że nie mam skreślonych liczb?

    Ja wiem, że w dzisiejszych czasach klarowność jest zabytkiem i nieustępująca babska moda na hasło "domyśl się" coraz lepiej przędzie, ale to nie jest forum jasnowidzów i wróżek - dlatego dostajesz warna!
    Punkt 1.8 - Tematyka z Regulamin i zasady obowiązujących na tym forum: