Wiedza PiHole - QNAP

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by pigers, Apr 2, 2021.

Loading...
Tags:
  1. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Tak - sprawdziłem - działa.

    W końcu moge wywalić jedną VMke :)
     
  3. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Przecież PiHole na dockerze działało już od dawien dawna, sam używam od kiedy tylko mam Qnapa :p
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. BPD
    Offline

    BPD Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    mi z kolei nie chce to wszystko działać... jak wykonuje wszystko zgodnie z instrukcją to po LAN-ie nie mogę się podłączyć do normalnej strony WebUI QNAPA tylko mogłem się podłączyć do panelu pihole po jego IPku... z racji że nie mogłem się dostać do QNAPA to na szczęście mogę wejść z zewnątrz, usuwam nowo utworzony wirtualny przełącznik i wszystko wraca do normy i po LAN-ie już mogę się dostać do QNAPa, może ktoś coś doradzić ?
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    na pewno dobrze konfigurujesz switcha ?
    masz mu włączyć klienta DHCP i nic innego , next next i tyle.
     
  6. BPD
    Offline

    BPD Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    nie działa, od momentu jak utworzę albo się sam utworzy wirtualny przełącznik
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a masz domyślny przełącznik ?
     
  8. BPD
    Offline

    BPD Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    tak, mam domyślne. Nic w nich nie zmieniałem i ich nie konfigurowałem
     

    Attached Files:

  9. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  10. BPD
    Offline

    BPD Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Wolał bym nie używać tych komend i FAQ SSH, w Dockerze nic nie mam, nie mam także żadnych VLAN itp. Ale chciał bym nauczyć Się o co kaman w tych ustawieniach, nic tam nie zmieniłem też.
    Na pewno chcial bym jeszcze jakies inne kontenery używać oraz też linuxy LXCE
     
  11. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    no to nie
     
  12. BPD
    Offline

    BPD Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Co jeszcze może być? Router pierwszy przedstawiony w Bridge (modem) mam od UPC, za nim jest router d-link wifi do którego po kablu podłączony jest QNAP
    --- Połączono posty, Apr 23, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 22, 2021 ---
    problem został rozwiązany zupełnie inaczej... z racji że mój QNAP ma 2 interfejsy sieciowe 1Gb... pozostawiłem adapter 1 jako główny dla QNAPA. Natomiast adapter 2 podłączyłem do routera i wykonałem kroki tak jak w poradniku i wszystko śmiga elegancko ! ps. teraz z czasem zacznę się bawić innymi kontenerami i LXC :) "sky is the limit" z użyciem takich serwerów
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  13. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    no to elegancko .. u mnie to skończyło się formatem nasa .. bo coś innego mi nie działało .. peszek taki że nie mam więcej wolnych nitek w switchu :|
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    168
    Local Time:
    11:07 AM
    Ratings:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps