Rozwiązany Obszar na dysku: Zarezerwowane przez system

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika brejhart, 14 Lipiec 2015.

Ładowanie...
  1. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No własnie nie rozumiem. Moim zdaniem zrobił to sam system. Ja mam IP 8.251
    --- Połączono posty, 12 Grudzień 2016, Data oryginalnego postu: 12 Grudzień 2016 ---
    Widzę jeszcze w logach takie coś. Może to ten mój przyrost miesca co był.
    Typ Data Czas Użytkownicy Źródło IP Nazwa komputera Zawartość

    Ostrzeżenie 2016/12/08 14:55:52 System 127.0.0.1 localhost [Media Library] Thumbnail generation failed: /share/CE_CACHEDEV1_DATA/Multimedia/Foto/ZdjS5001776.JPG

    Ostrzeżenie 2016/12/08 14:55:51 System 127.0.0.1 localhost [Media Library] Thumbnail generation failed: /share/CE_CACHEDEV1_DATA/Multimedia/Foto/ZdjS5001716.JPG

    Ostrzeżenie 2016/12/08 14:55:51 System 127.0.0.1 localhost [Media Library] Thumbnail generation failed: /share/CE_CACHEDEV1_DATA/Multimedia/Foto/ZdjP1000247.JPG


    Coć nie radził sobie z jakimiś JPG
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    405
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    wyłącz generowanie miniatur,
     
  3. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ok teraz to i tak po jabłkach. Dobrze że mam kopie FOTO. Najbardziej mnie ciekawi dlaczego dysk sie zablokował.
    Z danymi dam sobie rade. Mam prawie wszystkiego kopie. Hasło fakt ustaliłem kiedyś. Ale dlaczego on sobie wymyslił i sie zablokował. CO do hasła to jestem prawie pewny. No własnie prawie. I teraz nie wiem czy wina hasła czy samego QTS.
    Zwale wine na to że to wersja BETA.
     
    • Face Palm Face Palm x 1
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 251
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +1 394 / 30 / -6
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie.
    To Ty zaszyfrowałeś wolumin.
    Teraz odblokuj!
     
  5. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mozna jakoś hasło odczytać z serwera? Zgłupiałem co do hasła. Nie wiem czy to teraz wina hasła czy serwera. upload_2016-12-12_9-6-57.
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 251
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +1 394 / 30 / -6
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  7. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    A może mi ktos potwierdzić czy ten komunikat który mi wyskakuje jest to poprawny komunikat w przypadku złego hasła?
    Teraz nie wiem. Wina Serwera czy moja.
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 417
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +1 058 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie
     
  9. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Stawiam na QTS. Jak to w przypadku Qnapa komunikat często z d.. wzięty nic nie mówiący pozostawiający milion domysłów.
    Zrób ze 2-3 restarty i wtedy spróbuj.

    W moim TS-453mini kiedy wybrałem "bezpiecznie odłącz wolumen" dla dysku 3, mój wspaniały Qnap odmontował dysk 2 ???
    WTF ???? No ale ok niech mu będzie, wyjmuje i ponownie wkładam dysk i co?? Error, błąd dysku, wyciągam ponownie czekam 2 minuty aż wszystko się poukłada w systemie i wkładam dysk 2. OK widzi, pokazuje że dysk zawiera dane, wybieram "Odzyskaj", komunikat o sukcesie i że niby wszystko ok. Ale zawartości nadal nie widać ?? W zakładce przestrzeń dyskowa pokazuje mi DataVol2 "BŁĄD" ???? Jaki? a zgadnij sobie hehe aż mi ciarki przeszły po plecach, próbuje na różne sposoby i nic? Przez chwile nawet wyświetlał mi w "informacje ogólne", że dysk DataVol2 należy do puli 238 ???? Na 100000% był to "statyczny wolumen pojedyńczy". Próbuję szukam różnych opcji i nic :/
    Łącze się przez konsolę i MC i widzę moje katalogi ale są na czerwono. Dwa restarty serwera, i dysk zaczął normalnie funkcjonować.
    Przyczyny nadal nie znam, ale restarty na błędy pomogły może i Tobie pomogą.

    Osobiście odradzam "hot swap" w przypadku Qunapa TS-453mini dość niebezpieczna operacja i tak aby ponownie dysk zaczął funkcjonować trzeba restartować serwer.
    Na 5-6 prób 4 zakończyły się porażką i lekką palpitacją serca ;) Oczywiście dokładanie kolejnego czystego dysku nie stanowi problemu, problemy się pojawiają po odłączeniu i podłączeniu dysku z danymi.

    Na szczęście problemy z zegarem o których pisałem w innym wątku ustały, przyczyna też nieznana ale już działa kilka dni i jak w szwajcarskim zegarku ;)

    Pozdrawiam i powodzenia w odzyskaniu danych.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 251
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +1 394 / 30 / -6
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale co Ty opowiadasz za bzdury. Tu jest jasno powiedziane ze zaszyfrował wolumin.
     
  11. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Czemu bzdury? To odpowiedz na jego pytanie co konkretnie oznacza komunikat który otrzymuje?
    Cytuję: "Nieznany błąd: odblokowanie nie powiodło się" czy to oznacza, że podaje złe hasło czy jednak hasło jest prawidłowe ale wystąpił nieznany błąd?
    Bo oto pyta KrzysiekK i ja np. tez nie rozumiem tego komunikatu, nie jest on jasny i określający konkretnie przyczynę.

    Ja mu tylko podpowiedziałem, żeby zrestartował z 2-3 razy serwer bo czasem to pomaga na problemy z dyskami, może po prostu mu się coś źle zamontowało w systemie i po restarcie zadziała. U mnie było już tak wiele razy i to z dyskami nie szyfrowanymi, po tych perturbacjach zrezygnowałem kompletnie z szyfrowania własnie przed obawą utraty danych.
     
    • WTF WTF x 1
  12. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Do woluminu przydzieliłem hasło fakt. Hasło założyłem jak kiedyś stawiałem wszystko od nowa. Dysk był cały czas odblokowany i działał. Działal na oko 2-3 miesiace i oczywiście były restarty nie raz. Uważam że Qnap SAM mi zablokował dysk. Odnosnie komunikatu. To jak kolega napisał. Komunikat z "dupy" nie wiadomo czy złe hasło czy problem z Qnapem. Powalcze jeszcze w wolnej chwili. Jak nie to bedzie totalny reset wszystkiego.
     
  13. killjoy
    Online

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    292
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +60 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    NAS nic nie robi "sam" bo to nie osoba :s.
    NAS robi to, co ma w konfigu a konfig tworzy user. ;)

    Akurat przy szyfrowaniu dysków nie moga byc takie sytuacje, że kiedyś to właczyłem i działało a teraz nie działa - najlepiej jak nie wiesz co do czego służy to tego nie włączaj przy ponownym postawieniu systemu aby potem nie mieć probelmów.
    Szczególnie jak nie pamiętasz hasła......bo będzie :'(.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  14. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Bardzo dobrze Ciebie rozumiem. Prowadze sklep serwis komputerowy od 6 lat.
    Prawie codziennie ktoś przynosi komputer do naprawy i słyszę "samo sie zrobiło"
    Z doświadczenia wiem że w większości przypadków to wina klienta. Ale czasem sam siadam i widze takie cuda które sie dzieja na komputerach klienta lub serwerach że zastanawiam sie czy istnieją duchu.

    W moim przypadku uważam że:
    1)Podałem hasło do dysku w czasie instalacji
    2) TS-251 działał dłuższy czas bez problemu. Jedynie wieczny problem "zarezerwowane przez system"
    3)Przeszedłem na 4.3.2.0017. (restartowałem nie raz)
    4)Qnap SAM zablokował dysk użytym zapewne hasłem które nadałem wcześniej.
    5)Qnap nie chce odblokowac dysku.
    a)złe hasło (nie jasny komunikat "Nieznany bład. odblokowanie nie powiodło sie") Co do hasła to fakt mogłem juz pomieszać.
    b)problem z samym systemem Qnapa. Podaje poprawne hasło a on i tak nie chce odblokować. Wersja Beta itd...

    Mój temat uważam za wyczerpany. Dziś wieczorem zrobie totalny reset. Dane częściowo mam Zyxelu jeszcze. Przy okazji bede bardzo monitorował czy znowu nie leci "zarezerwowane przez system".
     
  15. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    To odpowiedz do killjoy.

    Ale to ty jesteś pewien, że to na 100% złe hasło a nie jakiś błąd tak jak mówi komunikat?

    Ja miałem dyski bez szyfrowania i też otrzymałem komunikaty "błąd" i nic więcej !!! Po 2-3 restartach błąd znikną.
    Też powiesz mi, że nie powinienem używać NAS-a bo nie wiem jak to się robi?

    Myślałem, że właśnie po to jest nas żeby zabezpieczyć dane no i liczyłem wybierając markę Qnap na intuicyjny interfejs który pozwoli mi skonfigurować serwer bez dużej wiedzy administratora i biegłej znajomości Linuxa. Niestety troszeczkę jestem rozczarowany bo zdarzają się takie przypadki i komunikaty które kompletnie nic nie mówią. Trzeba grzebać na forum i szukać pomocy a tak jak w moim przypadku przy dyskach pomogły restarty ale jakby nie pomogły to nie wiem co miałbym robić (kolejnych kilka wieczorów w plecy).

    Niestety błędy się zdarzają i nie tylko ze strony użytkowników ale też w oprogramowaniu i sprzęcie o czym ty killjoy powinieneś dobrze wiedzieć po swoich przygodach z wyłączeniem USB ;)
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 251
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +1 394 / 30 / -6
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale system sam nie szyfruje dysków Panowie :) Killjoy ma zupełną racje. Jak nie wiecie do czego dana funkcja służy to jej nie włączajcie!
    --- Połączono posty, 13 Grudzień 2016, Data oryginalnego postu: 13 Grudzień 2016 ---
    Zamykam temat.
     
  17. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    678
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +152 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    W najnowszym buildzie QTSa naprawiono błąd uniemożliwiający odszyfrowanie folderu, jeśli hasło zawierało wykrzyknik:
    -Fixed an issue where encrypted folders with the ! character (exclamation mark) in their passwords could not be unlocked.
    Czy Twoje hasło zawierało wykrzyknik?
     
  18. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Qunap sie odblokował po wyłączeniu z prądu w czasie pracy. Taki chamski restart. Jest dostep do plików. Kłódka otwarta. W "Zasób magazynowy" 0 bajt
    Reszta na foto. Ogólnie kopiuje szybko dane i będzie całkiem reset wszystkiego. Nie moge sobie pozwolic na nastepne takie fikumiku z strony Qnapa.

    Do kolegia fiozo. Miałeś rację. Nigdy bym nie pomyslał restartach. Wychodzi na to że 4.3.2.0017 jest nadal pełen błędów.

    Zwalam wine ze jest to BETA. Juz przestałem sie nad tym zastanawiać. Chciałbym jedynie pokazać co mój TS-251 odwalił. Zrzuty ekranu wykonane przed chwila. upload_2016-12-13_12-13-37.



    upload_2016-12-13_12-14-48.
    upload_2016-12-13_12-16-18.
     
  19. fiozo
    Offline

    fiozo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Listopad 2016
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    A nie mówiłem :D eta normalne hehe
    Ja też miałem masę strachu ale stara sprawdzona "informatyczna" metoda działa "wyłącz i włącz" :)
    Nie chcę być złośliwy ale co teraz powiedzą te osoby które z góry założyły, że "nic się samo w Qunapie nie dzieje" i to pewnie wina użytkownika?
    Gdyby jednak komunikat był bardziej czytelny myślę, że o wiele szybciej udałoby się rozwiązać problem.
    Ja podobnie jak ty posiadam doświadczenie informatyczne choć w Nasach ekspertem nie jestem ale nie raz przy konfiguracji czy potwierdzeniu jakiegoś komunikatu w Qunapie muszę się zastanowić o co chodzi autorowi ;)

    Pozdrawiam.
    PS. Wersja 4.2 też jest jeszcze pełna błędów :-(
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. KrzysiekK
    Offline

    KrzysiekK Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    30 Marzec 2016
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    09:56
    Oceny:
    +2 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Wracając do głównego tematu. Zarezerwowany przez system. Tak sobie pomyślałem. Czy nie jest to może spowodowane tym że na dysku sa skopiowane zdjęcia z polskimi znakami? Mam widze błedy w logach. Może system je jakos przenosi w inne miejsce.
    Nie radzi chyba sobie wtedy z miniaturkami
     

Poleć tę stronę