kojot

Passing Basics
Beginner
19 Styczeń 2011
28
4
50
Odznaki
16
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Bardzo potrzebna pomoc!

Po zawieszeniu się QNAPa niestety straciłem dostęp do danych. System się uruchamia jednak oba woluminy są odmontowane. Próba ich sprawdzenia w celu odzyskania dostępu przerywana jest zaraz po starcie.

Sprzęt to QNAP TS-253D
Oprogramowanie QTS 5.2.9.3499

Załączniki

• Zrzut ekranu 2026-08-13 152320.webp
    Zrzut ekranu 2026-08-13 152320.webp
    60,9 KB · Wyświetleń: 27
  • Zrzut ekranu 2026-08-13 150000.webp
    Zrzut ekranu 2026-08-13 150000.webp
    18,7 KB · Wyświetleń: 21
  • Zrzut ekranu 2026-08-13 145722.webp
    Zrzut ekranu 2026-08-13 145722.webp
    23,6 KB · Wyświetleń: 23
Brak odpowiedzi z Twojej strony. Zaczynam urlop. W zgłoszeniu napisałem, że proszę o podłączenie pendrive 128GB sformatowany to NTFS. Są space map counts błędy, które należy naprawić.
Czekałem tu na odpowiedź, nie widziałem tam.
Połączono posty:

Czy może być dysk zamiast pendrive?
Połączono posty:

Podłączyłem czysty dysk przenośny 1TB
Połączono posty:

Udało się jednak znaleźć pendrive 128GB, jest podłączony.

Naprawa wciąż trwa. Przy tej ilości migawek, może to potrwać bardzo długo...
1786792469127.webp

czekamy...
(Należy brać pod uwagę, że uszkodzona pamięć RAM, która przełożyła się na utratę danych, może skutkować dużym uszkodzeniem uniemożliwiającym naprawę systemu plików, zwłaszcza, że problem występował dłużą chwilę czasu.)

• Lubię to
Reakcje: kojot
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc :D.
Uratowało mi to "dupę" i wiele innych problemów. Szkoda, że tego problemu z uszkodzoną pamięcią nie dało się wcześniej "zauważyć". Mój trop z brakiem pamięci był słuszny, jednak nie spodziewałem się, że brak pamięci spowodowany jest jej uszkodzeniem.
Jeszcze raz ogromne dzięki Silas Mariusz Silas Mariusz 👏

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc :D.
Uratowało mi to "dupę" i wiele innych problemów. Szkoda, że tego problemu z uszkodzoną pamięcią nie dało się wcześniej "zauważyć". Mój trop z brakiem pamięci był słuszny, jednak nie spodziewałem się, że brak pamięci spowodowany jest jej uszkodzeniem.
Jeszcze raz ogromne dzięki Silas Mariusz Silas Mariusz 👏
Niestety nie mogłeś tego zauważyć. Ja miałem okazję nauczyć się tego jak byłem jeszcze dzieckiem i zauważyłem że mi się pliki po skopiowaniu na inny dysk różnią w hexedytorze. To jest ten rodzaj wiedzy o ktorej nawet jakbyś przeczytał gdzieś w internecie to nie zwróciłbyś na to uwagę.
… do momentu aż Ci się to samemu nie przytrafi. Dlatego pozdrawiamy wszystkich cebularzy pamięci RAM ;) i chyba razem możemy już powiedzieć że RAM potrafi uszkodzić Ci dane. Prawda?
Mam nadzieję że udało Ci się odzyskać najważniejsze dane. Powodzenia!

• Lubię to
Reakcje: Pawliko
wystartuj go z dyskami... zobaczymy jak powazne są uszkodzenia
i to jest ten moment na forum, gdzie powyższy case powinien być przykładem, dlaczego niewolno cebulić na pamięciach RAM
zrozumie to tylko ten, który już raz stracił dane Pbxfxo Pbxfxo :)
Ja nic nie straciłem

• Smiling Face with Horns
Reakcje: SiewcaRyżu