Stawiam na QTS. Jak to w przypadku Qnapa komunikat często z d.. wzięty nic nie mówiący pozostawiający milion domysłów.
Zrób ze 2-3 restarty i wtedy spróbuj.
W moim TS-453mini kiedy wybrałem "bezpiecznie odłącz wolumen" dla dysku 3, mój wspaniały Qnap odmontował dysk 2 ???
WTF ???? No ale ok niech mu będzie, wyjmuje i ponownie wkładam dysk i co?? Error, błąd dysku, wyciągam ponownie czekam 2 minuty aż wszystko się poukłada w systemie i wkładam dysk 2. OK widzi, pokazuje że dysk zawiera dane, wybieram "Odzyskaj", komunikat o sukcesie i że niby wszystko ok. Ale zawartości nadal nie widać ?? W zakładce przestrzeń dyskowa pokazuje mi DataVol2 "BŁĄD" ???? Jaki? a zgadnij sobie hehe aż mi ciarki przeszły po plecach, próbuje na różne sposoby i nic? Przez chwile nawet wyświetlał mi w "informacje ogólne", że dysk DataVol2 należy do puli 238 ???? Na 100000% był to "statyczny wolumen pojedyńczy". Próbuję szukam różnych opcji i nic :/
Łącze się przez konsolę i MC i widzę moje katalogi ale są na czerwono. Dwa restarty serwera, i dysk zaczął normalnie funkcjonować.
Przyczyny nadal nie znam, ale restarty na błędy pomogły może i Tobie pomogą.
Osobiście odradzam "hot swap" w przypadku Qunapa TS-453mini dość niebezpieczna operacja i tak aby ponownie dysk zaczął funkcjonować trzeba restartować serwer.
Na 5-6 prób 4 zakończyły się porażką i lekką palpitacją serca
Oczywiście dokładanie kolejnego czystego dysku nie stanowi problemu, problemy się pojawiają po odłączeniu i podłączeniu dysku z danymi.
Na szczęście problemy z zegarem o których pisałem w innym wątku ustały, przyczyna też nieznana ale już działa kilka dni i jak w szwajcarskim zegarku
Pozdrawiam i powodzenia w odzyskaniu danych.